Hartpatiënten bewijzen zichzelf een grote dienst door na hun eerste aandoening gezond te gaan leven. Dat kan een tweede hart- of vaatprobleem voorkomen. Maar doen ze dat ook? Uit een groot onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) blijkt dat maar heel weinig patiënten er alles aan doen om gezond te worden. Anderen zijn zelfs begonnen met roken na hun eerste hartaanval. Minder drinken doen ze ook al niet.
De 1.794 hartpatiënten van wie de gegevens gebruikt werden voor de studie maken deel uit van het Utrecht Cardiovascular Cohort-Second Manifestations of ARTerial disease ( UCC-SMART) cohort. De prospectieve cohortstudie (een doorlopend onderzoek met een grote groep deelnemers) is begonnen in 1996. Vanaf 2006 werd van jaarlijks 350 patiënten (of hoeveel daarvan op de oproep reageerden) gekeken hoe ze er inmiddels aan toe waren in vergelijking met hun eerste opname, gemiddeld 9,9 jaar geleden voor het vervolgonderzoek. De gegevens uit de follow up werden gelegd naast de gegevens van de baseline, de uitgangspositie.
hs-CRP
Als maatstaf van de verbetering of verslechtering is de CRP-waarde in hun bloed aangehouden. C-reactief proteïne is een zogeheten acutefase eiwit, dat in de lever wordt aangemaakt als reactie op een ontsteking. Het verloop van de behandeling van een longontsteking bijvoorbeeld kan afgemeten worden aan het gehalte CRP dat in het bloed aangetoond wordt bij opeenvolgende labbepalingen.
Als onderliggende oorzaak voor cardiovasculaire aandoeningen wordt gekeken naar de zogeheten systemische lage graad inflammatie, de permanente, sluimerende ontsteking in het lichaam. Om die te bepalen wordt het ultra-sensitieve CRP, hs-CRP, gemeten. Dat zijn kleine hoeveelheden CRP die bij verder gezonde mensen meetbaar zijn in afwezigheid van ontstekingen die veel CRP opleveren. Hoe hoger het hs-CRP, hoe groter het risico op hart- en vaatziekten.
Ogenschijnlijk gezonde mensen kunnen zonder dat ze er last van hebben een flinke mate van inflammatie vertonen. Samen met een verhoogd cholesterol wordt inflammatie als belangrijkste oorzaak gezien van atherosclerose, het vernauwen van bloedvaten door afzetting van vetdeeltjes en calcium aan de binnenkant van de aderen. Dat kan leiden tot acute aandoeningen van het hart en de hersenen.
De inflammatie en het verhoogde cholesterol zijn vaak het gevolg van een langdurig volgehouden ongezonde leefstijl. Bij de deelnemers aan de Utrechtse studie leidde dat tot eerdere hart- en vaatziekten. In de studie waren roken, lichaamsgewicht, lichamelijke activiteit en alcoholgebruik de belangrijkste factoren van de hartgezondheid. De eerste drie kwamen terug in het gemeten hs-CRP-peil, de alcohol niet. Matig alcoholgebruik (tot 10 glazen per week) bleek zelfs een beperkte beschermende werking op de inflammatie te hebben in dit onderzoek.
Beïnvloedbare factoren
“De meerderheid van de patiënten veranderden hun leefstijlgewoonten niet tijdens de follow-up, met betrekking tot roken, lichaamsbeweging, gewicht en alcoholgebruik,” schrijven de onderzoekers. Een deprimerende conclusie uit de data is dat de Utrechtse hartpatiënten hardleers bleken te zijn. 261 patiënten waren weliswaar gestopt met roken, maar 51 waren begonnen. 74% woog bij het vervolgonderzoek even zwaar als aan het begin, 76% deed even veel of weinig aan beweging, 83% dronk nog evenveel. De 6% die het hoogst scoorde op de rangschikking naar leefstijlverbetering hadden ook de de grootste daling van hun CRP-waarde.
Stoppen met roken, sporten en afvallen zijn voor hartpatiënten beïnvloedbare factoren van hun gezondheid. Nog zonder hun voedingsgewoonten te veranderen zouden ze zelf veel kunnen doen om een tweede hartaanval te voorkomen. Het Utrechtse onderzoek laat zien dat veel patiënten, althans in dit cohort, daartoe niet bereid of in staat waren.
Dit artikel afdrukken
hs-CRP
Als maatstaf van de verbetering of verslechtering is de CRP-waarde in hun bloed aangehouden. C-reactief proteïne is een zogeheten acutefase eiwit, dat in de lever wordt aangemaakt als reactie op een ontsteking. Het verloop van de behandeling van een longontsteking bijvoorbeeld kan afgemeten worden aan het gehalte CRP dat in het bloed aangetoond wordt bij opeenvolgende labbepalingen.
