Vandaag het nieuws van 5 augustus. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

In eerste instantie waren het alarmerende berichten over de impact van Covid-19 op de longen. Daarna het hart. Maar nieuwe inzichten brengen een steeds langer wordende lijst aan het licht (zie 2.1). Het lijkt wel alsof er geen einde komt aan de vitale lichaamsdelen die in de problemen kunnen geraken. Staan ook op het lijstje: de bloedbaan, de pancreas, de hersenen, de lever, de nieren, de darmen en het suikermetabolisme.

In Knack (2.2) beschrijft Dirk Draulans wat de wetenschap tot op heden te weten is gekomen over SARS-CoV-2. Eén van de meest verontrustende passages: Half juli verscheen in Nature een indrukwekkende, maar bijna wanhopig stemmende studie over de manieren waarop de 29 coronaviruseiwitten in het menselijk lichaam interageren met onze eiwitten. De studie legde liefst 332 interacties bloot, wat betekent dat er minstens 332 manieren zijn waarop virale eiwitten onze gezondheid kunnen hypothekeren - hoewel het niet zeker is dat alle interacties tot problemen leiden. Het illustreert de verbluffende biologische veelzijdigheid van het virus.

Draulans gaat ook in op de optie het virus zijn gang te laten gaan en het als maatschappij 'uit te zieken'. Geen realistische optie, schetst hij.

Als we bescherming door de fameuze 'groepsimmuniteit' willen bereiken, moet twee derde van de wereldbevolking met het virus geïnfecteerd raken, zo concludeerde een analyse in het vakblad Immunity. Dat zou resulteren in 30 miljoen coronadoden, waarvan 6 miljoen in China en 1 miljoen in de VS (en naar schatting 60- tot 100.000 in ons land). De doden als gevolg van het instorten van de gezondheidssystemen zijn niet meegerekend in die analyse.

Ter vergelijking: momenteel zijn we wereldwijd op weg naar 700.000 (geregistreerde) coronadoden (in ons land naar 10.000). De vele coronadoden in een scenario van laat-het-virus-maar-los zouden amper een effect hebben op de globale mensenaantallen, dus als correctie op de overbevolking moeten we het niet doen. Het is overigens onwaarschijnlijk dat een mensenmaatschappij normaal blijft functioneren als haar gezondheidszorg ingestort is.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

6. Europa: één of verder verdeeld

Toelichting ›
Dit artikel afdrukken