11
Fotocredits: 'Knipbrood in wording', Pxhere

FlashHalfje knipwit mag niet meer

Het mag nog wel degelijk, maar de bakker mag het zo niet meer noemen. De benaming van brood moet ietsje specifieker. Er moet bijvoorbeeld bij het maisbrood gezegd worden dat er tarwe in verwerkt zit. Het staat in het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood. Het brood wordt er op zich niet beter mee, maar de etikettering leert de consument meer.

nws.nl - Een broodje halen moet (en kan) straks veel specifieker , 4 mrt 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 4 mrt '20
  • 22:32

Biskwietje mag nog wel zolang het duurt.

Astrid Spijkers
  • #2
  • 5 mrt '20
  • 10:54

Is het niet makkelijker om gewoon ingrediënten kaartjes te drukken of in stickervorm die de bakker dan op zijn zakken kan plakken, net als in de supermarkt gedaan wordt? Dan mag je het gewoon knipwit/bruin noemen en kan de consument op de sticker zien wat er werkelijk in zit.

Sytske Barkhuis
  • #3
  • 5 mrt '20
  • 10:59

#2 Astrid,
In dat geval zie je het toch pas achteraf?
De eerste keer dat ik speltbrood kocht bij de warme bakker vertelde ze me dat dit brood voor 100% uit spelt bestond. Ik had, eerlijk gezegd, niet anders verwacht. Maar het admiraalsbrood dat mijn echtgenoot eet bestaat voor 50% uit tarwe, dus die naam moet worden aangepast.

Astrid Spijkers
  • #4
  • 5 mrt '20
  • 11:25

Ik geloof nooit dat een brood uit 100% spelt kan bestaan, er zit ook water, zout, misschien suiker enz in, het kan wel alleen speltbloem bevatten en geen andere bloemsoorten, maar 100% is het brood in zijn geheel al. Maar goed, dat buiten beschouwing gelaten, het gaat toch totaal niet opschieten als bakkers van alles en nog wat op hun kaartjes moeten gaan schrijven. Admiraalsbrood, ik ken het niet, maar het zegt helemaal niks over wat de ingrediënten zijn, knipwit dus ook niet. Het wordt wat anders als het als volkoren verkocht wordt, terwijl er slechts 50% volkoren granen in zitten en de rest gewone bloem en een of andere kleurstof.

Maar om dan nu ook al dat soort namen te moeten gaan wijzigen? Wordt het dan ipv volkoren voortaan: 50%(als het dat al haalt trouwens) volkoren granen met 40% gebleekte tarwebloem, 1% water, 5% suiker en 5% zout brood(ik noem maar wat hoor, lijst kan soms nog veel langer zijn). Lijkt me een leuke klus en decoratief gehannes in de winkels met enorme kaarten die overal aan de schappen moeten hangen dan, het moet nl ook nog eens leesbaar blijven.

-Doet u mij maar een halfje "gebleekte tarwebloem met veel suiker, zout, wat water en ingeknipt(hoop ik) met een schaar brood".
-Oh u bedoelt knip?
-Neeeeeee, dat mag toch niet meer? We moeten politiek correct blijven hoor bakker!

Sytske Barkhuis
  • #5
  • 5 mrt '20
  • 13:01

#4 Astrid,
Het gaat niet over de ingrediënten, maar over de gebruikte granen. Dus 50% tarwe + 50% spelt -> tarwe-spelt of spelt-tarwe.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.