Het team van Hall onderzocht welk dieet, een koolhydraatrijk of juist -arm, tot meer trek leidt. Om daar zinvol iets te kunnen zeggen, zetten ze een logische maar nog nooit eerder uitgevoerde feitelijke test op.
Ze maten de effecten van een op dierlijk voedsel gebaseerd laag-koolhydraat menu tegenover een plantaardig menu met een hoog gehalte aan koolhydraten. De 20 proefpersonen kregen twee weken het ene en vervolgens twee weken het andere menu. Daar mochten ze onbeperkt van eten.
Hall en zijn team hielden precies bij wat de proefpersonen aten, hoeveel energie ze binnenkregen en wat hun bloedsuikerspiegels waren als ze een plant-based, low-fat(PBLF) diet (75.2% carbohydrate, 10.3% fat, non-beverage energy density = 1.1 kcal/g) of juist een animal-based,ketogenic,low-carbohydrate(ABLC) diet (75.8% fat,10.0% carbohydrate, non-beverage energy density = 2.2 kcal/g) voorgezet kregen.
Hall trekt geen inhoudelijke conclusies uit het onderzoek. Hij constateert slechts dat de gebruikelijke hypotheses niet opgaan. Een hoog gehalte aan koolhydraten leidt volgens velen tot meer trek en dus een hogere inname van energie; en dat zou de reden zijn waarom koolhydraatrijke voeding dikmaakt. Dat líj́kt ook te kloppen. Hall's team constateert dat het plantaardige PBLF-menu duidelijk hogere glucose- en insulinewaarden oplevert, terwijl het dierlijke ABLC-menu leidt tot hogere waardes aan bloedketonen. Meer bloedketonen zouden trek onderdrukken, terwijl hoge bloedsuiker- en insuline waarden juist zouden zorgen voor meer trek.
Maar die mechanismen pakken in de praktijk anders uit. Hall's zorgvuldig bewaakte proefpersonen kregen op het ad libitum verstrekte plantaardige menu niet méér maar juist minder energie binnen (689±73kcal/d), zonder verschil in honger- of trekgevoelens tussen de beide voedingspatronen. Droog constateren Hall en zijn team: "Onze resultaten suggereren dat de regulering van de energie-inname en het lichaamsgewicht complexer zijn dan deze en andere eenvoudige modellen voorstellen."
Op twitter zei Hall gisteravond dat hij graag met andere onderzoekers in gesprek wil om zijn jongste feitelijke bevindingen te interpreteren.
Just submitted our latest manuscript entitled "A plant-based, low-fat diet decreases ad libitum energy intake compared to an animal-based, ketogenic diet: An inpatient randomized controlled trial". I'm looking forward to all constructive comments!https://t.co/mwe1AQQBqw
— Kevin Hall (@KevinH_PhD) May 6, 2020
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Er staat 'kooldraatrijk eten' in de kop van dit item op de voorpagina...
Koolhydraten vormen overigens een zeer brede groep nutriënten, Hall kijkt naar koolhydraten met een hoge glycemische index (suikers, mono- en disachariden).
De slotconclusie van Hall ('Our results suggest that regulation of energy intake and body weight are more complex than these and other simple models propose' ) is natuurlijk een waarheid als een koe.
"Hall's zorgvuldig bewaakte proefpersonen kregen op het ad libitum verstrekte plantaardige menu niet méér maar juist minder energie binnen (689±73kcal/d), zonder verschil in honger- of trekgevoelens tussen de beide voedingspatronen."
Sjonge jonge...
Wasda: 'ad libitum' ?
Het refereert aan dat wat zondig is, meestal in overvloed aanwezig is.
Oud seminaristen, als bovengetekende, kennen dat begrip. Het begrip is gerelateerd aan 'verleiding'.
Synoniem voor verlokkelijk en ongeremd, want à volonté beschikbaar.
Streef je het celibaat na, dan blijkt het vrouwelijk schoon overduidelijk en juist overmatig daar aanwezig, waar je ook kijkt..
Het begrip is geen 'Tantaluskwelling', maar eerder een uitnodiging, die een prangend beroep op je doet, en een, die niet zomaar terzijde geschoven kan worden....
ps.1. Ik ben 14 kilo (alweer een hele tijd geleden..) afgevallen op een dieet van goede boter, wijn, af en toe een Ricard en een Remy Martin, een goed stuk(je) vlees en verhoudingswijs veel groente.
Eigenlijk moest ik niets anders doen, dan wat ik 'vrat' en 'zoop' terug brengen naar wat ik nu 'eet' en 'drink'
C'est tout ! De rest is geleuter..
ps.2. "Kevin Hall staat inmiddels bekend om zijn verrassend eenvoudige en heel feitelijke onderzoeksopzetten".
De brave jongen verdient er hoogstwaarschijnlijk ook z'n inkomen mee.
Het zij hem gegund.
#1, Carolien, jouw waarheid als een koe heeft in de voedingsleer nog altijd geen plekje om rustig te gaan liggen gevonden.
Jawel hoor, Dick. Die koe ligt al een paar jaar te rusten.
Wat de tekst hier niet vermeldt, is dat de ketogeen groep sneller gewicht verloor (hoewel m.n. vetvrije massa), ondanks de flink hogere energie inname. Na twee weken was er nauwelijks nog verschil.
Verder is dit weliswaar een technisch mooie studie, maar is het de vraag wat het zegt over de real life setting. Er was na twee weken op elk van de voedingspatronen geen evenwichtssituatie bereikt, het gewicht was bijvoorbeeld nog aan het veranderen. Het is waarschijnlijk dat het lichaam nog aan het aanpassen was aan ketogene voeding, wat wellicht ook mede bijdroeg aan de hogere energie inname (het werd misschien nog niet voldoende efficiënt beschikbaar gemaakt). Bovendien, was het gedrag van de deelnemers vergelijkbaar met hun gedrag thuis? Zouden ze beide voedingspatronen thuis volhouden?