Op een aantal mossel- en oesterpercelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer is de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen, schrijft de NRC. Als mensen grote hoeveelheden TTX binnen krijgen, kan dat blijvende zenuwschade veroorzaken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eigenaren van de betreffende percelen verboden om hun schelpdieren te verhandelen. Mosselen en oesters van omliggende percelen moeten eerst worden getest op TTX voordat zij richting de consument mogen.

Het is onduidelijk waar de stof vandaan komt en hoe deze in de schelpdieren terecht is gekomen. Ook over de duur van de maatregelen is nog veel onduidelijk. De NVWA controleert ‘heel regelmatig’, laat een woordvoerder weten aan de krant: “Op een gegeven moment zijn de waarden weer genoeg gedaald.” Wanneer uit controles blijkt dat er geen TTX meer in de schelpdieren zit, worden de maatregelen opgeheven.

Gelukkig, voor de consument, zijn er nog genoeg mossel- en oesterpercelen waar geen TTX is aangetroffen. Daar kan wel worden gevist. De consument hoeft niet te vrezen voor tekorten, denkt de Nederlandse Oestervereniging.

In 2016 werd ook al TTX aangetroffen in mosselen uit de Oosterschelde. Dat kostte de mosselsector destijds €10 miljoen.
NRC - Zeeuwse oesters en mosselen niet in de handel om giftige stof
  • Deel
Druk af