TheFork deed een steekproef onder 1.000 Nederlanders. 71% van de ondervraagden zegt vanaf juni net zo vaak of zelfs vaker uit te willen gaan eten als voor de coronacrisis; 92% van de ondervraagden vindt het ‘belangrijk tot cruciaal’ om geïnformeerd te zijn over de protocollen rondom gezondheid die het restaurant inzet.

De protocollen voor in de anderhalvemetersamenleving worden op dit moment vormgegeven en geïmplementeerd. Reserveren wordt verplicht en mogelijk worden daar kosten aan verbonden. In cafés en restaurants mogen 30 mensen binnen zijn, maar je mag alleen naar binnen als via een checkgesprek is vastgesteld dat je gezond bent. Tweetallen die geen huishouden vormen mogen toch binnen anderhalve meter van elkaar zitten. Mogelijk worden de maatregelen rondom anderhalve meter tussen tafels later versoepeld als blijkt dat bijvoorbeeld een tussenschot effectief is het tegenhouden van verspreiding van het virus.

Controle en structuur
Het ‘checkgesprek’ aan de deur om te controleren of mensen gezond zijn is een tijdrovende klus, vonden de makers van Checkgesprek.nl. Daarom maakten ze een online tool waarmee je kunt in- en uitchecken op locaties zoals restaurants, maar bijvoorbeeld ook kappers en bioscopen. Door een aantal vragen te beantwoorden aan een chatbot, krijg je al dan niet groen licht om naar binnen te gaan. Als achteraf blijkt dat een persoon toch besmet is geweest, kan worden gekeken wie er op die locatie bij deze persoon in de buurt is geweest. Deze mensen kunnen vervolgens worden geïnformeerd.

App-ontwikkelaars storten zich ook op het vergemakkelijken van rerveringen. In principe kan reserveren gewoon ouderwets met pen en papier, maar zoals voor nagenoeg alles in het leven bestaat er ook een app voor - vele zelfs. De nieuwe initiatieven hebben gemeen dat je een tijdslot moet reserveren. Hopelijk gaan mensen zich daardoor ook minder vaak – onnodig – verplaatsen. Het leven buitenshuis krijgen meer structuur.

Te grote tank voor zes gasten
Toch gaan niet alle horecagelegenheden 1 juni weer open. Voor sommigen is het niet haalbaar en/of niet rendabel. Patrick Bouwhuijzen van het Utrechtse karaokecafé Ome Willem zegt in RTL nieuws: "Ik heb negen koelingen, die staan nu allemaal uit. Ze gebruiken meer stroom dan de verkoop van die paar drankjes oplevert. Ik heb bovendien een biertank van 500 liter. Als ik die aanbreek, verkoop ik die hoeveelheid met zes gasten nooit voordat het slecht wordt. Dan kan ik de rest weggooien."

La Place blijft dicht
Ook La Place gaat op 1 juni nog niet open. Tegen Distrifood verklaart Jumbo-CFO Ton van Veen dat de richtlijnen voor de anderhalvemetersamenleving nog niet zijn toe te passen op het concept van La Place: “Bij La Place staan de klanten als het ware in een soort marktrestaurant. De producten worden gepresenteerd in een buffetconcept, waarbij de klanten zelf hun maaltijd samenstellen. Dat is in een anderhalvemetermaatschappij niet zomaar in te voeren. Dat zal zijn effect hebben op de veiligheid en de aantrekkelijkheid van het concept.”

De restaurantketen opent vanaf 1 juni wel 15 tot 20 restaurants voor afhaalmaaltijden om te kijken hoe dat aanslaat bij de consument. “Uiteindelijk willen we een La Place die is gebaseerd op good food fast. Het gezonde alternatief op de fastfood ketens. De executie daarvan wordt nu door corona best een puzzel”, aldus Van Veen.
Dit artikel afdrukken