Volgens onderzoek van reserverings-app TheFork kijkt 65% van de Nederlanders er naar uit om weer uit eten te gaan. Over een kleine week is dat weer mogelijk. Vanaf 1 juni 2020 om 12:00 mogen horeca weer open, mits zij zich houden aan strenge protocollen om de anderhalvemetersamenleving te waarborgen. Hoe ziet dat er uit?
TheFork deed een steekproef onder 1.000 Nederlanders. 71% van de ondervraagden zegt vanaf juni net zo vaak of zelfs vaker uit te willen gaan eten als voor de coronacrisis; 92% van de ondervraagden vindt het ‘belangrijk tot cruciaal’ om geïnformeerd te zijn over de protocollen rondom gezondheid die het restaurant inzet.
De protocollen voor in de anderhalvemetersamenleving worden op dit moment vormgegeven en geïmplementeerd. Reserveren wordt verplicht en mogelijk worden daar kosten aan verbonden. In cafés en restaurants mogen 30 mensen binnen zijn, maar je mag alleen naar binnen als via een checkgesprek is vastgesteld dat je gezond bent. Tweetallen die geen huishouden vormen mogen toch binnen anderhalve meter van elkaar zitten. Mogelijk worden de maatregelen rondom anderhalve meter tussen tafels later versoepeld als blijkt dat bijvoorbeeld een tussenschot effectief is het tegenhouden van verspreiding van het virus.
Controle en structuur
Het ‘checkgesprek’ aan de deur om te controleren of mensen gezond zijn is een tijdrovende klus, vonden de makers van Checkgesprek.nl. Daarom maakten ze een online tool waarmee je kunt in- en uitchecken op locaties zoals restaurants, maar bijvoorbeeld ook kappers en bioscopen. Door een aantal vragen te beantwoorden aan een chatbot, krijg je al dan niet groen licht om naar binnen te gaan. Als achteraf blijkt dat een persoon toch besmet is geweest, kan worden gekeken wie er op die locatie bij deze persoon in de buurt is geweest. Deze mensen kunnen vervolgens worden geïnformeerd.
App-ontwikkelaars storten zich ook op het vergemakkelijken van rerveringen. In principe kan reserveren gewoon ouderwets met pen en papier, maar zoals voor nagenoeg alles in het leven bestaat er ook een app voor - vele zelfs. De nieuwe initiatieven hebben gemeen dat je een tijdslot moet reserveren. Hopelijk gaan mensen zich daardoor ook minder vaak – onnodig – verplaatsen. Het leven buitenshuis krijgen meer structuur.
Te grote tank voor zes gasten
Toch gaan niet alle horecagelegenheden 1 juni weer open. Voor sommigen is het niet haalbaar en/of niet rendabel. Patrick Bouwhuijzen van het Utrechtse karaokecafé Ome Willem zegt in RTL nieuws: "Ik heb negen koelingen, die staan nu allemaal uit. Ze gebruiken meer stroom dan de verkoop van die paar drankjes oplevert. Ik heb bovendien een biertank van 500 liter. Als ik die aanbreek, verkoop ik die hoeveelheid met zes gasten nooit voordat het slecht wordt. Dan kan ik de rest weggooien."
La Place blijft dicht
Ook La Place gaat op 1 juni nog niet open. Tegen Distrifood verklaart Jumbo-CFO Ton van Veen dat de richtlijnen voor de anderhalvemetersamenleving nog niet zijn toe te passen op het concept van La Place: “Bij La Place staan de klanten als het ware in een soort marktrestaurant. De producten worden gepresenteerd in een buffetconcept, waarbij de klanten zelf hun maaltijd samenstellen. Dat is in een anderhalvemetermaatschappij niet zomaar in te voeren. Dat zal zijn effect hebben op de veiligheid en de aantrekkelijkheid van het concept.”
De restaurantketen opent vanaf 1 juni wel 15 tot 20 restaurants voor afhaalmaaltijden om te kijken hoe dat aanslaat bij de consument. “Uiteindelijk willen we een La Place die is gebaseerd op good food fast. Het gezonde alternatief op de fastfood ketens. De executie daarvan wordt nu door corona best een puzzel”, aldus Van Veen.
Dit artikel afdrukken
De protocollen voor in de anderhalvemetersamenleving worden op dit moment vormgegeven en geïmplementeerd. Reserveren wordt verplicht en mogelijk worden daar kosten aan verbonden. In cafés en restaurants mogen 30 mensen binnen zijn, maar je mag alleen naar binnen als via een checkgesprek is vastgesteld dat je gezond bent. Tweetallen die geen huishouden vormen mogen toch binnen anderhalve meter van elkaar zitten. Mogelijk worden de maatregelen rondom anderhalve meter tussen tafels later versoepeld als blijkt dat bijvoorbeeld een tussenschot effectief is het tegenhouden van verspreiding van het virus.
