Foodlog bestaat 15 jaar! Onder leiding van Dick Veerman blikken Annet Roodenburg (HAS Hogeschool Den Bosch), Jos Hugense (Meatless) en Tobias Leenaert (medeoprichter ProVeg) 15 jaar terug in de tijd voor wat betreft voeding. Ook kijken zij 15 jaar vooruit in de tijd.
Zo’n 15 jaar geleden verscheen het WHO-rapport Diet, physical activity and health (2004), vertelt Roodenburg. Dat rapport liet een nieuw licht schijnen op de relatie tussen gezondheid, voeding en de voedingsmiddelenindustrie. Roodenburg: “Die periode was het einde van het dogma ‘er zijn geen goede of slechte voedingsmiddelen, alleen goede of slechte voedingspatronen’. Voorheen werd de consument verantwoordelijk gehouden voor de gevolgen van slechte voeding, maar vanaf dat moment werd de industrie aangespoord om zijn producten te verbeteren.”
Er kwamen producten met minder zout, suiker en/of verzadigd vet. Dat zou de groeiende obesitasepidemie wel terugdringen, dacht men.
In die tijd werd ook aandacht besteed aan de ecologische effecten van voedselproductie. Leenaert: “In 2006 publiceerde de VN het rapport Livestock’s long shadow. Dat veroorzaakte een revolutie in bewustwording van de invloed van voedselvoorziening op de ecologie. Langzaam maar zeker begon de verschuiving richting (deels) plantaardig.” Hugense reageert daarop: “Het is goed dat we nadenken over voedselzekerheid en de rol die plantaardige voeding daar in speelt. Er leven nu een miljard meer mensen op de wereld ten opzichte van 2005 en dat wordt alleen nog maar meer. Onze natuurlijke hulpbronnen zijn beperkt, dat moeten we niet vergeten.”
Langzaam maar zeker bereiken we het plafond van het maakbaarheidstijdperk. De bewustwording is de afgelopen 15 jaar gegroeid, maar we zijn er nog lang niet. Leenaert: “De discussie is geweldig op gang gekomen. De relatieve groei van het aandeel plantaardige voeding is groot, maar absoluut is er nog weinig impact. Er moet nog veel gebeuren om tot een wereldwijde oplossing te komen.” Ook op het gebied van gezondheid is nog een stap te maken. “Over 15 jaar hebben we een vernieuwde Schijf van Vijf”, vervolgt Roodenburg. “En dan past 80% van het aanbod in de supermarkt binnen deze nieuwe voedingsrichtlijnen.”
Roodenburg, Hugense en Leenaert filosoferen verder over de toekomst. We lopen vast, maar mogelijk vindt er toch een grote verschuiving plaats richting ecologisch verantwoorde en gezonde voeding. De draagkracht van de resources dwingt ons om te zoeken naar alternatieven. De coronacrisis zou de zwarte zwaan kunnen zijn die nodig is om tot verandering te komen.
Dit artikel afdrukken
Er kwamen producten met minder zout, suiker en/of verzadigd vet. Dat zou de groeiende obesitasepidemie wel terugdringen, dacht men.
In die tijd werd ook aandacht besteed aan de ecologische effecten van voedselproductie. Leenaert: “In 2006 publiceerde de VN het rapport Livestock’s long shadow. Dat veroorzaakte een revolutie in bewustwording van de invloed van voedselvoorziening op de ecologie. Langzaam maar zeker begon de verschuiving richting (deels) plantaardig.” Hugense reageert daarop: “Het is goed dat we nadenken over voedselzekerheid en de rol die plantaardige voeding daar in speelt. Er leven nu een miljard meer mensen op de wereld ten opzichte van 2005 en dat wordt alleen nog maar meer. Onze natuurlijke hulpbronnen zijn beperkt, dat moeten we niet vergeten.”
Langzaam maar zeker bereiken we het plafond van het maakbaarheidstijdperk. De bewustwording is de afgelopen 15 jaar gegroeid, maar we zijn er nog lang niet. Leenaert: “De discussie is geweldig op gang gekomen. De relatieve groei van het aandeel plantaardige voeding is groot, maar absoluut is er nog weinig impact. Er moet nog veel gebeuren om tot een wereldwijde oplossing te komen.” Ook op het gebied van gezondheid is nog een stap te maken. “Over 15 jaar hebben we een vernieuwde Schijf van Vijf”, vervolgt Roodenburg. “En dan past 80% van het aanbod in de supermarkt binnen deze nieuwe voedingsrichtlijnen.”
Roodenburg, Hugense en Leenaert filosoferen verder over de toekomst. We lopen vast, maar mogelijk vindt er toch een grote verschuiving plaats richting ecologisch verantwoorde en gezonde voeding. De draagkracht van de resources dwingt ons om te zoeken naar alternatieven. De coronacrisis zou de zwarte zwaan kunnen zijn die nodig is om tot verandering te komen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zeer teleurstellende discussie.
