De Franse minister van Landbouw, Julien Denormandie, reageert met zijn voorstel op de noodkreet van Franse boerenbelangenbehartigers en suikerproducenten die aangeven dat de suikerproductie dit jaar per hectare 30 tot 50% lager uitvalt. Dat is het rechtstreekse gevolg van de het Europese verbod op neonicotinoïden, zeggen ze. De planten worden door een virale infectie belaagd die de bladeren laat vergelen.

Volgens Denormandie is de derogatie - ontheffing in lekentaal - noodzakelijk om de 46.000 banen, 25.000 bietentelers en 21 suikerfabrieken in de sector te beschermen. De komende 3 jaar worden gebruikt om alternatieven voor neonics te ontwikkelen; het ministerie maakt hiervoor €5 miljoen vrij, schrijft Boerenbusiness.



Volgens sommige natuurorganisaties en de Franse vereniging van bijenhouders is de ontheffing "een stap terug in de tijd en catastrofaal voor bestuivers, zoals bijen."

Opvallend genoeg was Frankrijk, samen met Duitsland en Nederland, voorstander van het verbod op neonics. "Voor ons kwam dit nieuws als een grote verrassing, voornamelijk omdat Frankrijk eerder fel tegen het gebruik van neonics was", zegt Dirk de Lugt, voorzitter van suikerfabriek en boerencoöperatie Cosun Beet Company, in een reactie op Boerenbusiness. Nog maar 2 weken geleden was Frankrijk nog tegen een derogatie voor bieten. Maar nu de voedselsouvereiniteit in het gedrang dreigt te komen, gaat het ministerie alsnog om.

De Lugt ziet in het Franse besluit een goede aanleiding om het neonics-dossier voor suikerbieten weer bij minister Carola Schouten onder de aandacht te brengen. "Dat we in gesprek willen is duidelijk," zegt de Lugt. Frankrijk is namelijk de grootste suikerproducten van Europa. "Schouten heeft altijd gezegd geen oneerlijk speelveld te willen creëren in de Europese Unie. Dat ligt nu wel op de loer." Ook in Nederland is er schade aan bietengewassen, zij het in mindere mate dan in andere landen. Bij Nederlandse boeren hebben de bieten vooral last van insecten.
Dit artikel afdrukken