Biomassabedrijven zien plannen voor nieuwe centrales massaal stranden of vertragen nu het politieke draagvlak onder deze energiebron wegvalt. Volgens de branche gaat vanwege de grote onzekerheid in de markt naar schatting 75% van de geplande projecten niet door. Sinds 2018 is er minstens €2,6 mrd subsidie toegezegd voor biomassa. Het grootste gedeelte van deze installaties moet nog gebouwd worden, maar dreigt er nu niet te komen. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

De krant sprak met Eppo Bolhuis, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioketel Leveranciers (NBKL) en goed bekend met de zich ontwikkelende biomassasector.

Het FD schrijft dat verschillende bedrijven die actief zijn in de bouw van biomassaverbrandingsinstallaties het verscheiden van de sector bevestigen. Dat sentiment heerst, nu de regeringscoalitie zich heeft uitgesproken tegen het gebruik van biomassa voor de productie van stroom en warmte.

Volgens Bolhuis overwegen de bedrijven een claim richting de overheid. "Laat de politiek ondernemers dan maar compenseren om zich weer op aardgas te richten." Hij ziet in het politieke besluit een doodsteek voor het Klimaatakkoord en de energietransitie en spreekt "van een staaltje onbehoorlijk bestuur". Bolhuis denkt dat slechts 25% van de goedgekeurde subsidiebeschikkingen kan worden gerealiseerd. "De rest valt af of wordt op de lange baan geschoven."
Het Financieele Dagblad - Biomassasector stort in
  • Deel
Druk af