Nederlandse voedselbanken zijn voornamelijk afhankelijk van supermarkten voor hun voedselvoorzieningen. Nu de supermarkten zelf in de knel komen voor wat betreft hun toelevering, blijft er maar weinig over voor de klanten van de voedselbanken.

In een persbericht schrijft Voedselbanken Nederland: "De afgelopen paar dagen heeft het hamsteren van burgers geleid tot lokale tekorten. Onze verwachting is dat de landelijke leveranties van supermarkten en fabrikanten, op korte termijn op het oude niveau terugkomen. We zijn in contact met partijen om na te gaan of we extra voedsel kunnen krijgen. Ook wordt gekeken hoe we de lokale leveranties tussen voedselbanken en lokale supermarkten minimaal op constant niveau kunnen houden."

Een ander probleem waar de voedselbanken mee kampen is het aantal vrijwilligers dat zij kunnen inzetten. "De veelal oudere vrijwilligers behoren tot de risicogroep. Er is onderzocht of de werkzaamheden konden worden opgevangen door derden. Omdat echter ook vrijwilligers op kernfuncties, zoals algehele coördinatie en voedselveiligheid, om gezondheidsredenen aangeven te stoppen, kan uitlevering niet meer plaats vinden."

Sommige voedselbanken hebben moeten besluiten om tijdelijk hun deuren te sluiten. Zij spannen zich wel in om hun klanten te helpen door bijvoorbeeld dubbele pakketten uit te leveren of door hun budget te steken in tegoedbonnen voor supermarkten.

Ondanks alle vervelende maatregelen komen er ook positieve geluiden van bijvoorbeeld de voedselbank in Groningen. Daar worden – door een eethuis dat vanwege het nieuwe coronavirus is gesloten – warme maaltijden gekookt voor 800 personen per dag, met de mogelijkheid om op te schalen naar 1.000 per dag. Bij de voedselbank in de regio Utrechtse Heuvelrug worden pakketten bij de mensen thuis bezorgd. Klanten hoeven zo niet meer met de bus te komen om hun pakket op te halen. Daarnaast beperkt deze maatregel het contact met de vrijwilligers.

Eerder deze week riep een aantal horeca-ondernemers al op om hun overgebleven etenswaar te doneren aan bijvoorbeeld bejaardentehuizen en voedselbanken.
Dit artikel afdrukken