Gisteren maakte regeringspartij ChristenUnie (CU) in de Tweede Kamer een einde aan de steun van Nederland voor het handelsverdrag Mercosur met de belangrijkste agro-exporterende Latijns-Amerikaanse landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay).

Een motie van de PvdD tegen het akkoord werd gesteund door kamerleden van GroenLinks, PVV, FvD, SP, Denk en de Groep Krol/Van Kooten-Arissen én regeringspartij CU.

Het kabinet moet de Europese Commissie nu op de hoogte stellen van het feit dat Nederland geen steun kan geven voor het Mercosur-verdrag waarover de Europese Commissie heeft onderhandeld gedurende een proces van ruim twintig jaar. Als één land in de EU tegen is, kan het akkoord niet geratificeerd worden.

De Kamer valt over het feit dat het handelsverdrag geen drukmiddel heeft om de Zuid-Amerikaanse landen te dwingen tot duurzame productiemethodes. Om die reden maken politici zich over de concurrentiepositie van Europese boeren en de bescherming van milieu en het regenwoud in Zuid-Amerika.

Al langer geleden kondigde Frankrijk aan het verdrag niet te zullen goedkeuren. Opvallend genoeg kondigden recent Nederland en Frankrijk aan samen voor een beleid te staan dat Europese belangen voor de wederopbouw van de economie na de Coronacrisis vooropstelt. Dergelijk protectionistisch beleid kan met een beroep op duurzaamheidsnormen worden gelegitimeerd.
Het Financieele Dagblad - Tweede Kamer veegt EU-verdrag met Mercosur-landen van tafel
  • Deel
Druk af