Montmorency-kersen verbeteren sportprestaties. Dat zegt een meta-analyse, verschenen in het Journal of the American College of Nutrition. De zure kersen – ook wel kriek genoemd, niet te verwarren met het bier – hebben een antioxidatieve werking op het lichaam. De antioxidanten in het concentraat of sap van Montmorency-kersen breken de 'reactieve moleculen' af die schade aan het lichaam kunnen veroorzaken.
In het geval van sporters ontstaan er spierscheurtjes na (zeer) intensieve inspanning. Het lichaam reageert daarop door leukocyten (witte bloedcellen) te rekruteren die de schade herstellen. Maar bij dat herstel komen ook reactieve zuurstof- en stikstofmoleculen vrij.
Deze stoffen zijn – in lagere concentraties – essentieel voor spierherstel en spiergroei, maar alleen wanneer het lichaam ze binnen afzienbare tijd kan afbreken. Tot het moment dat alle reactieve zuurstof- en stikstofmoleculen zijn afgebroken, kan de spier niet zijn maximale kracht leveren. Omdat het sap van Montmorency-kersen bomvol flavonoïden zit (die werken als antioxidant), stimuleert het een sneller spierherstel. Zo kan een sporter weer eerder zijn maximale prestatie leveren.
Bijkomend voordeel volgens Nutrition Insight: krieksap past heel goed in de trend waarbij ‘gewone voeding’ een belangrijke rol speelt in de wereld van sportvoeding.
Nutrition Insight - Cherry on top of sports nutrition: Montmorency cherries show potential for sports beverages
In het geval van sporters ontstaan er spierscheurtjes na (zeer) intensieve inspanning. Het lichaam reageert daarop door leukocyten (witte bloedcellen) te rekruteren die de schade herstellen. Maar bij dat herstel komen ook reactieve zuurstof- en stikstofmoleculen vrij.
Deze stoffen zijn – in lagere concentraties – essentieel voor spierherstel en spiergroei, maar alleen wanneer het lichaam ze binnen afzienbare tijd kan afbreken. Tot het moment dat alle reactieve zuurstof- en stikstofmoleculen zijn afgebroken, kan de spier niet zijn maximale kracht leveren. Omdat het sap van Montmorency-kersen bomvol flavonoïden zit (die werken als antioxidant), stimuleert het een sneller spierherstel. Zo kan een sporter weer eerder zijn maximale prestatie leveren.
Bijkomend voordeel volgens Nutrition Insight: krieksap past heel goed in de trend waarbij ‘gewone voeding’ een belangrijke rol speelt in de wereld van sportvoeding.
Terechte kanttekening Dominique. Toch is er een fundamenteel verschil tussen die topprestaties en het type onderzoek zoals met deze kersen: het eerste is een zeer individuele prestatie, terwijl het tweede naar gemiddelden kijkt. Het is alsof onderzoekers proberen te bepalen welke schoenmaat de beste prestaties levert. Doe dat in een relatief kleine groep en je vindt gegarandeerd verschillen tussen de maten, die vervolgens niks zeggen voor de individuele sporter.
Dennis Zeilstra je hebt gelijk voor wat betreft de effectgrootte. Toch wil ik er daar kanttekening bij plaatsen. Bij topsport is het verschil tussen 'heel goed' en 'de beste' vaak minimaal. Zie ook dit artikel waarin sportvoedingsexpert John Hawley zijn eigen onderzoeken (en die van zijn collega's) tegen het licht houdt.
Gewone voeding? De analyse ging over concentraat in poeder of vloeibare vorm. Het effectgrootte is bovendien klein. De Standardized Mean Difference (SMD) die de abstract noemt is 0.36. Pas boven 0.5 wordt een effect, volgens de vuistregels, moderate genoemd en boven 0.8 groot. Tot slot, dat de betere prestatie door de antioxidanten komt is geen conclusie van de meta-analyse. Het is wat speculatief.
Wat hier wel aardig aan is deze resultaten, is dat ze laten zien dat voeding meetbaar iets doet. Maar goed, dat had elke (top)sporter ons kunnen vertellen ;-).
Sporters die rondzeulen met tassen vol kersen het hele jaar door. En dan speciaal Montmorency-kersen. Waar te verkrijgen? Ziet iemand dit al voor zich? Ik niet.
Koop liever een potje creatine, β-alanine, of neem een paar haringen mee. Altijd verkrijgbaar.