Dat meldt UNICEF op basis van onderzoek in samenwerking met milieuorganisatie Pure Earth. Het is het eerste onderzoek dat loodvergiftiging wereldwijd in kaart brengt.

UNICEF schat dat in totaal wereldwijd 800 miljoen kinderen een loodgehalte van 5 µg/dL of hoger in hun bloed hebben. Dat is het niveau waarop volgens de WHO en de Amerikaanse CDC (Centra voor Ziektebestrijding en -Preventie) actie moet worden ondernomen. Bijna de helft van deze kinderen woont in Zuid-Azië. Ook in Georgië, Indonesië, Ghana en Mexico zijn de loodgehaltes bij kinderen opvallend hoog. In Nederland schatten de onderzoekers dat het om zo’n 60.000 kinderen gaat, in België om ruim 400.000 kinderen. Zo'n 5.000 tot 11.000 Nederlandse kinderen hebben een loodgehalte van 10 µg/dL of hoger in hun bloed. In Amsterdam-Noord krijgen de schoolkinderen sinds begin dit jaar flessenwater.

Jonge kinderen kwetsbaar
Baby’s en kinderen onder de vijf jaar zijn extra kwetsbaar voor loodvergiftiging. Hun darmen nemen het metaal makkelijker op en hun hersenen zijn nog sterk in ontwikkeling. Loodvergiftiging kan uiteindelijk leiden tot leer- en gedragsproblemen en een lagere intelligentie. Het probleem is dat de toxiciteit bij kinderen niet direct zichtbaar is.

Loden waterleidingen spelen een grote rol, in Nederland maar ook wereldwijd. Door deze leidingen komen er hoge loodgehaltes in het drinkwater. Vorig jaar bracht de Gezondheidsraad een onderzoek naar buiten over het loodgehalte in het Nederlands leidingwater. Daaruit bleek dat 100.000 tot 200.000 woningen nog loden binnenleidingen hebben en dat enkele tienduizenden kinderen en duizenden zwangere vrouwen risico lopen te veel lood binnen te krijgen. Ook bleken de gevolgen van loodvergiftiging voor bijvoorbeeld het IQ erger dan gedacht.

Accu's
Naast loden waterleidingen speelt gevaarlijke en illegale recycling van loodzuurbatterijen (autoaccu's) wereldwijd een rol. 85% van de wereldloodproductie wordt gebruikt bij de productie van autoaccu's. Bij deze praktijken kunnen zuur en loodstof in de bodem terechtkomen en vandaaruit in het drinkwater. Ook dragen arbeiders ongewild loodstof mee naar huis. Dat komt vooral voor in lage- en middeninkomenslanden. Net als looddampen die vrijkomen bij het verbranden van loodhoudende producten in openluchtovens. Conservenblikken, specerijen, cosmetica, medicijnen, verf, speelgoed en andere producten kunnen ook hoge loodpercentages bevatten. Zo ontdekten de onderzoekers bijvoorbeeld dat in Georgië. India en Bangladesh loodchromaat wordt toegevoegd aan kruiden zoals kurkuma en paprika, om het gewicht te vergroten en de kleur te verhelderen.

$1 biljoen inkomensverlies
Loodvergiftiging kan grote economische gevolgen hebben, berekenden de onderzoekers. Blootstelling in de kindertijd kan mensen in lage- en middeninkomenslanden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied gedurende hun leven bijna $1 biljoen aan inkomsten schelen.

Door het openbaren van deze cijfers hoopt UNICEF dat de omvang en impact van het loodvergiftigingsprobleem op de agenda komen. Samen met Pure Earth pleit de organisatie voor dringende maatregelen.
Dit artikel afdrukken