Bij de Groenlose vestiging van slachter Vion zijn tijdens een steekproef van de GGD op 212 medewerkers, 45 medewerkers (21%) positief getest op besmetting met het SARS-CoV-2 virus. Nadat dit bekend werd, is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tijdelijk gestopt met keuren. Dat betekent dat de slachterij stil komt te liggen.
Vion verklaart dat alle geteste personen gezond waren. De GGD eist geen maatregelen ten aanzien van de procedures van Vion.
De positief geteste medewerkers van Vion Groenlo gaan voor twee weken in thuisisolatie; dat geldt ook voor bewoners van de huizen waarin deze personen verblijven in quarantaine voor twee weken. In het kader van berichten over besmettingen met corona in de grensregio rond Groenlo werkt Vion nauw samen met de GGD om tests te faciliteren.
Vion benadrukt een cruciale onderneming te zijn in de voedselvoorziening. Juist de vestiging in Groenlo is dat voor Nederland. Daar worden de zogeheten conceptvarkens van het bedrijf geslacht, zoals de 1-ster en de biologische varkens. De afzet daarvan vindt voornamelijk in Nederland plaats, zodat sluiting kan zorgen voor lege schappen of vervangend aanbod uit de andere slachterijen van Vion.
Tweede Kamer - Informatie inzake melding GGD bij een vestiging van een slachthuis in Groenlo | Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vion verklaart dat alle geteste personen gezond waren. De GGD eist geen maatregelen ten aanzien van de procedures van Vion.
De positief geteste medewerkers van Vion Groenlo gaan voor twee weken in thuisisolatie; dat geldt ook voor bewoners van de huizen waarin deze personen verblijven in quarantaine voor twee weken. In het kader van berichten over besmettingen met corona in de grensregio rond Groenlo werkt Vion nauw samen met de GGD om tests te faciliteren.
Vion benadrukt een cruciale onderneming te zijn in de voedselvoorziening. Juist de vestiging in Groenlo is dat voor Nederland. Daar worden de zogeheten conceptvarkens van het bedrijf geslacht, zoals de 1-ster en de biologische varkens. De afzet daarvan vindt voornamelijk in Nederland plaats, zodat sluiting kan zorgen voor lege schappen of vervangend aanbod uit de andere slachterijen van Vion.
Even een vraag voor de insiders. Het betreft dus enkel een sluiting van het VION Slachthuis in Groenlo (Voormalig Slachthuis Groenlo) en niet ook de sluiting van het aan de overkant van de weg gelegen VION Retail (Voormalige AH verscentrale)?
Nederland was - en is - zeer terughoudend met testen van mensen (en dieren?). Als je niet zoekt, dan vind je ook niks. Door berichten uit het buitenland is al een poosje duidelijk dat slachterijen potentiële besmettingshaarden zijn. Nederland loopt weer eens achter de feiten aan? Er zullen nog wel meer slachterijen volgen? Gewoon niet testen, dan heb je geen probleem?
Eerst in Velp, nu ook in Groenlo veel besmette medewerkers vleesindustrie. In beide gevallen arbeidersmigranten? En hier zitten velen werkloos thuis die vinden dat vlees uitbenen of asperges steken iets is voor niet-Nederlanders. Zelfde als in de discussie hier op FL.
Het gaat niet om de vleesindustrie, het gaat om werkplekken waar veel mensen werken die dichtbijelkaar staan. En dat arbeidsmigranten bij elkaar wonen helpt natuurlijk ook niet.
Wat als er getest wordt in de distibutiecentra van de Bol.com's van Nederland of in groentesnijderijen? Volgens mij zouden dat dezelfde uitslagen kunnen zijn, net als bij marineschepen en cruises.
#2, besmettingshaarden zijn zoals 't hier en in 't buitenland uitziet de wooncomplexen waar de arbeiders wonen, zeg maar een soort verzorgingtehuizen waar je 't zelfde zag/ziet.
Wat me wel integreert is, niemand ziek, toch testen, wat zijn de criteria waarom daar wel testen en elders niet?
Zelfs mijn vrouw als verpleegkundige in 't ziekenhuis wordt niet getest, zelfs bij verkoudheid of koorts, gewoon thuis blijven, als je weer beter voelt, gewoon komen werken.