Canadese boeren maken in andere jaren gebruik van de laagbetaalde diensten van zo’n 60.000 buitenlandse landarbeiders uit voornamelijk Mexico, Jamaica en Guatamala. Ze komen met het vliegtuig. Reisbeperkingen en veiligheidsvoorschriften vertragen, ontmoedigen of verminderen nu hun komst.
Ondanks versnelde visaprocedures en extra chartervluchten kampen de boeren met een tekort aan werknemers. Vooral in Ontario, een provincie die normaal gesproken de meeste buitenlandse boerenhulp in dienst heeft, maken boeren zich zorgen. Uit angst voor Covid-19 explosies gelden extra beperkingen.
De lokale bevolking moet nu een deel van de ontbrekende handen invullen. De provincie Québec spoorde de federale overheid aan om het lage loon van essentiële landarbeiders aan te vullen zodat autochtone Canadezen bij de boer aan de slag willen. Voor boeren kost het vinden en aan het werk krijgen van het nieuwe personeel extra geld en tijd. En hebben ze die eenmaal gevonden en geworven, dan komt een deel niet opdagen op het vroege tijdstip. Een ander deel haakt na een dagdeel met rugpijn af. En zijn het geen buitenlanders, dan werken ze dikwijls gewoonweg minder efficiënt dan de seizoensarbeiders.
Liever buitenlandse arbeiders
Boeren hebben eigenlijk liever buitenlandse arbeiders. Ze vrezen dat locals het virus mee kunnen brengen, zonder dat duidelijk is dat ze het dragen. Seizoensarbeiders moeten vooraf 14 dagen in quarantaine en leven in een ‘bubbel’ met lotgenoten.
Telers worstelen met verschillende vragen. Welke taken kunnen ze de lokale bevolking wél kunnen geven? Op hoeveel seizoensarbeiders kunnen ze rekenen? Hoeveel planten ze aan voor de komende oogstronde?
Het aspergeseizoen staat op het punt van beginnen, telers vrezen maar 50% te kunnen oogsten. In verhoudingen tot eerdere jaren denken ook kersentelers in die aantallen. De boeren hebben een gelukje, het voorjaar begon laat. Hierdoor hebben landarbeiders meer tijd om alsnog Canada binnen te komen.
In de VS, aan de grens met Mexico, valt Alfredo Corchado iets anders op aan de pandemie. “Plotseling, in het licht van de coronavirus-pandemie, worden deze ‘illegale’ arbeiders door de regering van de Verenigde Staten en muurbouwer Donald Trump als ‘essentieel’ beschouwd”. Dat schrijft Corchado in The New York Times. Mexicaanse landarbeiders hebben een brief van de Amerikaanse regering op zak waarin staat dat ze van “cruciaal belang zijn voor de voedselvoorzieningsketen”. De brief wordt bekrachtigd door het Department of Homeland Security, dezelfde dienst die arbeiders al jarenlang probeert te deporteren.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Waarom doen westerlingen niet gewoon het soort van handwerk in groenten- en fruitteelt? Waarom gebeurt dit door 'allochtonen'? Zij we decadent aan het worden? Of zijn we het gewoon al een paar decennia? Voelt men zich er te goed voor? Is het alleen een centenkwestie?
Op de laatste vraag: ja.
Piet #1, omdat het rotwerk is.
Piet Hermus , zeker al weer een tijdje geleden dat je een dagje op een wiedbed gelegen hebt? Of serieuze weken gemaakt hebt in een oogstploeg in de bloemkool
#4 Jopie, check vraag. Het is geen centen kwestie? (zie #2 )
Wat is het uurloon in een oogstploeg? Resulteert dat in een modaal inkomensniveau als je fulltime uren (36-40 uur per werkweek) maakt?