De Thwaitesgletsjer, ook wel de Doomsday-gletsjer genoemd, is een massieve ijsmassa zo groot als Groot-Brittannië die als een 'kurk' fungeert die het landijs op zijn plaats houdt. Maar uit de beelden en data van onderwaterrobot Rán, die dankzij een zeldzame ijsvrije periode tot aan de rand van de gletsjer kon komen, blijkt dat de onderkant van de gletsjer onverwacht snel afsmelt door het er vanuit 3 richtingen langs stromende warme water.

"De onderbuik van Thwaites is een landschap op zich, compleet met geulen, richels en kliffen, allemaal gemaakt door warme stromingen," zegt onderzoeksleider Erin Pettit in Nature. "Het is niet alleen een vlakke ijskap die gelijkmatig smelt. Het is complexer dan we dachten."

De vrees is dat de Thwaitesgletsjer instort. Dan zou hij delen van de westelijke ijsplaat van Antarctica met zich mee kunnen sleuren en dat zou tot een mogelijke zeespiegelstijging van 65 centimeter over de hele wereld kunnen leiden, schatten de wetenschappers.

Zo'n ineenstorting zou in z'n eentje de belangrijkste oorzaak kunnen worden van de stijging van de zeespiegel deze eeuw.
Dit artikel afdrukken