Havermelkproducent Oatly krijgt een kapitaalinjectie van $200 miljoen (zo’n €175 miljoen) van een groep investeerders. Niet de minsten: onder aanvoering van investeringsbank Blackstone Growth krijgen onder meer beroemdheden als Oprah Winfrey, Natalie Portman en Jay-Z maar ook de Rabobank naar verluidt 10% van Oatly in handen. De investeerders willen een graantje meepikken van het succes van het Zweedse bedrijf.
Plantaardige zuivel, ook wel alt-milk genoemd, blijkt een groeimarkt die vooral gedreven wordt door de post-melkgeneratie: millennials en Generatie-Z. Vorig jaar ging de categorie zuivelvervangers binnen supermarkten al door de magische omzetgrens van €100 miljoen. Er gingen dat jaar zo’n 120 miljoen verpakkingen langs de kassa's, 11,4% meer dan in 2018.
Oatly ligt inmiddels in 20 landen in de schappen en is naar eigen zeggen na ontbijtgranenfabrikant Quaker de grootste haver-inkoper ter wereld. Het bedrijf zag de omzet in zeven jaar tijd vertienvoudigen naar $200 miljoen in 2019. Dit jaar wordt zelfs een omzetverdubbeling verwacht, mits de fabrieken het aankunnen. Vorig jaar opende de haverdrankproducent al een fabriek in Vlissingen. Met de verworven miljoenen wil het bedrijf nieuwe markten aanboren en fabrieken in Europa, de Verenigde Staten en Azië bouwen.
Met de nieuwe investering komt de waarde van Oatly uit op zo'n $2 miljard.
RTLnieuws - Sterren investeren miljoenen in plantaardige melkproducent Oatly
Plantaardige zuivel, ook wel alt-milk genoemd, blijkt een groeimarkt die vooral gedreven wordt door de post-melkgeneratie: millennials en Generatie-Z. Vorig jaar ging de categorie zuivelvervangers binnen supermarkten al door de magische omzetgrens van €100 miljoen. Er gingen dat jaar zo’n 120 miljoen verpakkingen langs de kassa's, 11,4% meer dan in 2018.
Oatly ligt inmiddels in 20 landen in de schappen en is naar eigen zeggen na ontbijtgranenfabrikant Quaker de grootste haver-inkoper ter wereld. Het bedrijf zag de omzet in zeven jaar tijd vertienvoudigen naar $200 miljoen in 2019. Dit jaar wordt zelfs een omzetverdubbeling verwacht, mits de fabrieken het aankunnen. Vorig jaar opende de haverdrankproducent al een fabriek in Vlissingen. Met de verworven miljoenen wil het bedrijf nieuwe markten aanboren en fabrieken in Europa, de Verenigde Staten en Azië bouwen.
Met de nieuwe investering komt de waarde van Oatly uit op zo'n $2 miljard.
Oatly krijgt inmiddels ook geld van Blackstone, een firma die ook ontbossing in de Amazone financiert...
Met de investering wil Oatly nu de 'hele zuivelindustrie uitdagen’. En Oatly wil met name uitbreiden in bestaande markten in Europa, Azie en de VS om de “groeiende gemeenschap van gezondheids- en milieubewuste consumenten aan te boren”.
#13 maar zijn de bijvangsten als kaas, wei, boter, vlees, mest ook mee gerekend ??
Waarom zou je kaas en boter moeten meerekenen ? Die worden toch gemaakt van het melk? En is mest een bijvangst in het kader van de CO2 belasting op de aarde? En is de hoeveelheid vlees (ten opzichte van 100.000 liter melk per koe-leven) significant op de uitkomst ?
#18 heer Duijnhouwer, dat zijn ook wat andere residuen dan die Oatly in de vraag beantwoord AH boeren mogen of mochten roundup gebruiken, hun voorwaarden zijn blijkbaar op andere vlakken duurzaam op dragen op die manier bij aan het oerwoud aan keurmerken.
Oatly (een hype waar gewoon geld aan wordt verdiend #16 ) claimt duurzaam te zijn, beter dan.....
In hun antwoord schrijven ze dat het restant in de biogas gaat of wordt weggegooid, ook lekker DUURzaam.... of .....binnenkort grooooot nieuws.
Maar de berekening van die duurzame hype (waar gewoon geld aan wordt verdiend #16 ) zouden ze die ook even kunnen mailen ik kan 'm niet vinden.
En de (penny)dames zien het hier wel zitten, alle koeien weg en haver verbouwen, lekker handig voor de peerden.
#14 Jan Harm Borger, de digestaat die uit de nieuwe vergisters komt is arm aan kali, dit moeten ze hier echt bijstrooien om het gras/mais aan de gang te houden.
Dit gaat om de vergister van het FCampina concept
Ik heb Oatly een mailtje gestuurd met de vraag over hun residuen. In drie dagen antwoord, gespecificeerd per productie locatie:
"At our OG facility in Landskrona, Sweden, we've historically sent the residues to local pig farmers to be used as feed, then biogas. This was (and still is) the most sustainable option available in terms of utilizing the nutrients and energy, although we're right now looking at turning our the residues into new oatsome edibles, as well as investigating the possibility of having our own biogas facility on site (please read more on this in our Sustainability report, page 34). And while we aren't able to share specifics right at this moment, we're happy to let you know that we've come a long way to have some exciting news to share with everyone soon.
In terms of our North American production in Millville, we send the oat residues to a local mushroom farm for compost whenever possible and have done so many times in the past. However, our volumes are significant and much more than they can generally handle. This means that most of the residue is currently being discarded, but we’re continuing to look into other possible uses for it. As for our co-packer in Quebec, we're still in the process of investigating how to make best use of the residues there. At our production site based in Vlissingen, Netherlands, the residues are turned into biogas."
Dat is sneller en openhartiger dan AH die we eind april vroegen naar het bord over duurzaamheid in een met glyfosaat doodgespoten perceel. In Zaandam broeden ze nu nog op een antwoord?