Het heeft iets weg van de discussie over stikstofuitstootcijfers van boeren. Palingvisser Aart van der Waal uit de Hoekse Waard legde een uitgebreid dossier aan waarin hij denkt aan te tonen dat ‘activistische wetenschap’ er een potje van maakt en het de palingvissers en palinghandelaren, "die met goed fatsoen, schoon geweten en met de nodige persoonlijke en branchegerichte inzet al jaren een positieve bijdrage leveren aan herstel van de Europese aal", het brood uit de mond stoot. Hun cijfers rijmen niet met de stijgende palingvangsten in de praktijk.
Vakblad Visserijnieuws vroeg de Nederlandse palingdeskundige bij uitstek, Willem Dekker, om een mening over het dossier. Dekker komt er niet uit. Hij vermoedt dat de Europese cijfers over bijvoorbeeld de uittrek van schieraal (paairijpe paling) naar zee met Nederlandse cijfers worden verward. "Dat er tot op de dag van vandaag organisaties beweren dat de paling net zo ernstig wordt gedreigd als de pandabeer of de Bengaalse tijger is niet vruchtbaar en onrealistisch," zegt hij. Maar dat er een ommekeer plaatsvindt, klopt wel. "Sinds 2011 zien we een stijgende lijn die ongeveer even hard omhoog gaat als hij in de voorafgaande dertig jaar gedaald is. Meer mogen we ook niet verwachten.’’
VisserijNieuws - ?Toverij met palingcijfers?
Vakblad Visserijnieuws vroeg de Nederlandse palingdeskundige bij uitstek, Willem Dekker, om een mening over het dossier. Dekker komt er niet uit. Hij vermoedt dat de Europese cijfers over bijvoorbeeld de uittrek van schieraal (paairijpe paling) naar zee met Nederlandse cijfers worden verward. "Dat er tot op de dag van vandaag organisaties beweren dat de paling net zo ernstig wordt gedreigd als de pandabeer of de Bengaalse tijger is niet vruchtbaar en onrealistisch," zegt hij. Maar dat er een ommekeer plaatsvindt, klopt wel. "Sinds 2011 zien we een stijgende lijn die ongeveer even hard omhoog gaat als hij in de voorafgaande dertig jaar gedaald is. Meer mogen we ook niet verwachten.’’
Zit er paling ?
Neem een lange vis lijn 25/100 van 2-3m met een paternoster (je was katholiek of niet) met vette wormen op de palinghaken (zijn lang maar smal), en schuif de worm gerust tot over de knoop van de haak op het aftakkingslijntje.
IJzeren pin om de lijn aan de waterkant vast te zetten. Na een nacht 's morgensvroeg als iedereen nog in bed ligt te stinken, er op uit met nieuwe pieren. Doe de paling in een nat jute zakje. Gewoon even in de kreek dompelen als ze er in zitten en leg er een knoop in. Stop dat in een open plastic zak in je fietstas.
Paling is een prachtbeest. Zorg wel voor greep met wat schoon zand; snij de kop half af, stroop dan het vel af. Snij open tot het poepgaatje en maak schoon.
Vers bakken. Snij de paling in moten en schrik niet als je zout op de moten legt. Die beginen spontaan levenslustig te wippen.
Riekt de levende paling bij vangst wat te modderig (*), laat ze een dag ontwateren in een regenput in een visnet.
Voor het bakken van de moten peper en zout, en doe de stukken in een plastic zak met wat bloem.
Goed schudden, en dan niet bakken in vieze Uniliver-troep , maar in boerenboter.
Serveer er zelf gesneden friet en zelfgemaakte mayo bij, leg een halve citroen op je bord en open een niet te bloemige Chardonnay (FR), maar geen extreem beendroge andere . (**)
En die bovenstaande vorm van stropen ? Dat verfoeien we nu uiteraard.
Maar het gewone volk vroeger wilde ook wel eens iets lekkers op het bord.
ps.
's Morgens heel vroeg kan het gebeuren dat in weiland dat grenst aan kreken je paling ziet 'trekken'. Afhankelijk van vochtigheid en temperatuur verplaatsen ze zich van uitwateringskreken die een verbinding hebben met de zee, naar sloten en kanalen over het land.
(*) Paling mag/moet een beetje een natuurlijke aardse smaak hebben. Kweekpaling mist dat.
(**) Zeer ouderwets en boers, maar heel speciaal. Gebakken paling met Belgisch boerenbrood (niet dat hollandse sponzige papbrood) met.... ? ....hete zwarte koffie ! Zeer bijzondere combinatie.
Vis wel met schriftelijke toestemming van de rechthebbende op het visrecht van het water. Paling (en rode bieten) mogen nimmer grondig smaken. Een werphengel met een stukje jonge kaas op de haak vang je de grotere mee in de vaargeul, gewoon op de dag. Tip: stoof ze eens met butter en eek Hans. Minder machtig dan bakken. Smakelijk.
#2 Theo, eek ? schors van eik ??
En grondig en grondig = 2
Daarom het verwateren. Ook natuurforel smaakt ('grondig') naar de 'natuur'.
De trend om forel zalmrose op de markt te brengen hier (ik ben van nature achterdochtig) is misschien ook om dat het witte vlees van een forel duidelijk minder vers er uit kan zien; het vergeelt. En om sjieker uit te laten zien; dacht dat de term 'zalmforel' inmiddels niet meer mag..
Ken maar 1 winkel (Delhaize) die nog echte forel (uit bassins afgetakt van de Ourthe) uit de Ardennen haalt.
Echt mooie natuurforel leent zich ook mooi tot 'truite bleu' of 'Blauforelle'. Waarvan op sommige plaatsen in het Schwarzwald wordt (niet voor de gebakken veriant..) de rug gebroken . Wel, wat de onmiddelijke dood ten gevolge heeft, wordt de kop eerst tegen de rand van het aanrecht geslagen, dan schoongemaakt, en dan de rug begroken..
Van een handelsforel kan geen (!) truite bleu gemaakt wordt; die moet levend vers zijn.
Wij kopen per definitie geen forel in Nederland, en helaas... de grens met ons geliefde Vlaanderen is voor ons nu gesloten.
Denk dat Klootwijk het met me eens is. Nederland is een belangrijk (zee)vissend land, minder een visetend land.
Paling vissen en vangen.. Kende in de 50er jaren nog een boer die een paardekop in een grote jute baal in de een sloot legde. En tot in de 80er jaren werd vanaf de kant of met platte geteerde houten schuiten met een groot kruisnet gevist. Ik peurde; eerst met wormen op een sajettedraad, daarna los in een stuk nylonkous (*), omdat ze dan langer bleven leven en 'friemelden'. Ze blijven met hun tanden achter het nylon hangen en je wipte ze in een plu op op een kleine kruisnetje. Had dan wel altijd een schaartje en een oude kous bij me.
(*)
Baalde altijd als ik weer met kousen met een ladder door mijn moeder naar een vrouw gestuurd werd, die ze voor een kwartje per ladder 'ophaalde'. Vond dat meer iets voor mijn zussen om naar toe te gaan... Geen 'mannenwerk')
Als er een donderbui in de maak is in de drukkende avondstilte is het altijd goed poeren. Dit is eek Hans.