De definitie van gezond voedsel, er maar één goede, is zo duidelijk als wat maar men draait ere kennelijk liever omheen.
De W.H.O. wordt aangehaald als bron maar zeer selectief zij zeggen wel degelijk, na wetenschappelijk onderzoek, iets over de inhoud van ons voedsel.
Er zijn nog al wat gebieden in de wereld waar de voedselproductie stukken efficiënter gaat worden.
hier zouden we veel meer energie in moeten steken, wat houd het tegen? Dat zijn vragen die beantwoord moeten worden evenzo het verdeel systeem. Honger en daardoor dood en voedsel verspilling, veevoer.
Heb een dingetje gehoord, "het voedsel zou meer verzadigd moeten worden" alstublieft en het kan.
Waarom verzadigt voedsel onvoldoende, waarom weet Annet dat niet?
Wat ook aangestipt is de gezondheidsproblemen en de ecologische problemen. Er is kennis genoeg om dat te pareren maar om de een of andere reden wordt daar geen energie in gestoken.
Corona in deze omvang is niet door vliegtuigen ontstaan maar door het verkeerd omgaan met, en de afnemende weerbaarheid van ons mensen.
Zijn het niet commerciële belangen van enkelingen die veel macht hebben die positieve ontwikkelingen in de weg zitten, weet wel Dick dat ik dat niet mag denken maar zeg het toch nog maar eens.
Arnold, kun jij nou eindelijk eens uitleggen wat jij echt weet om voedingsexperts de maat te nemen - op hoge toon - terwijl je hier na honderd maal vragen nog nooit zelfs maar een fractie van je voorgewende kennis hebt benoemd. Van onderbouwing is al helemaal geen sprake.
Tot je dat doet, beschouw ik je opmerkingen voortaan als doelbewust malicieus. Ik verzoek je dringend je gedrag aan te passen.
Arnold van Woerkom , wat is de enig juiste definitie van gezond voedsel, volgens jou?
Bij je derde alinea: Annet Roodenburg weet natuurlijk heel goed wat verzadigend (dus niet 'verzadigd', zoals jij schrijft) voedsel is; waarom betwijfel je dat?
Niemand zegt dat corona is ontstaan door vliegtuigen; maar het virus heeft zich wel tot pandemie kunnen ontwikkelen door de intensieve verplaatsingen van mensen over de hele wereld.
#2, Dick, nou zeg. Arnold justifieert niks, maar malicieus is dat niet. Een mening dus, niet onderbouwd.
Carolien dat is tenminste een oprechte reactie, nu jou vragen.
De definitie van gezond voedsel is deze volgens ons kennisnetwerk. "voedsel dat de inhoud heeft, op een natuurlijke manier, die ons lichaam van ons voedsel vraagt".
Ik twijfel omdat ze zich zo uitlaat. In de natuur is niets zonder reden. Er zijn in ons lichaam organen, die ter bescherming van ons, een hongergevoel organiseren als ze de voor hen benodigde voedingstoffen ontberen.
In de discussie over Corona mis ik oorzaak en gevolg, en niet hier alleen, natuurlijk weet ook ik dat het vliegtuig de verspreiding heeft verhevigd. Maar als we anders (verstandiger) met zaken omgaan en onszelf weerbaarder maken zal de kwetsbaarheid afnemen en de gevolgen beter te overzien zijn. Dat geld ook voor onze gezondheid in het algemeen, daar zijn gegevens genoeg over zowel geestelijk als lichamelijk. Kijk maar eens hoe mensen reageren in de huidige tijd.
En nog even over de W.H.O. zij hebben naar aanleiding van wereldwijde onderzoeken geconcludeerd dat er geen ziekte of aandoening is die geen relatie heeft met een tekort aan een voedingstof.
Wetenschappers in Minnesota concluderen dat 85% ons overkomt aan ziekte en ongemak is voedsel gerelateerd en 15% genetisch bepaald. De onbalans aan voedingstoffen en het ontbreken van enkele zijn de oorzaak. Organen in stress en metabolische processen verstoord en het leed is aanstaande. Heb een map in de kast van 600 pagina's waar allerlei ziekten en aandoeningen worden benoemd en gerelateerd aan een of meerdere tekorten aan voedingstoffen en soms een teveel een een bepaald voedingstof. De natuurlijke balans is verstoort. Vanavond spuiten wij weer een mix van 21 nutriënten, na bladsap analyse, om stress in de plant te voorkomen.
Dus niets gezwam in de ruimte de natuur willen leren begrijpen ook al past het je niet altijd. Zal dat het verschil aan inzicht wezen? Dat is een andere kijk op de dingen Dick.