De Nederlandse waterkwaliteit staat zwaar onder druk, volgens een nieuw rapport van Natuur & Milieu. Daardoor zou de biodiversiteit verder gevaar lopen en wordt waterzuivering bemoeilijkt.

Een groot zorgpunt ligt volgens de organisatie bij de talloze sloten, beken, grachten en kleine plassen die Nederland kent. Samen zijn ze goed voor een derde van het wateroppervlakte van Nederland. Omdat buiten de huidige rapportages over waterkwaliteit vallen, kan vervuiling in die wateren "ongeremd kan blijven plaatsvinden".

“We zijn geschrokken van de resultaten,” zegt Rob van Tilburg, hoofd Programma’s bij Natuur & Milieu. “Slechts 1 procent van het water dat wordt gemeten, voldoet aan de waterkwaliteitsrichtlijnen. De vervuiling maakt het steeds moeilijker en duurder om ons water te zuiveren. Ook staat de natuur hierdoor steeds verder onder druk. Ingrijpen is nodig om verlies van biodiversiteit te vermijden en hoge kosten en zelfs boetes te vermijden.”

Natuur & Milieu noemt waterkwaliteit "al jarenlang een ondergeschoven kindje in het Nederlandse beleid". Het zou geen prioriteit op de politieke agenda. De versnippering van de taken zou maken "dat geen enkel overheidsorgaan zich verantwoordelijk voelt". Een lobby vanuit de landbouw om de maatregelen tegen de hoeveelheid mest en bestrijdingsmiddelen te voorkomen, zou de zaak verder verzieken volgens Natuur & Milieu.

In 2027 moet Nederland voldoen aan de in Europa afgesproken eisen voor waterkwaliteit. Volgens Natuur & Milieu is nu al duidelijk dat Nederland dat doel niet meer kan halen omdat nog slechts 1% aan de eisen voldoet en een sprong naar 100% onmogelijk moet worden geacht. De organisatie suggereert dat onze overheden al sinds 2000 niets aan waterkwaliteit doen.
Natuur & Milieu - Nederlandse waterkwaliteit zwaar onder druk
  • Deel
Druk af