Als onderliggende oorzaak voor cardiovasculaire aandoeningen wordt gekeken naar de zogeheten systemische lage graad inflammatie, de permanente, sluimerende ontsteking in het lichaam. Om die te bepalen wordt het ultra-sensitieve CRP, hs-CRP, gemeten. Dat zijn kleine hoeveelheden CRP die bij verder gezonde mensen meetbaar zijn in afwezigheid van ontstekingen die veel CRP opleveren. Hoe hoger het hs-CRP, hoe groter het risico op hart- en vaatziekten.
Matig alcoholgebruik (tot 10 glazen per week) bleek zelfs een beperkte beschermende werking op de inflammatie te hebben in dit onderzoekAtherosclerose
Ogenschijnlijk gezonde mensen kunnen zonder dat ze er last van hebben een flinke mate van inflammatie vertonen. Samen met een verhoogd cholesterol wordt inflammatie als belangrijkste oorzaak gezien van atherosclerose, het vernauwen van bloedvaten door afzetting van vetdeeltjes en calcium aan de binnenkant van de aderen. Dat kan leiden tot acute aandoeningen van het hart en de hersenen.
De inflammatie en het verhoogde cholesterol zijn vaak het gevolg van een langdurig volgehouden ongezonde leefstijl. Bij de deelnemers aan de Utrechtse studie leidde dat tot eerdere hart- en vaatziekten. In de studie waren roken, lichaamsgewicht, lichamelijke activiteit en alcoholgebruik de belangrijkste factoren van de hartgezondheid. De eerste drie kwamen terug in het gemeten hs-CRP-peil, de alcohol niet. Matig alcoholgebruik (tot 10 glazen per week) bleek zelfs een beperkte beschermende werking op de inflammatie te hebben in dit onderzoek.
74% woog bij het vervolgonderzoek even zwaar als aan het begin, 76% deed even veel of weinig aan beweging, 83% dronk nog evenveelOpmerkelijk is dat in het Utrechtse onderzoek niet werd gekeken naar voeding. Niet naar kwantiteit en niet naar kwaliteit. In de toe- of afname van het lichaamsgewicht, dat wel een belangrijke factor in hartgezondheid is, speelt voeding uiteraard wel een rol, maar dat bleef verder buiten beschouwing. De drie andere factoren van de leefstijl werden in het vervolgonderzoek per patiënt in kaart gebracht.
Beïnvloedbare factoren
“De meerderheid van de patiënten veranderden hun leefstijlgewoonten niet tijdens de follow-up, met betrekking tot roken, lichaamsbeweging, gewicht en alcoholgebruik,” schrijven de onderzoekers. Een deprimerende conclusie uit de data is dat de Utrechtse hartpatiënten hardleers bleken te zijn. 261 patiënten waren weliswaar gestopt met roken, maar 51 waren begonnen. 74% woog bij het vervolgonderzoek even zwaar als aan het begin, 76% deed even veel of weinig aan beweging, 83% dronk nog evenveel. De 6% die het hoogst scoorde op de rangschikking naar leefstijlverbetering hadden ook de de grootste daling van hun CRP-waarde.
Stoppen met roken, sporten en afvallen zijn voor hartpatiënten beïnvloedbare factoren van hun gezondheid. Nog zonder hun voedingsgewoonten te veranderen zouden ze zelf veel kunnen doen om een tweede hartaanval te voorkomen. Het Utrechtse onderzoek laat zien dat veel patiënten, althans in dit cohort, daartoe niet bereid of in staat waren.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Niet zo verrassend toch? Wij hebben geleerd: als je ziek wordt, ga je naar de dokter, die heeft een medicijn en/of opereert en dat is het. De omgeving / de samenleving is eerder ingericht op andere dingen dan op gezondheid. Daar worden we niet echt "beter" van. Dat in het onderzoek niet gekeken wordt naar een relatie met voeding, past goed bij de manier waarop "we" meestal omgaan met gezondheid?
"Hardleers" , lijkt mij geen juiste weergave van wat hier aan de hand is.
Gert, #1, ik vond het wel heel verrassend dat zoveel hartpatiënten er niet in slagen, om welke reden ook, na hun eerste incident gezonder te gaan leven. Misschien is het een teken dat de nazorg tekortschiet. Je hebt natuurlijk gelijk als je zegt dat de omgeving bepalend is voor gedrag, maar als je eenmaal patiënt bent, zit je in een andere omgeving. Bovendien ben je je kapot geschrokken van je hartaanval, lijkt me. Als je dan niet iets verandert aan je manier van leven, ben je in mijn ogen hardleers. Maar misschien heb ik makkelijk praten.
