In een hilarisch fragment aan het begin van de film laat hij een verantwoordelijke voor de eerste elektrische Chevrolet van General Motors uitleggen dat de auto's in de VS eigenlijk op met kolen opgewekte stroom rijden. Vervolgens legt de verantwoordelijke van het lokale energiebedrijf uit dat het incorrect is om te denken dat elektrische auto's in de nabije toekomst op wind- of zonne-energie zullen rijden, maar dat zijn bedrijf wel aan zonneparken doet. Meteen daarna blijkt dat een flinke verzameling panelen slechts 10 woonhuizen serieus van energie te kunnen voorzien.

Wie veel energie gebruikt, moet zich realiseren dat hij aan veel klimaatopwarmende koolstof vastzit. Het maken van zonnepanelen gebeurt met kolenstook onder heel hoge temperaturen. Wie schone energie wil gebruiken, kan maar één ding suggereert Moore. Minder, heel veel minder energie gaan gebruiken en daar ons leven aan aanpassen. Omdat we dat niet willen, zijn we gaan geloven in een groene droom waar geldwolven gebruik van maken. Al Gore, Michael Bloomberg, Richard Branson en Barack Obama - de rijke helden van 'links' - komen er slecht vanaf. Ze zien een enorme vervangingsmarkt en duiken daar bovenop. Onderwijl verdwijnen bomen in de stookovens om de Tesla's te laten rijden, want kolen hebben een slecht imago. Toewerkend naar het einde van de film ontstaat het beeld van een steeds desolatere wereld die door mensen wordt verpest.

'Links' - Moore's traditionele fans - wil de film laten verbieden, klinkt het op de Australische televisie (zie het fragment hieronder) en in The Guardian, de krant van keurig corporate links. 'Rechtse' klimaatontkenners omarmen de linkse activist onmiddellijk. "Laat deze gratis documentaire in een zaal vol groene activisten zien en hou voor en na een poll over de zogezegde groene en hernieuwbare energie. Gillend naar buiten lopen doen ze." Dat schrijft Jan Jacobs op de klimaatsceptische site Climategate.

Slaap je slecht als je de film 's avonds laat uitkijkt? Probeer het maar.

Dit artikel afdrukken