De koepelorganisatie UEG van Europese maag-darm-leverspecialisten signaleert in een ook voor leken leesbaar rapport dat de Europeanen dik en ziek worden door ongezonde voeding. De eetgewoonten zijn zo slecht, dat ze de medeoorzaak zijn van zwaarlijvigheid en vele chronische metabole kwalen. De buikartsen vinden de situatie ernstig en komen met een gepeperd actieplan voor Europees en nationaal beleid.
In het rapport, met de titel Nutrition and Chronic Digestive Diseases: An Action Plan for Europe, uiten de verzamelde Europese gastro-enterologen hun bezorgdheid over de toename van chronische kwalen aan het spijsverteringssysteem en de rol van de voeding daarin. Het rapport van United European Gastroenterology heeft een alarmistische toon en bevat heldere taal over wat er verkeerd is met de voeding in de landen van Europa, zowel voor volwassenen als voor kinderen.
Kankers
De toename van obesitas is de belangrijkste oorzaak van een ‘reeks ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kankers aan maag en darmen en leverziekten’. De toename van obesitas bij kinderen is vooral zorgwekkend, omdat voedingsgewoonten die kinderen in hun jeugd aanleren meegenomen worden in de volwassenheid. Dat vraagt om preventie en voorlichting over voeding voor jonge kinderen. De eerste 1000 dagen van het leven zijn cruciaal wat betreft goede voeding. Daarom benadrukken de gastro-enterologen het belang van borstvoeding.
Gemiddeld is 52% van de Europese volwassen bevolking te dik of obees. Nederland staat in de landenrangschikking van het vóorkomen van obesitas en chronische spijsverteringziekten op de laagste plaats bij volwassenen (ongeveer 10%) en op de viervoorlaatste plaats bij kinderen (ongeveer 15%). Malta staat in beide lijstjes bovenaan, met 35% obese volwassenen en 40% kinderen. Eén op de 3 schoolgaande kinderen in Europa is te dik.
Bewerkt
Als belangrijkste oorzaak van de toename van obesitas en ziekten ziet de UEG de consumptie van (ultra) processed food. “De toenemende consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen is een punt van grote zorg. Deze voedingsproducten hebben vaak meerdere processen en wijzigingen ondergaan voorafgaand aan de consumptie en bevatten doorgaans veel toegevoegde ingrediënten en chemicaliën.”
Een ander groot probleem, ook voor opgroeiende kinderen, is het niet gediagnosticeerd zijn van wheat-related disorders (WRD), darmklachten veroorzaakt door tarwe. Naar schatting is bij slechts een kwart van alle coeliakie-patiënten in Europa vastgesteld dat zij daaraan lijden. Naar schatting hebben 7 miljoen Europeanen coeliakie. Voor kinderen betekent dat de kans op ernstige stoornissen tijdens de groei.
De gezondheidszorg in de Europese landen staat al onder grote druk door het groeiende aantal dikke en zieke kinderen en volwassenen en dat zal alleen maar erger worden, aldus het rapport. De kosten zullen stijgen als er niet ingegrepen wordt. Strikter overheidsbeleid is daarbij onvermijdelijk, zegt de artsenorganisatie.
Aanbevelingen
Een gezond voedingspatroon dient volgens het rapport in ieder geval dit te bevatten:
Minderen moet de Europeaan met:
Beleid
De publicatie van het rapport is niet alleen bestemd voor vakgenoten en andere medici en professionals. Het bevat een visie op en aanbevelingen voor hoe de kwaliteit van de dagelijkse voeding verbeterd kan worden. De artsenkoepelvereniging roept de Europese commissie en de afzonderlijke nationale regeringen op beleid te maken op de volgende punten:
Jonge artsen
Eén van de opstellers van het rapport is de Nijmeegse arts Geert Wanten, specialist in ernstig darmfalen. Hij benadrukt het belang van voorlichting aan de hele bevolking, niet alleen patiënten, over gezonde voeding. Ook signaleert hij een ‘ongelooflijk gebrek aan kennis’ van deze materie onder artsen in het algemeen. In de opleiding van jonge artsen moet meer aandacht voor voeding komen, zegt hij.
Het rapport zet ook een stip aan de horizon: “Ons doel moet zijn om tegen 2050 een Europese transformatie naar gezonde voedingsgewoonten te bereiken”.
Dit artikel afdrukken
Kankers
De toename van obesitas is de belangrijkste oorzaak van een ‘reeks ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kankers aan maag en darmen en leverziekten’. De toename van obesitas bij kinderen is vooral zorgwekkend, omdat voedingsgewoonten die kinderen in hun jeugd aanleren meegenomen worden in de volwassenheid. Dat vraagt om preventie en voorlichting over voeding voor jonge kinderen. De eerste 1000 dagen van het leven zijn cruciaal wat betreft goede voeding. Daarom benadrukken de gastro-enterologen het belang van borstvoeding.
