Het blijft gortdroog. Door een combinatie van minder neerslag en meer verdamping verzeilt België in de droogste start van de zomer sinds begin vorige eeuw. "Als het binnenkort niet regent, is dat een ramp."

Dat zegt professor waterbouwkunde Patrick Willems van de KU Leuven in De Morgen. De bodem is nog nooit met zo weinig vocht in de bodem en zo weinig neerslag op de bodem aan de zomer begonnen. En dat terwijl maart en april voor een voorraadje moeten zorgen om de zomermaanden goed te doorstaan en de gewassen en natuur van dienst te zijn. Nu zien we, zegt Willems, dat België "nog nooit zo uitgedroogd aan het zomerseizoen is begonnen sinds het begin van de metingen in 1901. Niet alleen zaten we door de vorige drie droge zomers al met een watertekort, sinds midden maart is er zo goed als geen neerslag meer gevallen. Door de warme temperaturen verdampt het water in de bodem bovendien sterk. De combinatie van een groot neerslagtekort en veel verdamping maakt dat wij ons op onbekend terrein begeven.”

Mei blijkt in België nu al droger dan de extreem droge zomers van 1976 en 2018. Willems: "We zitten met ongeveer 150 millimeter neerslagtekort dat is ontstaan door de recente droge zomers en daarbij komt nu nog eens zo’n 100 millimeter tekort doordat het al weken niet regent."

Voor Nederland gaf Rijkswaterstaat begin mei een officieel bulletin uit. Daarin vallen eveneens zorgen te lezen. RWS schrijft: Na ruim 6 weken zonder noemenswaardige neerslag viel vanaf eind april 2020 in heel Nederland regen. Hierdoor namen het neerslagtekort en de watervraag voor korte duur af. Vanaf 7 mei 2020 blijft het de komende 2 weken waarschijnlijk tamelijk droog met als gevolg opnieuw een toename van het neerslagtekort. In de buurlanden zijn de neerslagkansen wat groter en daardoor blijven de grote rivieren Rijn en Maas de komende weken naar verwachting voldoende water aanvoeren. Per regio in ons land verschilt de grondwatersituatie nogal. Zo is de grondwaterstand in sommige gebieden gewoon normaal maar in andere delen van het land zeer laag voor de tijd van het jaar. De zeer lage grondwaterstanden komen met name voor in de hoger gelegen zandgronden. In die gebieden vallen lokaal watergangen droog.
De Morgen - Nooit eerder sinds het begin van de metingen startte de zomer zo droog: ?Er dreigt een ramp?
  • Deel
Druk af