Nooit meer discussie over welke voedingsmiddelen wel of niet in de koelkast thuishoren. De Britse NGO Love Food Hate Waste maakte een overzicht waarin de beste houdbaarheidsstrategie voor alle voedingsmiddelen (van A tot Z) staan beschreven, aldus The Guardian.
De NGO leert je onder andere dat je champignons het beste kunt ‘instoppen’ onder een theedoek terwijl je ze in de koelkast bewaart. Ook eieren en nagenoeg alle soorten verse groente en fruit blijven het langst goed in de koelkast. Wel weer even op kamertemperatuur brengen voor je de producten gaat bereiden of eten, want dat verbetert de smaak.
“Het op de juiste plaats bewaren houdt je eten langer vers – en het bespaart je geld”, aldus Helen White, een adviseur bij Love Food Hate Waste. “Als je brood in de koelkast bewaart, zal het sneller muf worden – het moet in de kast of in een broodtrommel liggen. Als je je appels in de fruitschaal bewaart, zullen ze sneller verrimpelen. Bewaar appels in de koelkast - je zult verbaasd zijn hoe lang ze meegaan.”
In Nederland lanceerde het Voedingscentrum eind 2015 de Ja-Nee-koelkaststicker met bewaaradviezen voor 12 veelgebruikte producten.
The Guardian - From ketchup to pineapples: the food that should never be kept in a fridge
De NGO leert je onder andere dat je champignons het beste kunt ‘instoppen’ onder een theedoek terwijl je ze in de koelkast bewaart. Ook eieren en nagenoeg alle soorten verse groente en fruit blijven het langst goed in de koelkast. Wel weer even op kamertemperatuur brengen voor je de producten gaat bereiden of eten, want dat verbetert de smaak.
“Het op de juiste plaats bewaren houdt je eten langer vers – en het bespaart je geld”, aldus Helen White, een adviseur bij Love Food Hate Waste. “Als je brood in de koelkast bewaart, zal het sneller muf worden – het moet in de kast of in een broodtrommel liggen. Als je je appels in de fruitschaal bewaart, zullen ze sneller verrimpelen. Bewaar appels in de koelkast - je zult verbaasd zijn hoe lang ze meegaan.”
In Nederland lanceerde het Voedingscentrum eind 2015 de Ja-Nee-koelkaststicker met bewaaradviezen voor 12 veelgebruikte producten.
Als je appels in de koelkast bewaart deug je niet. Eerst nog 1 uur op laten warmen terwijl je giert van de trek is een slecht idee. Op de fruitschaal ermee: staat huiselijk in je ziet in een klap wat je nog hebt liggen. Granny Smiths kan je maandenlang bewaren en blijven net zo crisp als pas van de boom.
#1 Theo.. Weet jij waarom in 'biologsche appels' en ander biologsch fruit, en zelfs bio-groente in de 'bio-winkels' geen biologsche wormpjes en ander ongedierte zit ? Worden die er met Bach bloemen therapie of Tibetaanse gongmuziek er uit gezongen ?
Pieker daar al heel erg lang over..
Heb al jaren geen koelkast meer, alleen een klein vriezertje. Verbazingwekkend hoe goed alles gaat. Helpt ook enorm om vooral geen meuk meer te kopen: Gedachteloos van alles en nog wat kopen is er niet meer bij.
#1
OF ze zijn niet bio.
OF ze zijn het wel en op ongerief gecontroleerd.
Als mijn moeder me vroeger naar de fruitkweker zond voor appels moest ik altijd vragen naar Yellows, Groninger Kronen, Schellinkhouters, Zigeuners, Coxen en daar aan toe voegen ‘VAL’.
Op dat vroegtijdig losgelaten fruit zaten altijd wel een of meerdere slakken, of orenkruipers en soms een wormgaatje hier en daar. Nou en? Voor 15 à 20 cent de kilo klaagde er niemand, het was hoe het was. Nooit lekkerder appelmoes gegeten.
#3 Ria, dapper, en niet verkeerd, maar ik mag verodnerstellen dat je een koele kelder hebt, want anders wordt het heel erg scherp inkopen om alles vers te houden. Zeker met warm weer (hoge vochtigheidsgraad). Dat lukt ons nooit met winkels op 13 (minder goed) tot 32 km vice versa. In ons dorp kun je geen postzegel kopen, en een bakker uit een andere dorp houdt halve dagen een winkeltje open. Da's al.
Zonder koel- en vrieskast komen we in problemen.