Vandaag oordeelde de rechtbank van Arnhem dat Chickfriend en zusterbedrijf Chickclean aansprakelijk zijn voor de schade van de fipronilcrisis. De bedrijven gebruikten in 2017 bewust het verboden middel fipronil om bloedluis te bestrijden bij pluimveehouderijen.

De eigenaren verklaarden eind 2019 dat zij nooit hebben geweten dat hun middel schadelijk was. Zij wezen naar de Belgische distributeur van het middel als schuldige, maar stelden ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijk. De NVWA zou onvoldoende toezicht hebben gehouden. De rechtbank van Den Haag oordeelde dat noch de Nederlandse Staat noch de NVWA nalatig is geweest.

Toen fipronil werd aangetroffen op pluimveehouderijen werden miljoenen eieren vernietigd en 3,5 miljoen kippen gedood. De eigenaren van Chickfriend en Chickclean, Mathijs IJ. en Martin van de B., moeten nu een schadevergoeding betalen aan ongeveer 120 pluimveehouders. Hoe hoog deze schadevergoeding is, wordt later vastgesteld. De directe schade werd destijds geschat op €65-75 miljoen.
Rechtspraak - Chickfriend en Chickclean aansprakelijk voor gebruik fipronil bij bloedluisbestrijding kippen
  • Deel
Druk af