Ondertussen vertelt het verhaal van de dag door onze lens: voeding, gezondheid, landbouw, levensmiddelenmarketing, voedselpolitiek en aan landgebruik gerelateerde energie- en watervraagstukken – waar nodig tot op (geo)politieke schaal.
In de Ondertussen van vrijdag 1 mei vallen mij deze berichten op:
- gisteravond liet tv-programma Keuringsdienst van Waarde zien dat er van aardappelen ook desinfectiemiddelen gemaakt kunnen worden; daarmee kan het tekort in zorghuizen worden opgevangen (AD). Het zetmeel in een aardappel kan worden omgezet in suikers die vervolgens weer worden omgezet in alcohol, legt bierbrouwer Peter-Derk Muffels uit. Naar schatting kan circa een miljard kilo aardappelen niet meer worden verkocht, een ramp voor de aardappeltelers. Door de aardappelen in andere producten te verwerken gaan de oogsten niet volledig verloren. Mocht de crisis beklijven dan kan er ook nog behanglijm, ruitenwisservloeistof en wodka gemaakt worden van de aardappel, stelt voedseltechnoloog IJsbrand Velzeboer voor.
- de nodige huisartsen willen deugdelijk voedingsadvies aan hun patiënten kunnen geven. Uit onderzoek van Nivel blijkt dat ongeveer de helft van 100 onderzochte Nederlandse huisartsen zich geholpen zou voelen met nascholing over voeding (Nieuwsvoordiëtisten). Naast gebrek aan kennis noemen de huisartsen gebrek aan tijd, financiering en communicatieve handvatten als barrières voor het geven van voedingsadvies. Met nascholing over doelgroepgerichte adviezen en veranderende voedingstrends hopen de huisartsen patiënten te kunnen motiveren hun voedingspatroon aan te passen.
- ongeveer 20 procent van de kievitsnesten en andere broedparen wordt leeggegeten door roofdieren. Dit jaar ligt de predatie van nesten in Friesland nu al vijf procent hoger dan het afgelopen jaar (Nieuweoogst). Beleidsmedewerker Inge van der Zee van de Bond Friese Vogel Wachten voorziet een 'slachting' onder de kuikens wanneer de eieren uitkomen. Ze denkt dat het broedsucces, het Bruto Territoriaal Succes, uiteindelijk op 50 procent zal uitkomen. 'Vorig jaar was dat 65 procent, krap aan voldoende.' Niet alleen predatie leidt tot een teruggang van de weidevogels. Ook de droogte resulteert in een slechte conditie van de kuikens. Daarom stelde de gemeente Friesland onlangs tachtig plasdraspompen beschikbaar om de kuikens vooruit te helpen.
Een paspoort voor planten? Sinds december vorig jaar moeten voor opplant bestemde planten vergezeld gaan van een plantenpaspoort met een vaste lay-out. Na wat onduidelijkheden in het begin lijkt de introductie ervan bij de meeste Nederlandse kwekers goed te verlopen (NieuweOogst).
Uit een enquête onder 65.000 Nederlanders komt naar voren dat Nederlanders door de coronacrisis gelukkiger zijn met het leven in Nederland dan ooit tevoren (Metronieuws).
Korte ketens zijn in een stroomversnelling geraakt sinds het uitbreken van de coronacrisis. “In alle onzekerheid waarin we nu verkeren, grijpen we als consument terug op dingen die vanzelfsprekend zijn. Lokaal geteelde producten zijn daar een voorbeeld van”, zo verklaart Wessel van Olst, voorzitter van de coöperatie Landwinkel (Boerenbusiness).
Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken
- gisteravond liet tv-programma Keuringsdienst van Waarde zien dat er van aardappelen ook desinfectiemiddelen gemaakt kunnen worden; daarmee kan het tekort in zorghuizen worden opgevangen (AD). Het zetmeel in een aardappel kan worden omgezet in suikers die vervolgens weer worden omgezet in alcohol, legt bierbrouwer Peter-Derk Muffels uit. Naar schatting kan circa een miljard kilo aardappelen niet meer worden verkocht, een ramp voor de aardappeltelers. Door de aardappelen in andere producten te verwerken gaan de oogsten niet volledig verloren. Mocht de crisis beklijven dan kan er ook nog behanglijm, ruitenwisservloeistof en wodka gemaakt worden van de aardappel, stelt voedseltechnoloog IJsbrand Velzeboer voor.
- de nodige huisartsen willen deugdelijk voedingsadvies aan hun patiënten kunnen geven. Uit onderzoek van Nivel blijkt dat ongeveer de helft van 100 onderzochte Nederlandse huisartsen zich geholpen zou voelen met nascholing over voeding (Nieuwsvoordiëtisten). Naast gebrek aan kennis noemen de huisartsen gebrek aan tijd, financiering en communicatieve handvatten als barrières voor het geven van voedingsadvies. Met nascholing over doelgroepgerichte adviezen en veranderende voedingstrends hopen de huisartsen patiënten te kunnen motiveren hun voedingspatroon aan te passen.