Gemiddeld is 52% van de Europese volwassen bevolking te dik of obees. Nederland staat in de landenrangschikking van het vóorkomen van obesitas en chronische spijsverteringziekten op de laagste plaats bij volwassenen (ongeveer 10%) en op de viervoorlaatste plaats bij kinderen (ongeveer 15%). Malta staat in beide lijstjes bovenaan, met 35% obese volwassenen en 40% kinderen. Eén op de 3 schoolgaande kinderen in Europa is te dik.
Bewerkt
Als belangrijkste oorzaak van de toename van obesitas en ziekten ziet de UEG de consumptie van (ultra) processed food. “De toenemende consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen is een punt van grote zorg. Deze voedingsproducten hebben vaak meerdere processen en wijzigingen ondergaan voorafgaand aan de consumptie en bevatten doorgaans veel toegevoegde ingrediënten en chemicaliën.”
Een ander groot probleem, ook voor opgroeiende kinderen, is het niet gediagnosticeerd zijn van wheat-related disorders (WRD), darmklachten veroorzaakt door tarwe. Naar schatting is bij slechts een kwart van alle coeliakie-patiënten in Europa vastgesteld dat zij daaraan lijden. Naar schatting hebben 7 miljoen Europeanen coeliakie. Voor kinderen betekent dat de kans op ernstige stoornissen tijdens de groei.
De gezondheidszorg in de Europese landen staat al onder grote druk door het groeiende aantal dikke en zieke kinderen en volwassenen en dat zal alleen maar erger worden, aldus het rapport. De kosten zullen stijgen als er niet ingegrepen wordt. Strikter overheidsbeleid is daarbij onvermijdelijk, zegt de artsenorganisatie.
Aanbevelingen
Een gezond voedingspatroon dient volgens het rapport in ieder geval dit te bevatten:
- borstvoeding
- 30 gram vezels uit voeding per dag
- een mediterraan-achtig dieet, met vis, olijfolie, fruit en groente van allerlei kleuren, volle granen, peulvruchten en zaden
- minstens 400 gram fruit en groente per dag
- producten (vis, zuivel) met foliumzuur, calcium en vitamine D
Minderen moet de Europeaan met:
- Suiker: max. 10% EN of minder dan 50 gram per dag, liever nog de helft daarvan
- Zout: 5 gram of minder
- Verzadigd vet: minder dan 10% EN per dag
- Transvet: minder dan 1% EN per dag
Beleid
De publicatie van het rapport is niet alleen bestemd voor vakgenoten en andere medici en professionals. Het bevat een visie op en aanbevelingen voor hoe de kwaliteit van de dagelijkse voeding verbeterd kan worden. De artsenkoepelvereniging roept de Europese commissie en de afzonderlijke nationale regeringen op beleid te maken op de volgende punten:
- Maatregelen ter vermindering van de productie van bewerkte levensmiddelen
- Verhoogde beschikbaarheid van gezond voedsel om de keuzes van de consument te verbeteren
- Bewustwordingscampagnes via sociale media over volksgezondheid, onderwijs over voeding en gezonde voedingspatronen
- Het bevorderen van een verandering in de eetcultuur van 'on the go' fastfoodconsumptie naar voedzame zelfgekookte maaltijden voor gezinnen, partners en individuen
- Bevordering en ondersteuning van borstvoeding
- De invoering van een uitgebreide reeks beleidsmaatregelen om de beschikbaarheid en de betaalbaarheid van fastfood in te perken, inclusief:
- Beleid dat de marketing van dergelijke levensmiddelen beperkt, met name gericht op kinderen
- Belastingheffing op met suiker gezoete dranken, een suikertaks
- De herformulering van voedselmiddelen en herziening van het fiscale beleid ter vermindering van de toepassing van transvetten, verzadigde vetten en suiker
- Wetgeving om het gebruik van industriële transvetten te verbieden
- Subsidies om de inname van groenten en fruit te verhogen
- Onderscheidende classificaties en etiketten op levensmiddelen om de calorieën en de voedingswaarde duidelijker aan te geven op basis van gedefinieerde wetenschappelijke doelstellingen voor de inname van specifieke voedselgroepen
Jonge artsen
Eén van de opstellers van het rapport is de Nijmeegse arts Geert Wanten, specialist in ernstig darmfalen. Hij benadrukt het belang van voorlichting aan de hele bevolking, niet alleen patiënten, over gezonde voeding. Ook signaleert hij een ‘ongelooflijk gebrek aan kennis’ van deze materie onder artsen in het algemeen. In de opleiding van jonge artsen moet meer aandacht voor voeding komen, zegt hij.
Het rapport zet ook een stip aan de horizon: “Ons doel moet zijn om tegen 2050 een Europese transformatie naar gezonde voedingsgewoonten te bereiken”.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Keurig stuk. Loffelijk streven zeggen we dan. Staatsecretaris Blokhuis had zelf de suikertaks bovenaan het lijstje staan bij de besprekingen / tafels t.b.v. het Preventie akkoord.
De zeer sterke lobby van voedselproducenten houdt suikertaks e.d. tegen, lezen we vandaag in FTM. Je zult iets moeten organiseren om een gewenste ontwikkeling mogelijk te maken. 1 x per 4 jaar een hokje rood maken, lijkt niet genoeg zoden aan de dijk te zetten?
