Niet ieder product waar 'volkoren' op staat is gemaakt van 100% volkorenmeel, zoals de term impliceert. Fabrikanten gaan creatief om met de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor wat betreft naamgeving. “Consumenten worden misleid”, schrijft de Consumentenbond.

De NVWA hanteert verschillende regels voor het gebruik van de term volkoren. Een brood mag het label 'volkoren' dragen als het voor 100% uit volkorenmeel bestaat. Voor bijvoorbeeld koekjes, beschuit en pasta geldt een andere regeling. Als een product niet 100% is gemaakt met volkorenmeel, moet dat duidelijk worden vermeld op de voorkant van de verpakking.

In de praktijk blijkt dat fabrikanten deze percentages slecht leesbaar afdrukken op de verpakking, of op een onlogische plek verstoppen. Consumentenbond: “Hierdoor krijgen consumenten onterecht de indruk dat het product volledig uit volkorenmeel bestaat.”

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Veel fabrikanten gebruiken volkoren als verkooptruc op ongezonde producten met veel suiker of verzadigd vet. Met volkorenclaims en graanhalmen op de verpakking proberen ze consumenten te verleiden. Die denken een gezonde keuze te maken, terwijl er vaak maar een klein deel volkorenmeel in zit. Fabrikanten moeten stoppen met die volkorenmisleiding en zich houden aan de richtlijnen van de NVWA.”
Consumentenbond - Fabrikanten misleiden met de term volkoren | Consumentenbond
  • Deel
Druk af