Foodlog deed navraag in Nederland.
Catherine de Jong, anesthesist en intensivist en voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, reageert geruststellend op de uitlatingen van de New Yorkse arts. Zij vertelt ons dat beademing met zo laag mogelijke druk al minstens 15 jaar de gewoonste zaak van de wereld is, niet alleen Nederland, maar in heel Europa. Zelf haalde ze haar Europese diploma als anesthesist in 1996 waar beademing met lage druk toen al praktijk was. Hooguit blaast een arts ‘met de hand’ de longen wat op om ruimte te maken, maar dat is zeker geen manier waarop de beademingsapparatuur staat ingesteld. Ze voegt toe: “beademingsapparatuur is niet voor niets zo moeilijk te maken. Ze hebben overdrukventielen die de druk die een patiënt bijvoorbeeld zelf door hoesten opbouwt, wegleiden. Zou dat niet gebeuren, dan hoest de patiënten zijn longen stuk.”
Hoe het verhaal dan toch in omloop komt vanuit de VS? Daarover kan De Jong geen uitsluitsel geven. Als het verhaal al klopt, vermoedt ze dat het meer zegt over het ziekenhuis en de stand van kennis daar, dan over de praktijk in de EU en Nederland.
Ook spraken we met jonge artsen die werken op de IC-afdeling van ziekenhuizen waar Covid-19 patiënten worden behandeld. We beschermen hun identiteit en noemen daarom hun namen en de ziekenhuizen waar zij werkzaam zijn niet. Ze bevestigen het merkwaardige ziektebeeld: lage saturatie terwijl de patiënten nog niet kortademig zijn. Eén van hen zei: "Ik heb meerdere patiënten met lage saturatie (83-85%) gezien die wel wat sneller adem haalden maar nog best wat konden praten. Je denkt dan eerst: goh, is m'n saturatiemeter nou stuk ofzo. Maar dat is het dan dus niet, de waardes kloppen echt. Dat maakt het ook lastig om de zieken er uit te halen voor ze helemaal instorten.”
Een andere jonge arts die Covid-19 patiënten behandelt in een Nederlands ziekenhuis reageert: “Niet beademen is echt geen optie hoor. Ik heb er nu 4 naar de IC gehaald. Die konden niet meer ademen. Kijk even naar deze video (vanaf minuut 10:00). Daar kun je zien dat die New Yorker iets heeft ontdekt wat de Europese vereniging van IC-geneeskunde allang weet. Dat heeft hij echt niet zelf uitgevonden. Maar ga niet zeggen dat ze doodgaan omdat we onder te hoge druk beademen. Wel is het waar dat we nog veel te weinig weten om Covid-19 goed te kunnen behandelen. We moeten nog heel veel ontdekken en leren, maar kijk eens wat al hebben geleerd in amper een maand.”
De Jong wil nog kwijt dat we beter kunnen kijken naar de prestatie die de Nederlandse ziekenhuizen leveren, terwijl ze de afgelopen decennia zijn gerund als een ‘koekjesfabriek’, zo efficiënt mogelijk en met zo weinig mogelijk voorraden. Heel anders dan in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar je ook kritiek op de zorg kunt hebben, doen we hier geen rampenoefeningen meer. Dat zou eigenlijk normaal moeten zijn en dat realiseren we ons nu hopelijk weer."
Is deze arts 'echt'?https://t.co/RPR85WBoA8
— Melchior Meijer (@PolderPaleo) April 8, 2020
So here you have it. Already documented and peer reviewed. Covid-19 Does Not Lead to a "Typical" Acute Respiratory Distress Syndrome | Read by QxMD https://t.co/2dVw6vrsQi
— Melchior Meijer (@PolderPaleo) April 8, 2020
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In de tekst staat "Kijk even naar deze video (vanaf minuut 10:00)", zonder link. Waar verwijst dat naar?
Voor mijn gevoel is de focus van de vragen die Foodlog gesteld heeft niet geheel gericht op het essentiële punt. Het YouTube filmpje dat ik zag en de Twitter discussies die ik heb gezien, gingen m.i. namelijk niet zozeer over het punt dat de druk te hoog zou zijn, als wel om de constatering van deze arts dat de problemen voortkomen uit te lage zuurstofspiegels niet zozeer uit het feit dat patiënten niet goed meer kunnen ademen. Er wordt gesuggereerd (zie tijdlijn van Melchior Meijer op Twitter) dat die lage O2 spiegels komen doordat SARS-COV-2 de hemoglobine kapot maakt, waardoor er (1) te weinig zuurstof gebonden en getransporteerd kan worden en (2) de vrijgekomen ijzer-ionen als vrije radicalen heel veel schade veroorzaken, o.a. in de longen. Cameron Kyle-Sidell zegt dan ook expliciet dat beademing moet (zie 2:39), maar dat er moet worden gekeken naar de onderliggende reden. Als de rode bloedcellen inderdaad ontdaan worden van hemoglobine, dan zijn er misschien andere aanpakken die cruciaal zijn.
Zou foodlog kans zien om dit punt nog voor te leggen aan de geraadpleegde Nederlandse artsen?
Dennis Zeilstra excuus, dit filmpje. Ik zet 'm in het artikel erbij!
Dominique Vrouwenvelder, dank!
Zie je kans en nut om het punt dat ik in #1 noem rondom de hypothese over het effect van SARS-COV-2 op hemoglobine voor te leggen? Een snelle scan van de video die je in #2 noemt lijkt dat aspect niet te noemen. Ik ben heel benieuwd of artsen die hypothese plausibel vinden, en of er, als die hypothese zou kloppen, een aanvullende aanpak zou zijn.
#3 Wat ik van de artsen heb begrepen is dat zij patiënten zien met een virale dubbele longontsteking en dat je een dusdanig verschijnsel niet echt kan behandelen omdat er geen echt goede medicijnen zijn tegen virussen. Patiënten krijgen allereerst (veel) zuurstof toegediend en worden later mogelijk aan de beademing gelegd als zij uitgeput zijn van het zelf ademen. Dat is volgens de huidige Nederlandse protocollen.
Een van hen zei: "Je zou kunnen pleiten voor bloedtransfusies, als klopt wat deze New-Yorkse dokter zegt. Dat gebeurt nu niet. Het probleem daarbij is wel dat mensen eventjes meer zuurstof hebben, maar daarna alsnog de oxidatieve schade oplopen. Bovendien is een dergelijke aanpak niet haalbaar op grote schaal."
Alle artsen die ik sprak, zeiden dingen in de strekking van "we weten niet precies hoe corona werkt" en "het is een constant leerproces". Ik liet me ten slotte ook nog vertellen dat hypoxie niet zo snel benauwd maakt, maar hypercapnie wel.
Dank Dominique, dat is een eerste aanzet tot een antwoord! Je laatste zin, over hypercapnie, past dus goed bij het beeld dat één van de artsen noemt: lage O2 niveaus, maar nog geen kortademigheid.
Ik vraag toch nog even door. Reageren de artsen die je sprak met de uitspraak "dat je een dusdanig verschijnsel niet echt kan behandelen" op de constatering dat de zuurstofgehaltes zo laag zijn, of specifiek op de hypothese rondom de 'kapotte' hemoglobine? Als hun reactie ging over de hypoxie, dan zou ik het interessant vinden om te weten wat zij van de hemoglobine-hypothese vinden, en of die hypothese mogelijk een aanzet kan zijn tot een andere cq. aanvullende behandelingen.