De Nederlandse tuinbouwsector ziet zijn afzetmarkten zienderogen in elkaar storten. Door de coronacrisis viel de toelevering aan de horeca en het buitenland weg. Versproducten zijn niet te bewaren of op een andere manier te verwaarden.
Doordat afzetkanalen direct of indirect geen verse producten meer afnemen, lopen de tuinders 40 tot 95% van hun omzet mis. "De omzetschade loopt al snel op tot ruim 1,2 miljard euro nu de marktontwrichting zeker drie maanden aanhoudt," schrijft netwerkorganisatie Greenports Nederland. De steunmaatregelen van de overheid zijn daar niet op berekend. De sector bepleit dan ook bij minister Schouten van LNV het instellen van een Noodfonds.
De Nederlandse tuinbouw exporteert jaarlijks voor €1,8 miljard. Hoe graag we als consumenten de tuinders ook willen helpen, zoveel vers voedsel gaan we niet opeten met elkaar. De binnenlandse afzetmarkt is simpelweg te klein voor het volume dat de tuinbouwsector produceert.
Supermarkten verkochten de afgelopen weken meer groenten en fruit, maar de verwachting is dat het aanbod gaat verschralen. De transportmogelijkheden zijn beperkter, risicovoller en duurder geworden. Door de lockdowns ontstaan overschotten in het ene land - bijvoorbeeld Spanje - en tekorten in andere landen. Prijsverhogingen zullen onvermijdelijk zijn.
Ned. Dagblad - pakket steunmaatregelen groente en fruit
Doordat afzetkanalen direct of indirect geen verse producten meer afnemen, lopen de tuinders 40 tot 95% van hun omzet mis. "De omzetschade loopt al snel op tot ruim 1,2 miljard euro nu de marktontwrichting zeker drie maanden aanhoudt," schrijft netwerkorganisatie Greenports Nederland. De steunmaatregelen van de overheid zijn daar niet op berekend. De sector bepleit dan ook bij minister Schouten van LNV het instellen van een Noodfonds.
De Nederlandse tuinbouw exporteert jaarlijks voor €1,8 miljard. Hoe graag we als consumenten de tuinders ook willen helpen, zoveel vers voedsel gaan we niet opeten met elkaar. De binnenlandse afzetmarkt is simpelweg te klein voor het volume dat de tuinbouwsector produceert.
Supermarkten verkochten de afgelopen weken meer groenten en fruit, maar de verwachting is dat het aanbod gaat verschralen. De transportmogelijkheden zijn beperkter, risicovoller en duurder geworden. Door de lockdowns ontstaan overschotten in het ene land - bijvoorbeeld Spanje - en tekorten in andere landen. Prijsverhogingen zullen onvermijdelijk zijn.
En ditmaal is het een andere crisis dan die van het begin van het vorige decennium, waar Foodlogs archief nog bol van staat. Toen waren de kleinere louter op productie gerichte tuinen het probleem. Ze maakten met z'n allen te veel en verprutsen de marktprijs.
Die situatie is opgelost door saneringen en overnames (het aantal ondernemers is fors gedaald), maar een niet opgelost 'dingetje' bleef zitten: groenten maak je van oudsher dicht rond de stad. Wij maken ze (net als Spanje, Bretagne en Marokko hoor!) ver van de steden waar de groenten en vruchten uit Nederlandse glastuinen worden gegeten. Rustig 90% gaat de grens over. En wie zijn nu het haasje? De heel grote bedrijven - de overnemers van weleer onder meer - die met veel te veel onverkoopbaar product blijven zitten.
Indertijd hadden we het er al over in 'de tuindersraad' waar Foodlog een rol in speelde: waarom brengen we niet veel meer productie naar de hoofdsteden die we beleveren?
Ik durf te voorspellen dat de Coronacrisis daar nu voor toch gaat zorgen.
Aan de andere kant staat het aantal corona doden niet in verhouding tot de hoeveelheid voedsel die nu overstuur gaat, dan rijst bij mij de vraag wat gebeurde er vroeger met dat voedsel of hebben ze nu ergens een tekort.
Iedereen die denkt het te weten, weet het niet. We hebben geen idee. Maar omdat we dat niet kunnen accepteren bedenken we iets. Want dan klopt het weer.
#2, EJ, zou het kunnen dat ze iets anders zijn gaan eten en gehamsterd hebben: meer houdbaar?
In ieder geval was houdbaar het meest populaire hamstergoed: rijst, meel, conserven en diepvries.
#4 Dan was daar of een overschot van of er zit een tekort aan te komen.