De Groningse hoogleraar Laurens Sloot vindt het begrijpelijk dat boeren protesteren. Maar bij de supermarkten en hun distributiecentra zijn ze aan het verkeerde adres. Oplossingen moeten uit de Haagse en Europese politiek komen, zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

Sloot draagt daar 5 redenen voor aan:
  1. Prijs: supermarkten betalen boeren niet consequent te weinig. Een product wordt "geoogst, gesorteerd, vervoerd, gesneden, gewassen, verpakt, gekoeld en gedistribueerd" en die kosten zijn verwerkt in de supermarktprijs. Supermarkten maken bovendien niet meer dan 2 à 3% marge en hebben ook nog eens te maken met internationale concurrentie en export.

  2. Consumenten: er zit een groot verschil tussen wat consumenten zeggen en doen. Ja, keurmerken als Beter Leven en PlanetProof zijn er omdat we dierenwelzijn belangrijk vinden. Maar ze zijn ook een beetje duurder. "Lang niet iedereen die sympathiek staat tegenover een hogere prijs voor duurzaam geproduceerd voedsel handelt ernaar." Het aandeel duurzame voeding in de supermarkt is met 12% nog altijd beperkt.

  3. Begrip: de supermarkten práten al met de boeren, maar de Haagse politiek (i.c. de 'starre en stuurse landbouwminister Carola Schouten') weet de verbinding met de boeren niet te maken. Boeren voelen zich niet begrepen en niet gehoord, terwijl zij wél hun stikstofuitstoot met twee derde hebben weten te verminderen. Wie doet ze dat na?

  4. Politiek: de Europese markt is geen gelijk speelveld en de politiek moet eraan werken dat dat wel het geval is. Nederlandse boeren hebben te maken met zwaardere stikstofeisen dan andere Europese boeren.

  5. Lokaal: waarom zouden we de veestapel halveren en voor de lokale markt produceren? Het is belangrijk om je eigen bevolking, in Europa, te kunnen voeden op lange termijn. Nederland is gespecialiseerd in de productie van voedsel, op superefficiënte wijze. "Als je de veestapel halveert, heeft dat consequenties voor de voedselverwerkende industrie, de logistiek, maar ook voor de kennisinstellingen. Ook agrikennis is een essentieel exportmiddel om de wereld komende decennia te helpen om zo schoon mogelijk te produceren. Zorg dat die basis in stand blijft."
Dagblad van het Noorden - Waarom demonstrerende boeren volgens deze RUG-hoogleraar bij supermarkten aan het verkeerde adres zijn
  • Deel
Druk af