Onder druk vanuit Brussel, de landbouwwereld én de supermarktketens heeft Duitsland alsnog besloten de grenzen te openen voor seizoensarbeiders uit Oost-Europa, schrijft het Financieele Dagblad.

Vorige week sloot Duitsland, met onmiddellijke ingang, de grenzen voor seizoensarbeiders uit Bulgarije en Roemenië en werden ook degenen die op doorreis waren naar bijvoorbeeld Nederland aan de grens teruggestuurd. Het besluit zorgde voor grote onrust, om te beginnen bij de aspergetelers die als eersten afhankelijk zijn van seizoensarbeiders, maar ook bij telers van andere gewassen. Vooral in Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië is de behoefte aan seizoensarbeiders groot.

Duitsland zelf heeft de komende maanden ongeveer 100.000 seizoensarbeiders nodig en of er voldoende menskracht beschikbaar is, is met het oog op de coronacrisis nog zeer de vraag. Het land gaat daarom ook studenten, asielzoekers en werklozen werven om de oogst veilig te stellen en 'paait' arbeidskrachten met fiscale vrijstellingen.

Om in Duitsland te mogen werken, gelden strenge regels. Seizoensarbeiders uit Oost-Europa moeten per vliegtuig komen (om lange busreizen dwars door Europa te vermijden), krijgen met strikte gezondheidscontroles te maken en zullen de eerste 14 dagen gescheiden werken en wonen van de andere werknemers. Julia Klöckner, de Duitse minister van Landbouw, prees de "pragmatische en doelgerichte oplossing."
Het Financieele Dagblad - Duitsland zet grens alsnog open voor seizoensarbeiders na vrees voor verloren oogst
  • Deel
Druk af