Verschillende media proberen bovenstaande vraag te beantwoorden. Weekblad Time laat Lee Hannah, senior wetenschapper bij Conservation International aan het woord. “Zorg voor de natuur”, drukt hij de mensheid op het hart. Bescherming van de wereldwijde biodiversiteit kan namelijk voorkomen dat nieuwe ziekten ontstaan en zich over de wereld verspreiden. Daarnaast is het volgens hem belangrijk om mondmaskers en beademingsapparatuur gereed te hebben, evenals valide testfaciliteiten. Ten slotte moeten we de wereldwijde handel in wilde dieren verbieden, dierenmarkten incluis.

De kans dat een virus de overstap maakt van dier naar mens noemen we ook wel het virus spillover risk. Deze kans neemt toe op het moment dat het contact tussen mens en dier toeneemt. Dat bevestigt dit recente artikel van Amerikaanse en Australische onderzoekers waar ook The Guardian over schrijft. De onderzoekers schrijven dat "het risico van virusoverdracht het grootst is geweest bij diersoorten die in overvloed zijn toegenomen en zelfs hun verspreidingsgebied hebben uitgebreid door zich aan te passen aan door de mens gedomineerde landschappen."

Als mensen ecosystemen verstoren, sterven diersoorten uit. In eerste instantie verdwijnen de grootste roofdieren, waardoor kleinere dieren overblijven en de kans krijgen zich flink voort te planten. Deze dieren hebben veelal een immuunsysteem dat in staat is om ziekten te dragen zonder er zelf ziek van te worden. Wanneer zij de weg vinden naar de mensheid staat er niks meer tussen ons en de dodelijke ziekteverwekkers die deze dieren meedragen.

“De trends in de overvloed aan zoogdieren en de drijvende krachten achter de afname van de aantallen bedreigde soorten zijn een afspiegeling van de interacties tussen dier en mens die de overdracht van het virus op de mens vergemakkelijken”, zo schrijven de onderzoekers.

Volgens Time kan bijna de helft van de nieuwe ziekten die na 1940 van dieren naar mensen zijn gesprongen worden teruggevoerd op veranderingen in het landgebruik, de landbouw of de jacht op wilde dieren. De wereldbevolking groeit in aantallen en maakt ruimte voor zichzelf door land toe te eigenen. Bovendien vergemakkelijkt de exploitatie van wilde dieren het nauwe contact tussen wilde dieren en mensen.

Wat dat betreft maakt het niet uit of het huidige virus afkomstig is van een vleermuis, een schubdier, of van geen van beide. “We knoeien met natuurlijke systemen op bepaalde manieren die ze veel gevaarlijker kunnen maken dan ze anders zouden zijn”, zegt Richard Ostfeld, een ziekte-ecoloog bij het Cary Institute of Ecosystem Studies. “En het verlies aan biodiversiteit is daar één van. Klimaatverandering is een andere.”
Dit artikel afdrukken