26
Fotocredits: 'Thuringen', Wikimedia

FlashErven Aldi worden gewoon akkerbouwer

Onrust in de Duitse deelstaat Thüringen: de erven van de mede-oprichter van Aldi-discounter Theo Albrecht hebben voor €40 miljoen een 6.000 hectare groot landbouwbedrijf gekocht van de voormalige boerenbondvoorzitter ter plaatse. Met de eerdere koop van een bedrijf van 3.000 hectare is Aldi nu de grootste akkerbouwer in Thüringen. "Onverantwoord", zegt de Thüringse minister van Landbouw, die het bedrijf liever in agrarische handen had gezien. Aldi is niet van plan producten voor verkoop in de eigen supermarkten te gaan verbouwen.

ALDI familie koopt Duits akkerbouwbedrijf van 6.000 ha | Akkerwijzer.nl - Nieuws en kennis voor de akkerbouwers, 12 aug 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #1
  • 12 aug '20
  • 21:51

Het zal mij niet verbazen en ik ben er bang voor dat boerenbedrijven in de toekomst grotendeels allemaal in handen zijn van de supermarkten, verwerkende industrie of investeerders de norm gaat worden, gezien de regeldruk van de overheid, het gezeik van importburen en de krappe marges er voor zorgen dat steeds minder mensen boer willen worden of een eigen boerenbedrijf willen hebben.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #2
  • 13 aug '20
  • 9:10

Zou wel kunnen Jordi. Maar als er nou een organisatie is die al die papier- en wetgevingsrompslomp uit je handen neemt, zodat jij je kunt concentreren op het echte boerenwerk, zou jij dan geen bedrijfsleider op zo'n boerderij willen zijn?

Frank Luttels
Frank Luttels Food- en agri-economie
  • #3
  • 13 aug '20
  • 10:36

Toch wel zorgelijk zo'n ontwikkeling, ze geven aan niet voor eigen winkels te gaan produceren, maar toch, je weet maar nooit.
Je ziet dit al gebeuren in andere sectoren, zo is in Nederland ondertussen tussen de 30 en 40 % van de legkippen van eierhandelaren, veel ook al in eigen stallen en dan nog wat in andere constructies.
Je ziet daardoor dat ze veel macht in de inkoop keten krijgen, hun vaste schil aan aanvoer is gegarandeerd en de rest kopen ze naar behoefte bij of laten het staan als dat beter uit komt.
Ook is het aantal eierhandelaren reden tot zorg, feitelijk, door alle samenwerking op de achtergrond spreek je in Nederland over nog maar 4 a 5 partijen.

Maria Janssens
Maria Janssens Eindtijd deskundige
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #5
  • 13 aug '20
  • 11:24

Russische staatsboerderijen zijn er bij mijn weten niet meer, Maria, en terecht, dat idee was een ramp. Maar grote bedrijfslandbouw is er volop. Lijkt het jou ook niet logisch dat het beter is om specialisten de enorm diverse aspecten van commerciele agrarische productie te laten beheren, dan om 1 man/vrouw alles zelf te laten doen? Hoe groter de schaal, hoe meer dat nodig is. En waar in de economie zie je dat nou niet? Hoeveel individuele kleermakers en bakkers zijn er nog?

Kleinschalig mag dan emotioneel/nostalgisch/gezellig/vul-maar-in zijn, het kost gewoon geld. Zelfs als het overgrote deel van de consumenten bereid zou zijn daarvoor te betalen (en dat zal gewoon niet gebeuren, zie supermarkt-koopgedrag) dan nog legt het een te groot beslag op de resources om voor de hele wereldbevolking voldoende te produceren. Totdat die bevolking.... afijn, daar hebben we het geloof ik al eens over gehad.

Papierwinkel verlichten is natuurlijk altijd een goed idee.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.