Een ander geval is boerin Astrid Francis, aardappelteler uit Noord-Holland. Ze teelt het bijzondere aardappelras BeemsterValery. Zij levert haar aardappelen onder andere aan de Noord-Hollandse super Deen. Volgens de super waren de aardappelen op en niet meer leverbaar. Daarom bestelde de super nieuwe aardappelen in Israël. Net als van het eiland Malta, komen daar in deze tijd van het jaar vers geoogste aardappelen vandaan. Omdat boerin Francis nog genoeg voorraad had van de oogst van vorig jaar, was dat tegen haar zere been. Ze klom op de tractor en dumpte de voorraad aardappelen gisteren bij Deen op de stoep (die ze - heel sportief - heeft ingekocht).
Het publiek denkt inmiddels dat supermarkten de boer pesten. Waarom immers buitenlandse aardappelen kopen, terwijl Nederland bulkt van de onverkochte aardappelen als gevolg van de coronacrisis?
Dat zit zo: de ene aardappel is de andere niet. De onverkoopbare aardappelen van Tjeerd zijn speciaal geteelde knoepers van aardappelen voor de fritesindustrie die ze vooral verkoopt naar bedrijven als McDonald's, de Burger King, snackbar, Van der Valk en je vertrouwde maar nu ook gesloten eetcafé. Het zijn geen aardappelen om bij de spinazie en speklap te eten.
En waarom bestelt Deen in Israël? Omdat de consument graag zijn wat duurdere aardappelen het liefst vers geoogst wil. Vroege verse aardappelen komen van maart tot juni uit het Middellandse Zeegebied. Pas in juni komen de eerste nieuwe aardappelen van Nederlandse bodem in de schappen.
De echte vraag die gesteld moeten worden, is een heel andere. Willen we in Nederland, Vlaanderen en Noord-Frankrijk de fritesaardappelen voor de hele wereld telen? Bij ieder pijntje dat de logistiek op slot zet, zit je dan immers al snel met schuren vol onverkoopbaar product die aan de dieren moeten worden gevoerd. Bovendien verzamel je alle teeltdruk op het milieu in een klein gebied. Die zou je wellicht beter kunnen spreiden.
En die nieuwe/oude aardappelenkwestie van boerin Francis dan? Je kunt je afvragen of je niet eerst de lokale oude moet opeten voor je begint aan de nieuwe uit streken waar de verse oogst 2 tot 3 maanden eerder beschikbaar is. Maar - zegt de super - 'consumenten willen het'. Gewoon niet meer inkopen en pas vanaf juni weer met nieuwe komen, kan natuurlijk best. Maar is dat reden om zo tekeer te gaan tegen supers die de coronacrisis aan hun laars zouden lappen?
Wij, consumenten, willen graag de allerverste aardappelen zodra die ergens te krijgen zijn. Verwende krengen zijn we natuurlijk, maar de supermarkt maakt het ons graag naar de zin.
Dit jaar zijn de eerste verse aardappelen in gerooid op 1 mei in Nedersaksen; uitzonderlijk vroeg. Slechte prijs? Welnee, bijna twee keer zo duur als biologische.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kijk dit is nu kwalitatieve informatie circulatie.
En de conclusie is eigenlijk dat met huidige “geschreeuw” de aardappelboeren hun eigen businessmodel ten gronde richten.
Ps naar nu blijkt gaat Deen in 80 winkels vanuit “grote kisten” alsnog de aardappels van Astrid verkopen. Oftewel afhankelijk van de aangeboden hoeveelheid een “goede gedachte” om hiermee voor de consument het aardappelschap te verstoren. Gaan de huidige leveranciers leuk vinden.
De klant wil het vind ik wel heel gemakkelijk de meeste klanten hebben geen weet van hoe en wat ze merken misschien wel verschil tussen de aardappels van vorig jaar en de nieuwe maar ik vraag me af of ze wel gaan klagen over goed bewaarde aardappels van vorig jaar als er gewoon geen nieuwe aangeboden worden.
Ik begin me ook een beetje te ergeren aan de weerstand tegen export, gaan we dat in de industrie en handel ook optuigen.
#2 EJ, even voor de beeldvorming Astrid heeft 120ton aan het eind van het seizoen over. Van dit ras verkoopt Deen normaliter 250 zakken per week a 2 kg. Astrid kan met het restant van de oogst bij Deen 240 weken vooruit...
Vind het prima dat nu ook telers van tafelaardappelen beginnen te “mauwen”, over buitenlandse teelt waardoor de consument jaarrond kan worden beleverd. Hierdoor het schap en aldus de consumptie op peil houdend.
De consequentie is dat aanspraak maken op export een beetje vreemd in de oren gaat klinken...
Het is een speciaal ras kennelijk verkoopt Deen er 25 ton van in een jaar als ze er nu nog 120 ton van overheeft zijn er kennelijk nog meer afnemers naast Deen.
Op de site zie ik vooral boerenverkooppunten en markten en twee handelaren.
piepers
Mee eens EJ, gelijke monniken, gelijke kappen. ook dit: als je zegt; waarom telen we aardappelen (en de rest) voor de hele wereld, en je bent daar tegen, dan ben je ook tegen import. Dat is immers export uit een ander land. ander is het hypocriet. En wat is export? Uit NL? Uit de EU? Uit de Benelux? Als je niet wil exporteren, moet je maar tegen bijvoorbeeld Afrikaanse landen zeggen dat ze hun eigen aardappelen maar moeten poten en hun eigen koeien moeten gaan melken. Oei, vergeten, de aarde warmt op. Over 20 jaar kun misschien je onder de breedtegraad van Lion al geen melkvee meer houden door te hoge temperaturen of aardappelen poten waar je daar water van 300 meter diepte voor moet oppompen. Maar misschien gaat Nederland het klimaat redden, want wij stoken geen kolen, maar houtsnippers.