De afgelopen 60 jaar groeiden de vleesproductie, vraag naar vlees en vleesconsumptie wereldwijd jaar op jaar door. Die trend stokt.
De coronapandemie leidt tot de grootste daling van de vleesconsumptie sinds decennia, schrijft Bloomberg. In combinatie met een afnemende vraag uit economische, milieu- en gezondheidsoverwegingen én de daling in vleesproductie die het gevolg is van de varkenspest in Azië leidt dat tot een unieke situatie.
In 2019 daalde de vleesproductie wereldwijd met 1%, laat RTL zien. Dat was met name te wijten aan de gevolgen van de varkenspest in China, die een grote impact had en heeft op het hele wereldvoedselsysteem. China trok de vrij beschikbare stroom varkensvlees op wereldmarkt grotendeels naar zich toe. Dat leidde tot forse prijsverhogingen.
Het Corona-effect op de vleesconsumptie
De coronapandemie zal naar verwachting tot een verdere productiedaling van 1,7% leiden in 2020. De vleesconsumptie daalt met 3% nog harder. Dat is toe te schrijven aan een aantal factoren. Consumenten geven minder geld uit aan (duur) vlees bij hun boodschappen voor thuis en als ze uit eten gaan. Onzekerheid over de economie speelt een niet te onderschatten rol in het koopgedrag van consumenten. Ook wantrouwen ten opzichte van importvlees zou een rol spelen, evenals de uitbraken in slachthuizen. Tenslotte vinden consumenten de CO2-footprint van vlees en de (gezondheids)voordelen van een meer plantaardig dieet plus de beschikbaarheid van vegetarische alternatieven redenen om anders te gaan eten.
Analisten verwachten dat de impact van de coronapandemie nog jaren te merken zal zijn, aldus Bloomberg. Alleen al in de VS zal het minstens tot 2025 duren tot de vleesconsumptie weer op het huidige niveau terug komt, denken de marktkenners - als dat niveau al gehaald wordt.
Dit artikel afdrukken
In 2019 daalde de vleesproductie wereldwijd met 1%, laat RTL zien. Dat was met name te wijten aan de gevolgen van de varkenspest in China, die een grote impact had en heeft op het hele wereldvoedselsysteem. China trok de vrij beschikbare stroom varkensvlees op wereldmarkt grotendeels naar zich toe. Dat leidde tot forse prijsverhogingen.
Het Corona-effect op de vleesconsumptie
De coronapandemie zal naar verwachting tot een verdere productiedaling van 1,7% leiden in 2020. De vleesconsumptie daalt met 3% nog harder. Dat is toe te schrijven aan een aantal factoren. Consumenten geven minder geld uit aan (duur) vlees bij hun boodschappen voor thuis en als ze uit eten gaan. Onzekerheid over de economie speelt een niet te onderschatten rol in het koopgedrag van consumenten. Ook wantrouwen ten opzichte van importvlees zou een rol spelen, evenals de uitbraken in slachthuizen. Tenslotte vinden consumenten de CO2-footprint van vlees en de (gezondheids)voordelen van een meer plantaardig dieet plus de beschikbaarheid van vegetarische alternatieven redenen om anders te gaan eten.
Analisten verwachten dat de impact van de coronapandemie nog jaren te merken zal zijn, aldus Bloomberg. Alleen al in de VS zal het minstens tot 2025 duren tot de vleesconsumptie weer op het huidige niveau terug komt, denken de marktkenners - als dat niveau al gehaald wordt.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zowel de ambachtelijke slagers, internet verkoop en huisverkoop zijn tijdens de corona crisis enorm gestegen. Dus die lagere consumptie in Nederland zal wel meevallen. Ik en veel van mijn collega's hebben er in ieder geval niets van omzetdaling gemerkt. Het enige merkbare was een verschuiving van afzet naar andere kanalen. De consument heeft zich mijn inziens tijdens de lock down thuis lekker verwend met vlees wat ze normaal buiten de deur eten.
Edwin, gingen mensen meer kalfsvlees eten? Het antwoord is natuurlijk nee.
En: denk je dat de inkoop van kalveren vanuit Duitsland nog even groot is als in 2019? Ook nee natuurlijk.
Dit artikel gaat over de situatie wereldwijd. De productiekant kreeg een klap, is de stelling van Bloomberg. Datzelfde geldt overigens voor plantaardige teelt, maar daar schrijft de pers wat minder over. Frames blijven hun werk doen.
In de Nederlandse pers is er op dit momenty veel aandacht voor de Amerikaanse problemen in de plantaardige sector. De Telegraaf, ABNAmro, Boerenbusiness en anderen pakten deze week allemaal uit met de "perfecte storm over de Amerikaanse akkers". Waarin uitgelegd wordt dat soaj telers problemen hebben ivm daling van verkopen door Amerikaanse varkenspest en Corona. Mais telers hebben daarnaast last van de lage prijzen voor ethanol.
Ook in de Amerikaanse pers is er veel aandacht voor de situatie in de plantaardige sector, met name ook voor tuinbouw in Florida, die hard geraakt wordt door de wegvallen van de vraag uit de verwerkende industrie.
Het is niet zozeer de pers die er niet over schrijft, het is Foodlog die dat niet oppikt. Het is de keuze van Foodlog om te kiezen voor een verhaal over vlees.
Jopie, daar heb je gelijk in. Ik signaleerde dat gisteren de redactie. Misschien is het dus wel mijn frustratie die ik in #2 uit. De keteneffecten zijn significant en belangrijk om te laten zien.
Er staat geschreven dat de daling komt door een lagere productie als gevolg van dierziektes. Er verdwijnt nog steeds geen vlees in de kliko.. of het moment daarom zo historisch is betwijfel ik dan ook. Productie opvoeren en consumptie stijgt weer.