Bananen en avocado’s verdwijnen uit de nieuwste versie van de Waalse voedselpiramide, de Belgische Schijf van Vijf voor franstaligen. De makers haalden de producten uit de piramide vanwege hun impact op het milieu. Ook is de plastic waterfles vervangen door een glazen exemplaar.

De door Food in Action en de afdeling Diëtetiek van het Institut Paul Lambin-Haute École Léonard de Vinci bijgewerkte piramide moet nu zowel inhoudelijk als grafisch beter aansluiten bij de huidige uitdagingen en voedingsaanbevelingen voor België. Naast de genoemde duurzaamheidsaanpassingen vallen noten en zaden niet meer in de categorie smeer- en bereidingsvet en olierijke vruchten, maar staan ze als afzonderlijke groep in de piramide. Daarnaast staat groente nu voor fruit afgebeeld en zijn de aanbevelingen aangepast naar dagelijks eten van 250 gram fruit en minimaal 300 gram groente per dag. Ook komen volkorengranen duidelijker naar voren. De top van de piramide staat nu los van de rest, om nog beter duidelijk te maken dat dit alle niet-vereist voedingsmiddelen en dranken zijn. Bewerkt vlees is ook naar deze categorie verplaatst.

België telt twee voedselvoorlichtingsmodellen. De actieve voedingsdriehoek voor vooral de Vlaamse Gemeenschap en de pyramide alimentaire voor vooral de franstalige gemeenschap. Beide modellen vertalen de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) en zijn een aanvulling op de Voedingstak.

FIAW pyramide voedingspiramide
Fotocredits: Food in Action in samenwerking met de afdeling Diëtetiek van het Institut Paul Lambin-Haute École Léonard de Vinci
Food in Action - Voedingspiramide 2020: evenwichtiger en duurzamer
  • Deel
Druk af