Hm, even een reactie vanuit eigen ervaring. In 1996 mijn eerste hartaanval gehad, zelfdiagnose was juist, maar huisarts zei: nee hoor je bent te jong. Nog 4 maanden doorgelopen (en doorgerookt) tot bij de cardioloog het 'bewijs' kwam. Operatie aangeboden, maar voorlopig afgeslagen. Gezond vegetarisch eten deed ik al. Bewegen ook. Toen direct gestopt met roken en zeer streng dieet, paar kg afgevallen, cholesterol ruim 10% omlaag, maar cardioloog zei: dat beschiet niet, en je moet toch ook een beetje normaal kunnen eten, hier heb je statinen voor de rest van je leven. Hiermee begon een lijdensweg van alsmaar aankomen en toch maar proberen wat af te vallen. Ik denk dat ik 10 jaar na de diagnose 15-20 kg zwaarder was. Operatie uiteindelijk pas gedaan in 2003 om meer te kunnen bewegen. Na de operatie kwam voorlichting door diëtist vd hartstichting: gebruik Becel (nog met transvetzuren erin!). Ik gebruikte toen boter, noch margarine. Eigenlijk ook geen alcohol, maar op aanraden van de cardioloog (!) probeerde ik vol te houden om 1 glas rode wijn per dag te nemen, ik vergat het vaak. Ondertussen bleef t cholesterol toch maar omhoog gaan, gewicht en statinen-doses ook. Tot ik er genoeg van had en met de statines stopte. Sindsdien, maar met heel veel moeite, gewicht nu 10 jaar ongeveer constant (wel te hoog). Dus, ik weet niet voor hoeveel hartpatiënten ik kan spreken, maar er is wel iets meer aan de hand -denk ik- dan ongehoorzame patiënten.
Respect Tedje van Asseldonk , dat je dit verhaal hier wilt delen. Je bent niet de enige die zo worstelt.
Eigenlijk zie ik vaker geen worsteling, als ik er over nadenk, maar berusting. Ik ken aardig wat mensen die een hartaanval hebben gehad, eventueel gevolgd door omleidingen, stents, altijd veel pillen. Het roer omgooien blijkt niet eenvoudig: een zoetje in de koffie, Becel op de boterham, dat is het zo ongeveer.
Een wijs besluit om statines niet te gebruiken. Het is het paard achter de wagen spannen. Cholesterol en VV zijn niet gevaarlijk Tedje. Broodnodig voor en optimale gezondheid en zeker niet DE oorzaak van hart/vaatziekten. Dit beweren is vals en nooit wetenschappelijk bewezen. Wat gevaarlijk is is de afname van microvoedingsstoffen uit bijna al onze gewassen. Dit is al 80 jaar aan de gang en dendert maar door. Hierdoor, en door dood geraffineerd fabrieks ‘voedsel’, junkfood, inhaleren van tabaksrook, alcohol, veel stress en suikeroverdaad, verzwakken en beschadigen onze bloedvaten, waardoor calcium en cholesterol zich als beschermings- en reparatiemiddel op de vaatwanden afzetten. Als je dan je voedingspatroon en voedingssoort niet betert hou je een chronisch tekort en stapelt de ‘cementlaag’ zich op en op totdat aan de bloedcirculatie een einde komt.
Zo regelt de natuur dat: voor reparatie is dan cholesterol nodig, de keerzijde van slecht eetgedrag en beroerd voedsel zijn hart- en vaatproblemen. Arteriële cholesterol plaque is altijd een GEVOLG en geen OORZAAK zoals gezondheidsaboteurs – vermomd als artsen, voedingswetenschappers, dietisten, voedings(des)kundigen – maar blijven beweren. Wees maar blij dat je je niet liet verleiden om voor de rest van je leven gevaarlijke statines te slikken die je nog van de noodzakelijke voedingsstofjes beroven ook (vooral coënzym Q-10) en gevaarlijke bijwerkingen hebben.
Verhoging kans op diabetes alleen al bij post meno-pauzale vrouwen is 71%! Daardoor weer hoge kans op hart en vaatziekten waarvoor de statinesschuivers juist die troep voorschrijven(!) Hoe krankzinnig moet iemand zijn om dat te propageren of goed te praten?
Aanvulling met goede supplementen is de enige manier om er niet aan onderdoor te gaan. Met 1000 mg vitamine C per dag houd je bijvoorbeeld je aders en slagaders van binnen glad en strak. Suppleren met natuurlijke voedingssupplementen scheelt veel onnodig gezondheidsleed en onnodig doktersbezoek. ‘De zorgkosten stijging’ waar onze zogenaamd bezorgde politici maar over janken gaan dan juist omlaag. Maar dat is niet de bedoeling.
BMJ: Een optimale verlaging van LDL-Cholesterol wordt met statines binnen 2 jaar niet bereikt in meer dan de helft van de patiënten. Zij lopen hiermee een significante hoger risico op een toekomstige CVA.