Het populaire paleodieet wordt geprezen om zijn gezondheidseffecten, maar het voedingspatroon van onze voorouders uit de Jonge Steentijd was waarschijnlijk giftig. Zweedse en Noorse onderzoekers ontdekten dat de vis die de jager-verzamelaars uit de Jonge Steentijd (6.100 tot 3.500 jaar geleden) aten, vol zware metalen gezeten heeft, schrijft de Standaard.
Het denken achter de populariteit van paleo-eten is dat we door te eten zoals de jager-verzamelaars in de jonge steentijd – meer natuurlijke en minder bewerkte voeding – geen last zouden krijgen van welvaartziektes. Die kenden onze voorouders toen tenslotte ook niet. Het paleodieet zit vol vis, wild, vlees, groente en fruit, noten en natuurlijke vetten. Granen, zuivel, suiker, alcohol, aardappelen of plantaardige oliën zijn uit den boze.
Scandinavische onderzoekers ontdekten door middel van onderzoek met stabiele isotopen op de resten van zeedieren gevonden op archeologische vindplaatsen, dat onder meer de kabeljauw die onze voorouders aten, vol zat met cadmium en lood. Voor de cadmium- en loodverontreiniging lagen de waardes respectievelijk 22 en 3-4 keer hoger dan de huidige door de EFSA aanbevolen grenswaarden.
Zware metalen zijn schadelijk voor de inwendige organen. Het is nog onduidelijk of onze voorvaderen daar echt last van hebben gehad.
De Standaard - Het echte paleodieet zat vol vergif
Het denken achter de populariteit van paleo-eten is dat we door te eten zoals de jager-verzamelaars in de jonge steentijd – meer natuurlijke en minder bewerkte voeding – geen last zouden krijgen van welvaartziektes. Die kenden onze voorouders toen tenslotte ook niet. Het paleodieet zit vol vis, wild, vlees, groente en fruit, noten en natuurlijke vetten. Granen, zuivel, suiker, alcohol, aardappelen of plantaardige oliën zijn uit den boze.
Scandinavische onderzoekers ontdekten door middel van onderzoek met stabiele isotopen op de resten van zeedieren gevonden op archeologische vindplaatsen, dat onder meer de kabeljauw die onze voorouders aten, vol zat met cadmium en lood. Voor de cadmium- en loodverontreiniging lagen de waardes respectievelijk 22 en 3-4 keer hoger dan de huidige door de EFSA aanbevolen grenswaarden.
Zware metalen zijn schadelijk voor de inwendige organen. Het is nog onduidelijk of onze voorvaderen daar echt last van hebben gehad.
Waar zou dat spul zijn vandaan gekomen is de vraag die meteen bij me op komt.
Zwaar metaal hoeveelheid in die vis zegt niets over de effecten op de eters er van omdat we niet weten hoe hoog hun consumptiepatroon lag.
1. "het voedingspatroon van onze voorouders uit de Jonge Steentijd was waarschijnlijk giftig." Omdat ze waarschijnlijk vis aten waar te hoge waarden aan lood en cadmium zaten, is het hele voedingspatroon giftig geweest voor die mensen?
2. "plantaardige oliën zijn uit den boze."
..behalve kokosolie, olijfolie, sesamolie, palmolie, avocadoolie, lijnzaadolie, walnootolie..
3. "Het is nog onduidelijk of onze voorvaderen hier echt last van hebben gehad."
Wat is het nu: was het paleo eetpatroon giftig of niet? En als ze er geen last van hadden, was het dan nog te classificeren als giftig?
4. 'Het' paleo dieet bestaat niet, aangezien wat je at afhing van de regio waar je leefde. Als er toevallig iets giftigs op een bepaalde plek werd gevonden in een voedingsmiddel, is het hele voedingspatroon dan giftig over de hele aardbol?
Komt mij over als een hoop gespeculeer, geframe en sensatiepers naar aanleiding van een klein onderzoek.
In vis zitten ook stoffen die ontgiftend werken. Waarschijnlijk ook in andere zaken die ze aten. Enne geen pesticiden bijvoorbeeld.
En als je dan al dood was voordat je er statistisch last van gekregen zou hebben, is er evolutionair nog niets aan de hand.
Precies, Harry (#4). "...door te eten zoals de jager-verzamelaars in de jonge steentijd – meer natuurlijke en minder bewerkte voeding – geen last zouden krijgen van welvaartziektes. Die kenden onze voorouders toen tenslotte ook niet." Hoogstwaarschijnlijk omdat er geen welvaart was, en ze al eerder doodgingen aan een hele trits andere oorzaken.