Sinds de afsluiting van het 'prima' verlopen 2019, staat de wereld echter op zijn kop. CEO Ronald Lotgerink verwoordt het treffend in het Financieele Dagblad: "De grote vraag is of de mensen in de zomer nog wel met vakantie durven gaan naar Italië, Spanje, Frankrijk of Griekenland. En zo niet, gaan ze volgend jaar dan wel?" Lotgerink voorziet dat het coronavirus nog wel een jaar of zelfs 2 jaar de markt gaat bepalen.

Hamvraag
"Foodservice [horeca, restaurants en hotels, goed voor 40% van Vions afzet, red.] is in bijna alle landen op slot gegaan. Dat kanaal zit zo goed als dicht." En daarmee krijgt de afzet van de luxere vleesproducten een forse klap. Ook de vraag naar hammen is sterk gedaald, met name in Italië en Spanje.

Mensen eten evenveel vlees, maar het varken brengt minder op
Maar ook in het consumptiepatroon van consumenten treedt een verschuiving op. "Mensen krijgen een crisisgevoel. Ze hamsteren pasta. Daar hoort gehakt bij, uit de vriezer." En dus stijgt de verkoop van goedkoper vlees, zoals gehakt, terwijl de verkopen van duurder vlees dalen. Mensen eten evenveel vlees, maar "het varken brengt minder op." ’

De afgelopen weken zag Vion de afzet in Spanje, Italië en Frankrijk sterk dalen. Vandaar de vakantievraag van Lotgerink.

Toch ziet de Vion-topman 2020 niet somber in. Voedseltekorten of logistieke obstakels als gevolg van corona voorziet hij niet: "de toeleveringsketens werken allemaal" en op termijn kan Vion voordeel hebben van de pandemie omdat het bedrijf veel investeert in voedselveiligheid en traceerbaarheid. De vleesvraag uit China gaat wel weer aantrekken, na de coronastagnatie van begin dit jaar. Het zal nog wel 3 tot 5 jaar duren voor de Chinese varkensstapel hersteld is van de varkenspest. En ook de brexit ziet hij met vertrouwen tegemoet. Een paar maanden met meer werk aan exportpapieren en logistiek, en dan gaat de handel met Groot-Brittannië gewoon weer door, vermoedt Lotgerink.

Vleesvervangers
Vion zag het volume (kilo's omzet) met 4,3% dalen, terwijl de omzet (geld) met 8,4% steeg door hogere vleesprijzen. Vooruitlopend op een verdere daling van de rundveemarkt (door fosfaatmaatregelen en de toenemende concurrentie van goedkoop Zuid-Amerikaans rundvlees), besloot Vion de runderslachterij in Leeuwarden om te bouwen naar een productielocatie voor plantaardige vleesvervangers, schrijft Nieuwe Oogst. Het bedrijf wil de vleesvervangers maken met grondstoffen uit het noorden van Nederland en Duitsland op basis van de ketengedachte Building Balanced Chains (BBC's). Dat houdt in dat er een balans is tussen duurzaamheid, transparantie, voedselveiligheid, dierenwelzijn, milieu en klimaat, waarbij alle ketenpartijen voordeel hebben van het toevoegen van waarde in de keten.

Vion keert in 2020 €14 miljoen euro winst uit aan zijn aandeelhouders (in 2018 was dat €4 miljoen), dat zijn de Nederlandse boeren die lid zijn van de boerenkoepel ZLTO.
Dit artikel afdrukken