De productie van zuivel moet gereguleerd worden door maxima te stellen of te kiezen voor lokale, kleinschalige systemen die alleen maar schijnbaar onduurzaam zijn. Dat zeggen onderzoekers van het Institute for Agriculture & Trade Policy (IATP) in een nieuw rapport. De 13 grootste zuivelondernemingen ter wereld hebben in de periode tussen 2015 en 2017 de melkaanvoer met 8% zien stijgen. Hun broeikasgasuitstoot steeg in diezelfde periode met 11%, harder dus dan de volumegroei. Dat is nadelig voor het milieu én de melkprijs. Beleidsmatig ingrijpen is nodig om de negatieve consequenties af te dempen.
In India produceren 16,5 miljoen boeren (vaak boerinnen), met gemiddeld 1 of 2 koeien per bedrijf, 20% van alle melk ter wereld. De Indiase melkproductie steeg in de genoemde twee jaar fors. Het leeuwendeel van deze melk kwam niet op de mondiale zuivelmarkt terecht maar is direct aan consumenten verkocht. De forse productiestijging leidde bij de melkverwerkende coöperatie Amul tot maar liefst 43% meer broeikasgasuitstoot. De Indiase overheden willen de melkverwerkingscapaciteit sterk verhogen. Dat zal resulteren in kapitaalintensievere systemen en de arme en kleine boeren de markt uit jagen. Te verwachten is echter wel dat de CO2 per liter melk fors zal dalen. De vraag is echter of de wereld daar blij mee moet zijn.
46% van de uitstoot
Van de 13 zuivelondernemingen zitten er 6 in de Europese Unie (waaronder FrieslandCampina, Arla Foods en Danone), 3 in de Verenigde Staten (zoals de Dairy Farmers of America) en 1 in Nieuw-Zeeland (Fonterra). Samen zijn ze goed voor 46% van de totale melkproductie wereldwijd - maar ook de meeste broeikasgasuitstoot. In deze westerse landen is de landbouw industriëler dan in India. Dat leidt weliswaar tot lagere emissies per liter melk, maar verlaagt de totale emissies niet omdat het voordeel van lagere emissies wordt ingehaald door een veel groter volume waar het publiek ruimhartig en tegen lage prijzen gebruik van maakt. Het rapport is er stellig over: "de emissie per kilo melk verbergt de milieunadelen van overproductie."
Overzicht van de 13 zuivelondernemingen - de verandering in uitstoot
De hogere en zogenaamd duurzamere melkproductie door de lagere uitstoot per liter leidde tot meer broeikasgassen en financiële risico's voor het totale boerenbestand. Daarom roepen de onderzoekers van IATP op tot beleidsmatig ingrijpen. Een hogere melkproductie per dier is wel degelijk duurzaam, maar alleen als de totale productie wordt gemaximeerd. Alleen dan zijn de productie en de uitstoot in het gewenste evenwicht te brengen.
Twee jaar geleden publiceerde het IATP ook al een rapport waarin de impact van de veehouderij op het klimaat centraal stond. Ditmaal pleiten de opstellers voor drastische hervormingen in het bestaande beleid. Alleen dan zijn de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs te halen.
Het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) in de Europese Unie en de ‘Farm Bill’ in de Verenigde Staten bieden daar volgens hen de instrumenten voor: overheid en zuivelaars kunnen productieplafonds afspreken om de prijs van zuivel niet te bederven en niet aan te zetten tot nodeloze en te goedkope consumptie. De onderzoekers zelf geven de voorkeur aan de gedecentraliseerde en lokale zuivelmarkt zoals die nu in India bestaat. Dat is het meest heilzaam voor het milieu en de boeren. De uitstoot per liter melk is weliswaar hoog, maar het negatieve effect daarvan wordt gecompenseerd door een veel lagere consumptie per hoofd van de bevolking.
Dit artikel afdrukken
46% van de uitstoot
Van de 13 zuivelondernemingen zitten er 6 in de Europese Unie (waaronder FrieslandCampina, Arla Foods en Danone), 3 in de Verenigde Staten (zoals de Dairy Farmers of America) en 1 in Nieuw-Zeeland (Fonterra). Samen zijn ze goed voor 46% van de totale melkproductie wereldwijd - maar ook de meeste broeikasgasuitstoot. In deze westerse landen is de landbouw industriëler dan in India. Dat leidt weliswaar tot lagere emissies per liter melk, maar verlaagt de totale emissies niet omdat het voordeel van lagere emissies wordt ingehaald door een veel groter volume waar het publiek ruimhartig en tegen lage prijzen gebruik van maakt. Het rapport is er stellig over: "de emissie per kilo melk verbergt de milieunadelen van overproductie."
