Amerikanen krijgen de meeste anti-oxidanten (die kanker-werende stoffen waar ons lichaam behoefte aan heeft om zichzelf te beschermen) uit koffie. De rest zouden ze moeten krijgen uit verse groenten en fruit. Omdat ze toch blijven ze steken op maar 25% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid G&F, kreeg Farm Fresh, een groep samenwerkende Amerikaanse boeren, het idee een innoverend product te ontwikkelen: een aardappel die 'loaded' is met anthocyanen (het andere moeilijke woord voor anti-oxidanten), de Purple Majesty. Sinds begin deze maand ligt de aardappel in de winkel.
Voordeel van zo'n 'health boosted' aardappel is dat hij relatief goedkoop is in vergelijking met andere anthocyaan-rijke producten (zoals bijv. granaatappel, frambozen, rode druiven en tomaten - m.n. de eerste twee kosten het gemiddelde gezin een behoorlijke duit meer als ze die op dagelijkse basis zouden eten). Daarnaast is er nog een belangrijk voordeel. Aardappelen of aardappelproducten staan gemiddeld 2 à 3 keer op het menu van de Amerikaan. Je hoeft er dus niets aan te doen om de cowboy aan het eten te krijgen van dit nieuwe product.
De Purple Majesty zou per maaltijd 2x meer zoveel anthocyanen opleveren dan enig ander product, voor een fractie van de prijs. De claim begrijp ik niet helemaal (2x meer dan het rijkste niet gemanipluleerde groenteproduct of 2x zoveel als het gemiddeld van die klasse producten?), maar het resultaat is duidelijk: koop en eet deze aardappel want hij beschermt je tegen kanker, verlaagt je bloeddruk, help je cholesterol-niveau omlaag en gaat adervervetting tegen. Daarbij komt dat aardappels bovendien van nature een goede bron zijn van die bekende goede vezels én een flinke hoeveelheid vitamine C bevatten.
Wat wil je nog meer? Nou maar hopen dat consumenten niet schrikken van de kleur van deze aardappel: paarszwart!
Gelukkig weten we sinds vorige week dat mooie kleurtjes op je bord helemaal ìn zijn, dus het zou mee moeten vallen :)
Overigens: die donkere kleur doet het! De kleur rood en ander donker fruit zijn over het algemeen indicatief voor een hoog gehalte aan anti-oxidanten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jacobus, ik weet het natuurlijk niet zeker maar het lijkt me sterk dat er gewerkt is aan de glycemische eigenschappen van de aardappel.
Uiteraard blijft bij alles gelden: er is nooit maar één bron van een essentiële stof - zoals in dit geval anthocyanen. Eet gevarieerd en niet van één product hele bergen - dat is en blijft verstandig en is bovendien aanmerkelijk minder saai!
Notoire aardappeleters hebben nogal een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type II. Eén en ander heeft te maken met de hoge glycemische index van dit voedingsmiddel. Met andere woorden; aardappels zorgen snel voor een hoog bloedglucosegehalte, waardoor het lichaam veel insuline aan moet maken. Op termijn raken lichaamscellen resistent waardoor diabetes zich ontwikkelt. Hoe zou dat met deze variant aardappel zitten?
Jacobus
Ik heb ermee gewerkt in de praktijk. Dat mooie kleurtje verliest de aardappel in het kookproces en wordt dus zwakker. Meestal gebruiken restaurants hem tegenwoordig om chips(dmv dun schillen) te maken. Hierdoor behoudt hij zijn kleur en dus zijn belangrijkste gezondheidsasset.
Ik ook! Vlgs mij kun je alvast beginnen met de zg. truffelaardappel die je in restaurants tegenkomt en die te koop is bij de Hanos, Sligro en ISPC (in de supermarkt of bij de groentenboer heb ik ze nog nooit gezien). Vermoedelijk komen zowel de smaak- als de gezondheidseigenschappen dicht bij elkaar in de buurt.
Ben benieuwd naar de smaak. Nadeel van dit soort dingen is dat mensen dat voor een poosje kopen en eten en dan vervolgens weer terugvallen in het oude patroon.