Controle en structuur
Het ‘checkgesprek’ aan de deur om te controleren of mensen gezond zijn is een tijdrovende klus, vonden de makers van Checkgesprek.nl. Daarom maakten ze een online tool waarmee je kunt in- en uitchecken op locaties zoals restaurants, maar bijvoorbeeld ook kappers en bioscopen. Door een aantal vragen te beantwoorden aan een chatbot, krijg je al dan niet groen licht om naar binnen te gaan. Als achteraf blijkt dat een persoon toch besmet is geweest, kan worden gekeken wie er op die locatie bij deze persoon in de buurt is geweest. Deze mensen kunnen vervolgens worden geïnformeerd.
App-ontwikkelaars storten zich ook op het vergemakkelijken van rerveringen. In principe kan reserveren gewoon ouderwets met pen en papier, maar zoals voor nagenoeg alles in het leven bestaat er ook een app voor - vele zelfs. De nieuwe initiatieven hebben gemeen dat je een tijdslot moet reserveren. Hopelijk gaan mensen zich daardoor ook minder vaak – onnodig – verplaatsen. Het leven buitenshuis krijgen meer structuur.
Te grote tank voor zes gasten
Toch gaan niet alle horecagelegenheden 1 juni weer open. Voor sommigen is het niet haalbaar en/of niet rendabel. Patrick Bouwhuijzen van het Utrechtse karaokecafé Ome Willem zegt in RTL nieuws: "Ik heb negen koelingen, die staan nu allemaal uit. Ze gebruiken meer stroom dan de verkoop van die paar drankjes oplevert. Ik heb bovendien een biertank van 500 liter. Als ik die aanbreek, verkoop ik die hoeveelheid met zes gasten nooit voordat het slecht wordt. Dan kan ik de rest weggooien."
La Place blijft dicht
Ook La Place gaat op 1 juni nog niet open. Tegen Distrifood verklaart Jumbo-CFO Ton van Veen dat de richtlijnen voor de anderhalvemetersamenleving nog niet zijn toe te passen op het concept van La Place: “Bij La Place staan de klanten als het ware in een soort marktrestaurant. De producten worden gepresenteerd in een buffetconcept, waarbij de klanten zelf hun maaltijd samenstellen. Dat is in een anderhalvemetermaatschappij niet zomaar in te voeren. Dat zal zijn effect hebben op de veiligheid en de aantrekkelijkheid van het concept.”
De restaurantketen opent vanaf 1 juni wel 15 tot 20 restaurants voor afhaalmaaltijden om te kijken hoe dat aanslaat bij de consument. “Uiteindelijk willen we een La Place die is gebaseerd op good food fast. Het gezonde alternatief op de fastfood ketens. De executie daarvan wordt nu door corona best een puzzel”, aldus Van Veen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het protocol voor zover het er nu ligt, komt in grote lijnen overeen met dat in Frankrijk.
In Frankrijk wordt doorgaans wel strenger gecontroleerd, beboet en eventueel sluiting afgedwongen.
In Frankrijk (voorstel):
Restaurateurs zijn verplicht om de sanitaire regels en het circulatieplan bij de ingang van het etablissement te plaatsen.
In elk etablissement moet een referent worden aangesteld die naleving van de regels moet waarborgen.
Bestaat de kans dat medewerkers niet altijd de 1,5 meter kunnen handhaven, dan zijn mondmaskers verplicht.
In plaats van handen om de 30 minuten ontsmetten met hydroalcoholische gel is ook het dragen van handschoenen mogelijk.
In de keuken zijn handschoenen en haarkapjes (charlottes) of mutsen verplicht.
Menukaarten zijn niet meer toegestaan, menu's alleen nog op schoolbord of mondeling.
Iedere gast moet bij binnenkomst handen ontsmetten.
Scherm tussen receptie personeel en klant.
Bron: Midi-Libre (26 mei 2020).
Opvallend is dat menukaarten niet meer zijn toegestaan. Wel begrijpelijk, die dingen zijn beduimeld met van alles en nog wat en gaan van hand naar hand. Ben benieuwd of dit de komende zomer ook nog geldt.
En die handschoenen, die worden ook regelmatig ontsmet, of beter, gewassen met zeep? Kan iemand helder maken waarom handschoenen belangrijk zijn? Het virus komt echt niet binnen in de hand- en vingerhuid. Ik snap het niet.
Peter Jens: Als het aan je handen zit, zit het in no-time overal. Zie daarvoor ook dit filmpje. Bovendien zitten mensen onbewust(?) (te) veel aan hun gezicht en daar kan het virus via de slijmvliezen je lichaam binnendringen.
#2 wegwerphandschoenen.
Het personeel zou ook iets onder de leden kunnen hebben en via de handen verspreiden. Ook slagers, kaasboer, huisarts, tandarts gebruiken handschoenen. Handen schudden is niet voor niets als eerste ontraden.
Dank, Dominique, dan begrijp ik goed dat de handschoen het virus afbreekt, of deactiveert? Ik zie mensen met handschoenen aan ook frank en vrij aan hun gezicht zitten namelijk.