een uur geleden
Vorig jaar kochten we voor een euro of vijftien een aantal kruiden en kruidachtige groenten: salie, rucola, maggieplant, thijm, rozemarijn, peterselie, basilicum, wijnruit en oregano.
Tot ons grote plezier zijn ze na de winter vanzelf weer opgekomen nadat we ze bemest hadden met gedroogde Friese koemestkorrels. Op ons balkon tieren de hortensia's, wilgjes, laurierboompjes en buxusstruiken daar ondanks hun opgepotte bestaan al jaren weelderig door! Omdat er de laatste tijd nogal wat te doen is over de kosten van groenten (en verse kruiden nu eenmaal kostbaar zijn bij de supers en delicatessenzaken vanwege de logistieke kosten van het product): dit kost vrijwel niets en je hebt de hele zomer en een groot deel van het najaar superverse kruiden van topkwaliteit! Sterker nog, ons bleek dat ze dit 2e jaar nog smakelijker (en helemaal biologisch) zijn!
op de voorgrond: rucola (2 à 3 oogsten per week)
Dit kan allemaal zelfs als je alleen een balkon hebt. Je zult staan kijken hoeveel je ervan kunt oogsten als je ze een beetje ruime pot geeft en goed bemest. Bovendien: dat frisse groen staat nog leuk ook, als je er een paar petunia‚s en verbena‚s tussendoor zet.
We doen ze gewoon op brood, bij de kaas, de paté of zelfs zo bij het zelfgebakken brood met alleen goeie roomboter! Desnoods doe je er nog zo‚n likje van Aldo‚s In petto bij, in dit geval de Raddicchio en de Pesto Rosso.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hildeke, probeer het eens op de site van Peter Bauwens: http://www.denieuwetuin.be/
Het mosterdzaad (brassica nigra) dat ik bij hem kocht staat al goed te groeien in mijn kweekbakje!
Succes!
Hildeke, waarom koop je geen zaad? Dat lijkt me ook in Belgie in iedere goede zadenhandel te koop.
heel lekkere hier.... ik ben al heel lang op zoek naar ene mosterdplant om mijn kruidentuintje aan te vullen... maak heerlijke mosterd maar wil zelf plant kweken... waar vind ik die??? heb bijna heel belgie afgezocht via sites e.d.... enig idee??? groetjes hildeke (brugge st-kruis belgie)
Jeetje Ellen, jouw 'salie-muizen' behoren tot onze favorieten sinds we Jamie Oliver's Italië in huis hebben: 'fritto di slvia e alici' (p.19).
Oliver maakt ze met ansjovis (het recept schiet een beetje uit in het beslag). Een aanrader, zelfs als hoofdgerecht: een ondefinieerbare, krachtige vlezige smaak. Lekker met een glas volle rijpe rode wijn!
Over die onbruikbare rozemarijn: heb je de bloemetjes wel eens geproefd? Die zijn nl. heel delicaat rozemarijn-met-een-zoetje-van-smaak. Mooi en lekker als versiering op rood vlees tussen wat donkergroens. Helaas is de onze bijna door de bloei heen.
Wij eten al weer weken salie, thuis en bij de caravan, hebben we een flinke pant in de volle grond staan. Ik had thuis iets te diep gesnoeid dit jaar zodat we moesten wachten tot de eerste verse blaadjes er weer waren. Bij de caravan is de plant zo groot dat we er regelmatig "muizen" van maken. (de blaadjes door een beslag halen en frituren, heerlijk)Ook de rozemarijn is tijdelijk niet te gebruiken, die staat in volle bloei, maar de rest; laurier, tijm, oregano, citroenmelisse, munt, dragon staat er prima bij.