De zoveelste noodklok.
Deze ‘nood’ is stukken minder nood dan de de corona nood. Met dubbel geraffineerd ‘voedsel’ ben je alleen zelf de pineut door de daaruit volgende gezondheidsontregelende gewichtstoename en de onvermijdelijke komst van niet overdraagbare ziekten. Een geweldig verdienmodel voor ‘voedings’industrie en de zorgindustrie laat je als weldenkend politicus intact.
Zeg nou zelf: als het echt zo erg en zorgelijk was, was er toch al lang tegenop getreden? Dan werd de natie daar toch ook voor ‘gelockdowned’ en volledig op zijn kop gezet na een ‘historische’ toespraak van onze burger nr. 1?
Iedereen weet het en iedereen eet het. Ze dronken ook nog een glas, deden een plas en alles bleef zoals het altijd al was!
‘Wat eet u zoal?’ Een vraag die niet voorbehouden hoeft te zijn voor te dikke Europeanen alleen, zal een arts zelden of nooit stellen. Ondanks hier en daar ’n moedig initiatiefje van wat jongere artsen blijft dat ook zoals het altijd al was. Van eten weten ze niet zoveel.
Een der wensen: ‘Het bevorderen van een verandering in de eetcultuur van 'on the go' fastfoodconsumptie naar voedzame zelfgekookte maaltijden voor gezinnen, partners en individuen.’ Hoe dit zou moeten dan?
Daar hadden we vroeger juist de huishoudschool voor. Maar daar werd op neer gekeken — net zoals op de ambachtsschool. Opgedoekt want op de ‘spinazie academie’ leerde je niets. Naar de universiteit gejaagd voor gesubsidieerde baantjes in de weetnietkunde. Allemaal ‘hoogleraar’.
Een soort van PC (politiek correcte) schijf van 5.
Ik mis vlees, alleen al omdat melk met koeien en kalfjes te maken heeft, maar ook omdat het bouwplan van mensen, vlees erg op prijs stelt. Hoeft niet iedere avond bbq-en te zijn, maar wel een minimale hoeveelheid. En waar zijn de eieren gebleven?
Angst voor verzadigde vetten blijkt, heb ik begrepen, hoe langer hoe meer ongegrond, sterker ze zijn ook nodig in een volwaardig dieet. Erger: een onbalans tussen verzadigde en onverzadigde (zijn oxidanten) vetten is ronduit schadelijk.
Vijf gram zout blijkt in sommige gevallen echt te weinig.
400 gr groente en fruit, eh sorry, denkt men dat de hele wereld bestaat uit konijnen die bovendien even groot en van de zelfde gender zijn? Wat een onmenselijke grote hoeveelheid. Ben ik de hele dag aan het eten!
Sommige mensen houden niet van fruit, en maken het verschil ruimschoots goed met verse groente (zit ook boordevol vitamine C en flavonoïden bijvoorbeeld).
Voor borstvoeding hebben moeders een volwaardig dieet nodig!!!
Wat mij betreft is deze PC schijf in het gunstigste geval een ergerlijk staaltje burgertje pesten.
In het ergste geval moedwillig een ziekelijke, futloze, kritiekloze bevolking kweken.
Chips-achtige zaken, coca cola dingen helemaal weg laten, chocola, ijs, snoep drastisch minderen is al moeilijk genoeg, maar zou heel veel helpen.
Overmatige stress, fijnstof, antibiotica, verder BPA (bisphenol A), meuk in cosmetica, zonnebrand crème (allemaal via de huid opgenomen in het bloed)... om een paar notoire dikmakers op te sommen, verdienen wat mij betreft veel, veel meer aandacht.
Ja, in de opleiding van artsen moet inderdaad meer kennis over voeding komen. En dan graag echte kennis en geen PC overtuigingen. Misschien ook een beetje meer interesse voor andere dikmakers? De hele dag op je dikke kont zitten is al in beeld, nu de rest nog.
Ik zeg: Bye bye, zwaai zwaai vegetarische slager.
Als we het geld dat nu besteed wordt om alle leerlingen in het onderwijs richting een hoge opleiding te pamperen ipv de praktische opleiding die voor een deel van de leerlingen veel beter zou passen maar waar we liever oostblokkers voor hierheen halen zouden gebruiken om een extra jaar in de onderbouw toe te voegen zodat er tijd is om ook nog eens iets te leren over bv voeding of andere belangrijke dingen die niet direct nodig zijn voor het werkende deel van je leven,
dan zou de druk die we al heel jong op de leerlingen leggen wat verminderen, ze zouden niet zo jong al hoeven te kiezen wat ze met hun leven aan willen, er zou meer kennis zijn over hoe ze zelf in elkaar steken en er zou geen overschot van te hoog opgeleide mensen met een burn-out zijn die te veel gestudeerd hebben om nog echt werk te doen, ook zouden we niet zoveel mensen hierheen hoeven te halen om het werk te doen dat onze werklozen niet kunnen of willen doen.