De Nederlandse agrarische sector verwacht dat de coronacrisis het komende half jaar al €5 miljard schade teweeg zal brengen. "Wegvallende afzet in delen van de tuinbouw, een dreigend tekort aan handen voor de teelt en de oogst, en het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en sociale onthouding," noemt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. "Daar zal het niet bij blijven, vrezen we. We verwachten nu al sectorbreed een forse omzetval voor de komende maanden."
De glastuinbouw rekent nu al op €2 miljard schade, maar ook kwekers van bomen en planten, de bloembollenhandel en frietaardappelen krijgen harde klappen. 'Multifunctionele boerenbedrijven', die een nevenactiviteit hebben, zien deze stilvallen door de coronamaatregelen. Calon: "zorgboerderijen hebben alleen cliënten waarvoor geen andere opties zijn, boerderijeducatie ligt stil, eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten en vergaderlocaties zien hun agenda voor de komende maanden leeglopen."
Om een goede inschatting te kunnen maken voor de gevolgen voor de veehouderij, is cruciaal wat er gebeurt aan de grenzen. Een groot deel van het in Nederland geproduceerde vlees en zuivel gaat immers de grens over.
De koepelorganisatie van de Europese zuivelindustrie, EDA, heeft bij de Europese Commissie gevraagd er voor te zorgen dat "melk en andere zuivelproducten onbelemmerd ingezameld en gedistribueerd kunnen worden in de hele EU". Ook moet zuivel - als essentieel product - voorrang krijgen bij container- en vrachttransporten en moet EU-gesubsidieerde opslag worden opengesteld voor boter, mageremelkpoeder en diverse soorten kaas, schrijft Boerderij.
LTO - Komende maanden al miljardenschade boeren en tuinders - LTO
De glastuinbouw rekent nu al op €2 miljard schade, maar ook kwekers van bomen en planten, de bloembollenhandel en frietaardappelen krijgen harde klappen. 'Multifunctionele boerenbedrijven', die een nevenactiviteit hebben, zien deze stilvallen door de coronamaatregelen. Calon: "zorgboerderijen hebben alleen cliënten waarvoor geen andere opties zijn, boerderijeducatie ligt stil, eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten en vergaderlocaties zien hun agenda voor de komende maanden leeglopen."
Om een goede inschatting te kunnen maken voor de gevolgen voor de veehouderij, is cruciaal wat er gebeurt aan de grenzen. Een groot deel van het in Nederland geproduceerde vlees en zuivel gaat immers de grens over.
De koepelorganisatie van de Europese zuivelindustrie, EDA, heeft bij de Europese Commissie gevraagd er voor te zorgen dat "melk en andere zuivelproducten onbelemmerd ingezameld en gedistribueerd kunnen worden in de hele EU". Ook moet zuivel - als essentieel product - voorrang krijgen bij container- en vrachttransporten en moet EU-gesubsidieerde opslag worden opengesteld voor boter, mageremelkpoeder en diverse soorten kaas, schrijft Boerderij.
Toch opvallend: onlangs kwam uit Zuid-Holland het bericht dat de tuinbouw alleen al 'goed' zou zijn voor €5 mrd schade. Henric van der Krogt merkte bij ons eerdere artikel daarover dat dat bedrag te hoog moest zijn ingeschat.
Een inschatting van de uiteindelijke schade lijkt me nu nog niet zo interessant, interessanter lijkt me hoe je de oogst binnenhaalt als aspergeboer of tuinder is en nog wel personeel voorhanden,
is het besmettingsgevaar niet te groot voor de medewerkers wat doe je met goederen die eigenlijk voor de export bedoeld waren ook bv slachtkuikens ed.
Met schadebedragen in de media zwaaien staat me nog een beetje tegen, er zijn meer bedrijfstakken met forse schade.
Ook mogen er denk wat onderscheiden gemaakt gaan worden:
> je claim indienen met voedsel veilig stellen > dan svp alle bloemen en andere sierteelt uit de berekening ¿
> Voedselvoorziening, valt voedsel voor export onder de voedselvoorziening?
Sprak gisteren iemand uit de 'kassenwereld'. Een van eerste dingen die hij zei: Ik heb het idee dat er niets van het 'Rusland' voorval geleerd is.... Waar komt bedrijfsrisico om de hoek kijken? Je weet (zouden ook banken horen te weten) dat hoe verder weg je klant woont, hoe kwetsbaarder je bent..
Ik moest er ook direct aan denken bij deze video die ik op Twitter voorbij zag komen: Koppert Cress, Rob Baan in de knel Kom naar onze keuken? Wat gaat voor: contact of voedselverspilling? Ik bedoel gezien de oppervlakte die te zien is op de video, hoeveel mensen zouden er dan op af moeten gaan komen.....
@Jeroen, wat zou dan de les uit het Rusland voorval hebben moeten zijn?
Risico inventarisaties maken. Wat is de impact van dit of dat op mijn bedrijf. Dit zou bij voorkeur vanuit een koepel gedaan kunnen worden.
Hoe ziet mijn klanten portfolie eruit:
Hoeveel klanten heb ik
Hoe zitten mijn klanten geografisch verspreid
In hoeveel kanalen ben ik actief