De hogere en zogenaamd duurzamere melkproductie door de lagere uitstoot per liter leidde tot meer broeikasgassen en financiële risico's voor het totale boerenbestandAls gevolg van de toegenomen productie in de EU, de VS en Nieuw-Zeeland, dook in 2015-2016 de melkprijs wereldwijd omlaag. Grote melkverwerkers dumpten hun zuivelproducten op de wereldmarkt waardoor de opbrengstprijs onder de kostprijs daalde en kleine en middelgrote melkveehouderijen uit de markt drukte.
De hogere en zogenaamd duurzamere melkproductie door de lagere uitstoot per liter leidde tot meer broeikasgassen en financiële risico's voor het totale boerenbestand. Daarom roepen de onderzoekers van IATP op tot beleidsmatig ingrijpen. Een hogere melkproductie per dier is wel degelijk duurzaam, maar alleen als de totale productie wordt gemaximeerd. Alleen dan zijn de productie en de uitstoot in het gewenste evenwicht te brengen.
Twee jaar geleden publiceerde het IATP ook al een rapport waarin de impact van de veehouderij op het klimaat centraal stond. Ditmaal pleiten de opstellers voor drastische hervormingen in het bestaande beleid. Alleen dan zijn de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs te halen.
Het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) in de Europese Unie en de ‘Farm Bill’ in de Verenigde Staten bieden daar volgens hen de instrumenten voor: overheid en zuivelaars kunnen productieplafonds afspreken om de prijs van zuivel niet te bederven en niet aan te zetten tot nodeloze en te goedkope consumptie. De onderzoekers zelf geven de voorkeur aan de gedecentraliseerde en lokale zuivelmarkt zoals die nu in India bestaat. Dat is het meest heilzaam voor het milieu en de boeren. De uitstoot per liter melk is weliswaar hoog, maar het negatieve effect daarvan wordt gecompenseerd door een veel lagere consumptie per hoofd van de bevolking.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als je zuivel gebruikt, neem dan kaas in plaats van melk.
Voor 1 kilo kaas is 10 liter melk gebruikt, maar de verpakking valt in het niet bij 10 liter melk in 10 geplastificeerde, bedrukte kartonnen dozen met een laagje aluminium waar weer een hoop kunst en vliegwerk, energie en transport voor nodig is om te recycleren.
Bovendien zitten er geen koolhydraten in kaas, het is een gefermenteerd product en heeft 10x zo weinig transportvolume en gewicht. En laat die koeien lekker in de wei lopen, 's winters hooi. Hoezo minder melk in de winter? Daar hebben we nou juist kaas voor die kan je bewaren en is altijd vers.
Joep, en hoeveel mensen mogen dat van jou?
Dat is immers de vraag die dit stuk oproept.
Ooit heb ik voor jonge Slow Foodies tijdens hun Academy geprobeerd duidelijk te maken dat plofkip voor de prijs van een driedubbel biologische én op de bon het meest duurzaam is. Het ging er niet in, maar het is wel waar. Ik denk dat Joris Lohman het zich nog kan herinneren.
Dick waarom dan dit artikel op FL?
Van de 13 zuivelondernemingen zitten er 6 in de Europese Unie!!!!
Vervolgens zie ik nergens Campina in het aanhangend grafiekje staan???
Ik mocht lang geleden een gesprek leiden waar Zwier van der Vegte (een man met veel verstand van de melkveehouderij) tegen boer Kok (u-weet-wel) zei: u bent alleen maar duurzaam omdat u heel weinig melk produceert. Van der Vegte adviseert overigens om de uitstoot niet per koe of liter, maar per hectare te bepalen.
Of Kok het snapte weet ik niet. Ik ben het gesprek in ieder geval nooit meer vergeten.
Geldt dit niet voor alle consumptie
Naar Spanje op vakantie is in de auto ook te doen maar met Corendon allemaal voor 3 tientjes opgepropt én volgepropt in een vliegtuig; ook minder belastend per kilometer maar juist omdat dit voor maar 3 tientjes kan gaan er wel héél veel en héél vaak die kant op.
Maar dat is economische noodzaak dus dit moet z.s.m. weer draaien en voor de bühne maken we dit 30% duurder ! en maken er 4 tientjes van, hebben we wat minder tokkies aan boord.....
Het is met voedsel toch wel even ietsje anders denk ik, iets minder kan vaak best, wat minder sla dus ook ;-), maar alleen goed eten voor de happy few ???