Het dienblad. Bijna onlosmakelijk verbonden met de lunch in het onderwijs en het bedrijfsleven. In de Verenigde Staten wordt in vooral schoolrestaurants geëxperimenteerd met 'trayless eating'. Het is niet ondenkbaar dat Nederland gaat volgen.
De proeven hebben te maken met kostenbesparingen en het terugdringen van de voedselafvalberg. Die zal met de helft afnemen als dienbladen niet gebruikt worden, zo blijkt uit steekproeven. Daaruit bleek ook dat het bijna 350.000 liter water uit zal sparen.
Vooralsnog blijven de dienbladen nog wel aanwezig in de school- (en bedrijfs)restaurants van Sodexo in
'Alleen al de aantallen, op sommige universiteiten daar moeten 35.000 studenten worden gevoed', aldus Stok. 'Het is wel in om milieubewuste dingen over te nemen van onze collega's, maar dan moet er wel een vergelijkbare situatie zijn.'
Toch is het niet ondenkbaar dat een dergelijk proef in de (nabije?) toekomst gehouden zal worden bij Sodexo Nederland. 'Als er pilots succesvol verlopen, worden de ervaringen gedeeld en zo nodig volgen aanpassingen.'
Bron: missethoreca
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Misschien snap ik het niet, maar waar gaat het dan om? Dat je tijdens het langslopen je eten al naar binnen schrokt en dan aan de kassa alleen bonnetjes laat zien? Of proberen alles op één bord te stapelen? Dan gaat die 350.000 liter water wel weer op aan het dweilen van de vloer vrees ik...
Ik begreep het niet, maar http://www.insidehighered.com/news/2008/01/30/trays maakt het me duidelijk. Het gaat er inderdaad om dat men alles op één bord moet stapelen.
Op een bord past meer dan genoeg eten, maar mét dienblad schijnen klanten het idee te hebben dat ze het hele dienblad vol moeten laden. Gevolg van eten mét dienblad is dan ook dat er veel eten overblijft én dat men meer eet dan gezond is.
Overigens lijkt het mij dat dit pas zal aanslaan wanneer de universiteit het eten betaald. Zolang de student het eten moet betalen, zal de cateraar liever hebben dat de student teveel koopt.
@Sjoerd, dat vraag ik mij af. Een cateraar heeft liever een tevreden klant dan een klant die zich bedondert voelt als hij voedsel moet weggooien. dan neemt hij/zij de volgende keer echt wel minder.
bij ons in zeeuws vlaanderen zijn er enkele zaken, die een 'family-brunch' zondags organiseren. zeer 'duurzaam'. ge loopt langs een bak sla-prut, een bak met warme prut, een bak met koude prut en een bak met voorgesneden stokbrood. Natuurlijk kan dat milieuvriendelijker en duurzamer. als ge nu eens van planken een lange trog timmert, gelijk bij de varkens vroeger, en ge geeft ieder een milieuvriendelijke biologisch afbreekbare slabbe... en dan gewoon per minuut slobberen afrekenen.
ik krijg steeds meer een degoût van dat soort zaken.