In de Ondertussen van donderdag 12 maart vallen mij deze berichten op:

- burgers, kom in actie tegen onveilige praktijken rond gevaarlijke stoffen! Dat advies valt expliciet te lezen in het jongste advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Stoffen als pfas, medicijnresten en microplastics komen in toenemende mate in het milieu voor. Dankzij het milieubeleid van de afgelopen decennia is in Nederland veel verbeterd, maar het toezicht en de handhaving houden onvoldoende pas met nieuwe ontwikkelingen. Zo is het aantal geregistreerde stoffen alleen al sinds 1990 van 10 tot 160 miljoen toegenomen. Fabrikanten geven onvoldoende informatie over risico's maar overheden blijken er ook niet naar te vragen. Over stapeleffecten is al helemaal niets bekend. Al met al, zegt de Rli, "is dit geen vrolijk rapport" (Trouw).

- Rabo Corporate Investments investeert een niet nader genoemd bedrag in de Brabantse insectenproducent Protix. Het bedrijf opende vorig jaar een nieuwe fabriek in Bergen op Zoom met €40 miljoen aan investeringsgelden. Met de nieuwe financiële injectie wil Protix de productie van insecten in Nederland als grondstof voor dier- en visvoer opschalen en de internationale expansie versnellen. Volgens de Rabobank draagt de productie van insecten bij aan het produceren van voldoende duurzaam voedsel en het verminderen van voedselverspilling in de hele keten (BoerenBusiness).

- het was vandaag World Kidney Day. Daarom lanceerde de Nierstichting de nieuwe preventiecampagne 'Neem jij je nieren met een korreltje zout?'-campagne. Want het is nog altijd onwetendheid troef bij de Nederlanders, wat zout betreft: 85% van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen en 10% heeft chronische nierschade (Metro). Wat zijn die onbekende zoutleveranciers dan? Niet chips en zoutjes, maar broodjes, kaas, kant-en-klare soep, vleeswaren en vleesvervangers. Tot zover de officiële kennis. Dennis Zeilstra rekende op Foodlog ooit voor dat zoutreductie geen effect heeft op onze zoutinname. Het is een mysterieus onderwerp.

De Corona-pandemie zet de complete internationale sportkalender op zijn kop. Met het op slot doen van de Verenigde Staten voor buitenlanders haalt de Amerikaanse president Donald Trump een forse streep door de internationale tennis- en golfkalenders (Algemeen Dagblad).
Vandaag werd de Olympische vlam ontstoken in Griekenland, zonder publiek (NOS). Of - en hoe - de Olympische Spelen doorgaan, wordt een steeds prangender vraag (Bloomberg). Spelen zonder publiek zou een optie zijn. Daar hebben verschillende voetbalcompetities, de Italiaanse voorop, inmiddels ervaring mee opgedaan. Een andere optie is uitstel, bijvoorbeeld met 2 jaar, opperde een lid van het Japanse Olympisch comité in The Guardian. Geen sprake van, riep meteen de gouverneur van Tokio, niet doorgaan van de spelen is 'ondenkbaar'.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken