ruim 10% van de Nederlandse rundveestapel is besmet met E-coli. Dat bewees Dr. Eelco Franz al in 2006 in zijn promotie onderzoek. Hij toonde aan dat Escherichia coli op groenten veelal voortkomt uit koeienpoep. E coli, zo toonde hij ook aan, kan wel tot 80 dagen in de grond blijven leven. En als ik het goed heb onthouden schreef hij dat er per jaar circa 35.000 geregistreerde gevallen van voedselvergiftiging in Nederland voorkwamen als gevolg van het eten van groenten, terwijl toen veelal werd gedacht dat de oorzaak lag in het eten van bedorven vlees. Veruit de meeste klachten zijn na een dag op het toilet weer verdwenen. Soms duurt het wat langer en sterk verzwakte mensen kunnen er aan overlijden. Als koeienmest zoals Joep Goossens schreef, goed oud en gecomposteerd is dan is er nauwelijks risico dat er nog levende E-coli in zit.
Tot slot wil ik aanvullen: E-coli uit koeiendarmen (en mensendarmen) kan zich alleen in gewassen nestelen bij gebrek aan andere bacteriesoorten die van nature in elke plant groeien en al met het zaad meekomen en een groot deel van het leven van de plant bepalen. (Dat is voor mensen overigens niet veel anders) Het zijn juist de steriele teelten die een hoge gevoeligheid voor ziekmakende bacteriën hebben.