5
Fotocredits: 'Zoutmaxdag 2020', foodwatch

FlashDrammen over zout

Daags na Suikermaxdag is het natuurlijk Zoutmaxdag. Speciaal voor mannen tussen de 31 en 50 jaar. Nét over de helft van het jaar zit jaartax zout vol. Logisch, want wie gemiddeld 9,4 gram zout per dag binnenkrijgt, zit op bijna het dubbele van het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 5 gram. Er zit nog steeds te veel zout in brood, graanproducten, vlees en zuivelproducten. Volgens foodwatch is dat de schuld van bedrijfsleven en politiek, maar het zit anders.

nws.nl - We zitten al op onze zouttax per jaar, vooral mannen, 13 jul 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Stefan van der Bij
  • #5
  • 16 jul '20
  • 9:54

Wees voorzichtig met dat soort studies, want ik zie alweer het volgende staan: "..epidemiological studies", "correlated".
Idiopatische hoge bloeddruk komt niet van zout eten; door een hoge insulinespiegel (vandaar mijn opmerking over hyperinsulinemie) houden je nieren zout vast in het lichaam. 95% van je zout bevindt zich in je bloed, zout trekt vocht aan, meer vocht in je bloedvaten betekent een hoge bloeddruk.
(Overige redenen voor hoge bloeddruk even buiten beschouwing gelaten, want die zijn er ook)
Oftwewel, breng insuline naar beneden -> voornaamste is stoppen met suiker eten.

Frank Lindner
Frank Lindner Weet wat je eet!
  • #4
  • 16 jul '20
  • 9:39

Dank Dick en Stefan voor jullie reacties en bijdragen! Heb gelezen/linkjes gevolgd. Is er niet juist ook een gevaar bij zeer hoge zoutinname dat je het overschot zout weliswaar uitplast, maar dan met calcium (Hypercalciuria)? Diverse onderzoeken wijzen op het gevaar van te zout voedsel in relatie tot botontkalking. Dat daarom ook ouderen moeten oppassen voor teveel zout. En ben wel heel benieuwd wat een dieet met dagelijks 10-15 gram zout doet voor je bloeddruk op lange termijn.

Stefan van der Bij
  • #3
  • 16 jul '20
  • 9:04

Als je geen last hebt van hyperinsulinemie, heeft je lichaam ook geen reden om zout vast te houden. Wat je teveel eet, plas je gewoon weer uit.
O'Donnell in 2014 komt tot de conclusie dat, kijkend naar sterfte door alle oorzaken, de optimale sodium inname ergens tussen de 4 en 6 gram ligt; dat betekent dus 10-15 gram zout per dag.
Te weinig zout is nog kwalijker dan te veel:

Grafiek

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 15 jul '20
  • 8:46

Frank, hier heerst de consensus dat over suiker niet genoeg gedramd kan worden. Maar zout .... dat ligt genuanceerder. Heb je het linkje gevolgd?

Frank Lindner
Frank Lindner Weet wat je eet!
  • #1
  • 14 jul '20
  • 11:27

Als voedselwaakhond foodwatch zijn we haast verplicht om te moeten drammen over de nog altijd torenhoge hoeveelheden suiker en zout die we gemiddeld dagelijks in Nederland consumeren. De 'maxdagen' zijn absoluut geen feestdagen! Vooral (bewerkte) voedingsmiddelen die bomvol zout & co zitten zorgen ervoor dat je makkelijk over de maximale advieswaarden van de WHO, Voedingscentrum, Gezondheidsraad, je huisarts/diëtist, etc. schiet. Bij bijvoorbeeld zout komt 85% uit gekochte voedingsmiddelen (retail en out-of-home) en 15% via tafelzout/thuisgebruik. We pleiten daarom voor verplicht minder zout in (bewerkte) voedingsmiddelen. Als het er niet in zit, kun je het ook niet eten... Als de dagelijkse zoutinname al 40 jaar schommelt tussen de 7 en 9 gram zout per dag - met alle gezondheidsnadelen, zoals hoge bloeddruk, van dien - en het advies is maximaal 5 gram (WHO) of 6 gram (Voedingscentrum/Gezondheidsraad) dan hebben we toch juist strengere wet- en regelgeving nodig die producenten verplicht hun samenstelling aan te passen? Liever vandaag nog, dan morgen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.