In 2019 daalde de vleesproductie wereldwijd met 1%, laat RTL zien. Dat was met name te wijten aan de gevolgen van de varkenspest in China, die een grote impact had en heeft op het hele wereldvoedselsysteem. China trok de vrij beschikbare stroom varkensvlees op wereldmarkt grotendeels naar zich toe. Dat leidde tot forse prijsverhogingen.
Het Corona-effect op de vleesconsumptie
De coronapandemie zal naar verwachting tot een verdere productiedaling van 1,7% leiden in 2020. De vleesconsumptie daalt met 3% nog harder. Dat is toe te schrijven aan een aantal factoren. Consumenten geven minder geld uit aan (duur) vlees bij hun boodschappen voor thuis en als ze uit eten gaan. Onzekerheid over de economie speelt een niet te onderschatten rol in het koopgedrag van consumenten. Ook wantrouwen ten opzichte van importvlees zou een rol spelen, evenals de uitbraken in slachthuizen. Tenslotte vinden consumenten de CO2-footprint van vlees en de (gezondheids)voordelen van een meer plantaardig dieet plus de beschikbaarheid van vegetarische alternatieven redenen om anders te gaan eten.
Analisten verwachten dat de impact van de coronapandemie nog jaren te merken zal zijn, aldus Bloomberg. Alleen al in de VS zal het minstens tot 2025 duren tot de vleesconsumptie weer op het huidige niveau terug komt, denken de marktkenners - als dat niveau al gehaald wordt.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Edwin, dat zijn cijfers op winkelniveau en niet de landelijke consumptie - zie hier de complete cijfers. Vermoed wordt dat de totale consumptie iets lager zal liggen.
Bloomberg krijgt nog geen gelijk. Als echter sprake is van een dalende productie door beperkte afname, komt de klap - op termijn - van de andere kant (niet van de consument dus).
Vleesverkoop in Nederland toch maar weer even 6,2% geplust in 2020. Rundvlees zelfs 8,6%.
John, je wilt toch niet beweren dat African Swine Fever de productie niet enorm omlaag heeft gejaagd?
Hele dieren zijn levend begraven in Azië.
Er staat geschreven dat de daling komt door een lagere productie als gevolg van dierziektes. Er verdwijnt nog steeds geen vlees in de kliko.. of het moment daarom zo historisch is betwijfel ik dan ook. Productie opvoeren en consumptie stijgt weer.
Jopie, daar heb je gelijk in. Ik signaleerde dat gisteren de redactie. Misschien is het dus wel mijn frustratie die ik in #2 uit. De keteneffecten zijn significant en belangrijk om te laten zien.