Amerikaanse slachthuizen zijn belangrijke bronnen van coronabesmettingen gebleken. Daarom hebben de nodige slachthuizen in de Verenigde Staten moeten sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. De situatie is inmiddels zo prangend geworden dat Amerikaanse veehouders hun gezonde en drachtige dieren moeten ruimen. Dat roept weerstand op onder de boeren.
Smithfield, JBS en Tyson Foods, de grootste Amerikaanse slachters, hebben een aantal grote locaties gesloten. Naar schatting is 20% van de Amerikaanse slachtcapaciteit voor varkens dicht. Ook de grote rundvee- en pluimveeslachterijen zijn sterk beperkt.
Op dit moment is er geen uitweg voor circa een miljoen varkens die te zwaar worden omdat ze niet geslacht kunnen worden. Per dag komen er in beginsel 100.000 dieren bij die niet naar het slachthuis kunnen.
De National Pork Board, de belangenorganisatie van varkensboeren in de VS, legde zijn leden per videoconferentie uit hoe ze hun dieren het beste kunnen doden. Omdat de dode dieren niet worden opgehaald, luidt het advies de karkassen te begraven, verbranden of composteren. Het ruimen van gezonde dieren druist tegen de principes van de boeren in, maar ze kunnen met hun varkens geen kant op. Drachtige zeugen worden geëuthanaseerd om nieuwe worpen tegen te houden.
Ook pluimveehouders doden hun dieren op de boerderij. Rundveehouders kunnen nog uitwijken door de dieren in de wei te laten.
In de media waarschuwt de vleesindustrie voor lege vleesschappen en zet daarmee aan tot hamstergedrag.
Boerenbusiness - Veehouders in VS rest niets anders dan ruimen - Nieuws Coronacrisis
Smithfield, JBS en Tyson Foods, de grootste Amerikaanse slachters, hebben een aantal grote locaties gesloten. Naar schatting is 20% van de Amerikaanse slachtcapaciteit voor varkens dicht. Ook de grote rundvee- en pluimveeslachterijen zijn sterk beperkt.
Op dit moment is er geen uitweg voor circa een miljoen varkens die te zwaar worden omdat ze niet geslacht kunnen worden. Per dag komen er in beginsel 100.000 dieren bij die niet naar het slachthuis kunnen.
De National Pork Board, de belangenorganisatie van varkensboeren in de VS, legde zijn leden per videoconferentie uit hoe ze hun dieren het beste kunnen doden. Omdat de dode dieren niet worden opgehaald, luidt het advies de karkassen te begraven, verbranden of composteren. Het ruimen van gezonde dieren druist tegen de principes van de boeren in, maar ze kunnen met hun varkens geen kant op. Drachtige zeugen worden geëuthanaseerd om nieuwe worpen tegen te houden.
Ook pluimveehouders doden hun dieren op de boerderij. Rundveehouders kunnen nog uitwijken door de dieren in de wei te laten.
In de media waarschuwt de vleesindustrie voor lege vleesschappen en zet daarmee aan tot hamstergedrag.
Hoezo zijn de slachthuizen bronnen van corona overdracht?
EJ, ongeveer een maand geleden leek het erop dat de besmettingsgraad onder slachthuismedewerkers duidelijk boven het gemiddelde lag. Dat is reden voor de autoriteiten en slachters geweest om de abattoirs te sluiten.
De hogere besmettingsgraad zou komen door te weinig afstand tussen het personeel.
#2 Of omdat het vaak laagbetaalde banen zijn en mensen die in achterstandswijken wonen.
Hoe doen de slachthuizen in Nl dat dan?
De Amerikaanse president Donald Trump zou willen verordenen dat de slachthuizen open blijven, meldt The Counter.
"President Trump plans to use the Defense Production Act to order meatpacking plants to remain open, declaring them critical infrastructure during the Covid-19 pandemic, a person familiar with the matter confirmed to The Counter on Tuesday.
The government will provide additional protective gear for employees as well as guidance, according to the person. The president is expected to sign this order as early as today."