Amerikaanse slachthuizen zijn belangrijke bronnen van coronabesmettingen gebleken. Daarom hebben de nodige slachthuizen in de Verenigde Staten moeten sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. De situatie is inmiddels zo prangend geworden dat Amerikaanse veehouders hun gezonde en drachtige dieren moeten ruimen. Dat roept weerstand op onder de boeren.
Smithfield, JBS en Tyson Foods, de grootste Amerikaanse slachters, hebben een aantal grote locaties gesloten. Naar schatting is 20% van de Amerikaanse slachtcapaciteit voor varkens dicht. Ook de grote rundvee- en pluimveeslachterijen zijn sterk beperkt.
Op dit moment is er geen uitweg voor circa een miljoen varkens die te zwaar worden omdat ze niet geslacht kunnen worden. Per dag komen er in beginsel 100.000 dieren bij die niet naar het slachthuis kunnen.
De National Pork Board, de belangenorganisatie van varkensboeren in de VS, legde zijn leden per videoconferentie uit hoe ze hun dieren het beste kunnen doden. Omdat de dode dieren niet worden opgehaald, luidt het advies de karkassen te begraven, verbranden of composteren. Het ruimen van gezonde dieren druist tegen de principes van de boeren in, maar ze kunnen met hun varkens geen kant op. Drachtige zeugen worden geëuthanaseerd om nieuwe worpen tegen te houden.
Ook pluimveehouders doden hun dieren op de boerderij. Rundveehouders kunnen nog uitwijken door de dieren in de wei te laten.
In de media waarschuwt de vleesindustrie voor lege vleesschappen en zet daarmee aan tot hamstergedrag.
Boerenbusiness - Veehouders in VS rest niets anders dan ruimen - Nieuws Coronacrisis
Smithfield, JBS en Tyson Foods, de grootste Amerikaanse slachters, hebben een aantal grote locaties gesloten. Naar schatting is 20% van de Amerikaanse slachtcapaciteit voor varkens dicht. Ook de grote rundvee- en pluimveeslachterijen zijn sterk beperkt.
Op dit moment is er geen uitweg voor circa een miljoen varkens die te zwaar worden omdat ze niet geslacht kunnen worden. Per dag komen er in beginsel 100.000 dieren bij die niet naar het slachthuis kunnen.
De National Pork Board, de belangenorganisatie van varkensboeren in de VS, legde zijn leden per videoconferentie uit hoe ze hun dieren het beste kunnen doden. Omdat de dode dieren niet worden opgehaald, luidt het advies de karkassen te begraven, verbranden of composteren. Het ruimen van gezonde dieren druist tegen de principes van de boeren in, maar ze kunnen met hun varkens geen kant op. Drachtige zeugen worden geëuthanaseerd om nieuwe worpen tegen te houden.
Ook pluimveehouders doden hun dieren op de boerderij. Rundveehouders kunnen nog uitwijken door de dieren in de wei te laten.
In de media waarschuwt de vleesindustrie voor lege vleesschappen en zet daarmee aan tot hamstergedrag.
#19 Dick, ik begrijp niet helemaal wat je hiermee wilt zeggen, dat was toch duidelijk. Ik heb alleen iets gezegd over grootschaligheid van systemen die ervoor zorgen dat dit soort zaken gelijk heel grote gevolgen heeft. Meer regionaliteit en diversiteit (naast veel minder dieren houden) kunnen deze wantoestanden verkleinen of voorkomen.
Ik durf het bijna niet meer te zeggen hier, maar Covid-19 besmettingen onder personeel zijn de reden voor de sluitingen. Het COV - de belangenkoepel van de vleesverwerkende industrie - geeft aan dat er in Nederland geen problemen zijn. In Duitsland en Spanje wel omdat ... personeel daar minder afstand kan houden in hun logementen.
De Amerikaanse president Donald Trump wil dat slachthuizen per direct hun werk weer oppakken uit angst voor een mogelijk vleestekort. De vakbonden zijn het hier niet mee eens. Dat meldt Boerenbusiness.
Net als in het geval van de aardappelen: te veel dieren en toch dreigende tekorten in de winkels.
#14 Bert. Na WOII en de crisis van de jaren 30, snakten mensen naar meer, meer, meer... Veel was ook vlak na de oorlog nog op de bon. Vlees was luxe en in al heel snel was de roep om elke dag vlees juist vanuit de arbeidende klasse aanwezig. Vlees eten werd ook gezien als een onderdeel in een emancipatiestrijd. Vlees produceren idem. Tal van arme zandkeuterboeren in Brabant konden zich via de bio-industrie ontworstelen. Dat aanvankelijke 'succes' liep al spoedig tegen grenzen aan. Maar zoals dat gaat met welvaart, werkt zoiets verslavend. Voor en consument en producent. Het is moeilijk afkicken. Dat is al decennia zo. EJ heeft wel gelijk. Jos Verstraten heeft het in navolging van Hans Huijbers over intensieve mensenhouderij.
Toen dat intensieve dieren- en mensensysteem werd opgetuigd, waren er omstreeks 1950 ca. 2,5 miljard mensen. 1 decennium later was daar Silent Spring en 2 decennia later was daar de Club van Rome. Ik was in 1970 4 jaar oud en er waren toen ruim 3,5 mld mensen. Dat is het niveau wat de aarde max. aankan schijnbaar.
En nu de U-bocht? Hoe? Ja... minderen. Waar halen we dan onze zingeving vandaan, anders dan uit spulletjes?
ej#13 Interessante gedachtelijn, overbevolking is groot vraagstuk inderdaad. Maar als je dan toch zover komt en zoveel mensen moet voeden dan is grootschalige vleesproductie wel het allerongunstigste wat je kunt doen en dan ook nog met zoveel meer risico's omgeven dan plantaardige productie. Ik pleit in mijn reacties voor een andere verhouding van mensen met dieren en een transitie naar een meer plantaardig dieet, uit ethische overwegingen, maar ook vanuit ecologische overwegingen, vanwege de hoeveelheid mensen die je daarmee kunt voeden en de humane gezondheid. Maar het lijkt een beetje een gesprek tussen doven dus ik laat het nu even hierbij.