In België zijn, om de verspreiding van het coronavirus te remmen, alle ‘niet-essentiële’ winkels gesloten. “Een mooie gelegenheid om de korte keten te ontdekken”, klinkt het bij de provincie Antwerpen.

Antwerpen vestigt de aandacht op de vele manieren waarop land- en tuinbouwers hun producten rechtstreeks aan de consument aanbieden. Dat kan bijvoorbeeld via een hoevewinkel, voedselautomaat of groenteabonnementen. Of via fysieke boerenmarkten, zoals het Vlaamse initiatief Lokaalmarkt (‘met-bar-en-kinderhoek’). Nu markten vooralsnog gesloten zijn in verband met Covid-19, verzonnen de initiatiefnemers een creatieve oplossing: een online bestelsysteem. Klanten hoeven alleen nog maar de door de organisatie bij elkaar gezette bestelling af te halen. Vers, veilig en van dichtbij.

Gezond eten is op dit moment extra belangrijk. Niet besmet raken en contact met anderen vermijden, is wellicht nóg belangrijker. Hét antwoord volgens de provincie Antwerpen: de korte keten. “Je vermijdt verre verplaatsingen en contacten met meerdere personen, je kan vooraf contact opnemen zodat je bestelling klaarstaat wanneer je arriveert - sommige producenten leveren zelfs aan huis, je kan een frisse neus halen en je steunt de lokale economie.” Tel daarbij op rechtstreeks contact-zonder-contact met de producent, versheid en traceerbaarheid van de producten en minder voedselkilometers en de korte keten blijkt een corona-win-win.

Gebeurt dit in Nederland ook? Nou en of: Local Heroes ging er speciaal eerder voor uit de startblokken en Boerschappen creëerde speciaal een Drive Thru. Volgens Fransjan de Waard die zich al jaren inzet voor korte ketens is de coronacrisis ook voor Nederlandse korte keteninitiatieven een gouden kans. EenVandaag bevestigt dat. Ook redacteur Martine Kamsma van de NRC ziet een booming markt.
Duitsland verwacht de app binnen enkele weken in gebruik te kunnen nemen.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Zoek en vind (h)eerlijk voedsel dichtbij huis - VILT
  • Deel
Druk af