12
Fotocredits: ‘Soil’, Jing

FlashLekkerbekkende columnist

'Gangbare boeren als mijn buurman nog maar een keer of vijftig oogsten van hun land, blijkt uit onderzoek van de VN-landbouworganisatie, voordat de grond volledig is uitgeput. Dan is het sprookje van goedkope voedingsstoffen uit en het proces van landdegradatie voltooid.' Dixit Tommy Wieringa in de NRC. Waar? Onwaar zegt bodemecoloog prof. Franciska de Vries. Columnisten schrijven wat lekker bekt.

NRC - Oude boer op dood land, 23 mei 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 26 mei '20
  • 16:50

Ja, hoe zit dat nou? Hier staan twee verschillende dingen tegenover elkaar. Een goed bodemleven, en of er in de grond voedingsstoffen voor planten zitten. Het VN-rapport zegt dat het na 50X boeren afgelopen is, en doelt daarmee, denk ik, op de voedingsstoffen voor planten, dus bodem uitgeput na 50 jaar, Franciska de Vries zegt dat dat onwaar is, als je de bodemecologie goed onderhoudt?

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #2
  • 26 mei '20
  • 18:28

Ik vond het wel een goede literaire column. Goed opgebouwd, strak ritme, gevarieerde zinsconstructies en orginele beeldspraak. Alle onjuistheden, verdraaide feiten, klinkklare onzin en dit allemaal in één artikel zette mij aan tot nadenken en kwam tot de conclusie dat Tommy Wieringa zich beter kan beperken tot het schrijven van romans.
(PS Dat VN-rapport over die oogsten, heeft iemand daar een link van?)

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #4
  • 26 mei '20
  • 22:12

Dank je Arend. Het stukje waarin de oogst mythe wordt ontkracht van James Wong was mij bekend.
Wat mij fascineert is het VN rapport waaraan vaak wordt gerefereerd. Ik kan die nergens vinden. Wel de uitspraak van een hoge VN official die tijdens een speech op de World soil day in 2014 zei dat 'Het genereren van drie centimeter topsoil 1000 jaar duurt, en als de huidige afbraaksnelheden doorgaan alle bovengrond in de wereld binnen 60 jaar verdwenen kan zijn'. Deze uitspraak moet toch ergens op gebasseerd zijn?
Dat Tommy vanalles fantaseert is iets wat je van een schrijver kunt verwachten maar van een UN senior official verwacht je dat hij/zij niet zomaar iets zegt.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #5
  • 26 mei '20
  • 22:28

Piet Hermus kwam er dacht ik mee, anders weet Henk Breman er wel van.
Het verhaal van bodemuitputting past wel in het idee van 'landbouw is extractie, wat je afvoert moet je aanvoeren'. Een beter bodemleven kan niet de geëxtraheerde mineralen vervangen.
Gezien de wereldbevolking en welvaartstoename komt er steeds meer spanning op het systeem, ook dat.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.