- ongeveer 20 procent van de kievitsnesten en andere broedparen wordt leeggegeten door roofdieren. Dit jaar ligt de predatie van nesten in Friesland nu al vijf procent hoger dan het afgelopen jaar (Nieuweoogst). Beleidsmedewerker Inge van der Zee van de Bond Friese Vogel Wachten voorziet een 'slachting' onder de kuikens wanneer de eieren uitkomen. Ze denkt dat het broedsucces, het Bruto Territoriaal Succes, uiteindelijk op 50 procent zal uitkomen. 'Vorig jaar was dat 65 procent, krap aan voldoende.' Niet alleen predatie leidt tot een teruggang van de weidevogels. Ook de droogte resulteert in een slechte conditie van de kuikens. Daarom stelde de gemeente Friesland onlangs tachtig plasdraspompen beschikbaar om de kuikens vooruit te helpen.
Een paspoort voor planten? Sinds december vorig jaar moeten voor opplant bestemde planten vergezeld gaan van een plantenpaspoort met een vaste lay-out. Na wat onduidelijkheden in het begin lijkt de introductie ervan bij de meeste Nederlandse kwekers goed te verlopen (NieuweOogst).
Uit een enquête onder 65.000 Nederlanders komt naar voren dat Nederlanders door de coronacrisis gelukkiger zijn met het leven in Nederland dan ooit tevoren (Metronieuws).
Korte ketens zijn in een stroomversnelling geraakt sinds het uitbreken van de coronacrisis. “In alle onzekerheid waarin we nu verkeren, grijpen we als consument terug op dingen die vanzelfsprekend zijn. Lokaal geteelde producten zijn daar een voorbeeld van”, zo verklaart Wessel van Olst, voorzitter van de coöperatie Landwinkel (Boerenbusiness).
Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nestpredatie zal alleen nog maar toenemen. De vos blijkt in veel regio's verreweg de belangrijkste predator en kan alleen succesvol bestreden worden door jacht met lichtbak waarvoor vrijwel nergens nog vergunning wordt verleend. Ook maatschappelijk en dus politiek wordt jagen steeds minder geaccepteerd. Met de komst van nieuwe predatoren als dashond, goudjakhals, wasbeer en wolf zal het er niet beter op worden. Weidevogels als grutto's, kieviten, scholeksters en tureluurs verdedigen zich gezamenlijk tegen predatoren. Maar de populaties weidevogels zijn inmiddels al zover geslonken dat de strijd ongelijk is geworden. Elektrisch afrasteren van percelen is succesvol maar is kostbaar en alleen haalbaar in kleine reservaten. De toekomst voor onze nationale vogel de grutto ziet er somber uit.
"Huisartsen willen deugdelijk voedingsadvies aan hun patiënten".
Gaan artsen u nu vertellen wat ze nog nooit gedaan hebben?
Zou haast willen zeggen hé hé, maar gelijk komen er bij mij een paar vragen op.
Is dat uit curatieve op preventieve overweging?
Waarom wordt ons lichaam ziek?
Heeft dat voor het grootste deel te maken omdat metabolische processen niet optimaal functioneren?
Bij welke aandoening spelen welke organen een rol?
Welke voedingstoffen komen die organen te kort zodat ze niet goed kunnen functioneren?
Moeten die voedingstoffen van chemische of organische vorm zijn?
Hoe moeten die voedingstoffen bij voorkeur worden aangeboden aan ons lichaam?
Heeft een en ander ook te maken met de balans aan voedingstoffen.
Hoe krijgen we die voedingstoffen in ons voedsel?
Wie beheerst de kennis op al die vragen?
Zijn dat de diëtisten?
Of vraagt dat veel meer fundamentele kennis?
En waar halen we die kennis vandaan?
Bij de partijen die het zo ver hebben laten komen?
Zijn die om verschillende reden wel in staat die kennis te genereren en bereid te delen?
Voordat we dingen gaan doen is het niet van het allergrootste belang op deze vragen een goed antwoord te formuleren?
Moeten we misschien beginnen met de vraag, wat we willen bereiken en wie zijn belangen zetten we daarin voorop?
Een waarschuwing als het mag.
Consument, cliënt en patiënt blijf kritisch let op de belangen van de adviseur en laat u voorlichten vanuit de goede insteek stel inhoudelijke vragen. Als voorbeeld wat is de oorzaak van het ongemak?
In het laatste stuk van het artikel lees ik over een ander onderwerp korte ketens en streek producten worden algemeen omarmd. Wat zeggen die producten over de inhoudelijke kwaliteit?
Worden consumenten wel inhoudelijk goed voorgelicht?
Gaat het om waar ons voedsel is geteeld of wat er in ons voedsel zit aan voedingstoffen?
Moeten er niet de voedingstoffen in zitten die ons lichaam van ons voedsel vraagt?
Wie heeft die kennis in huis en wie meet de verschillen???